![thumbnail image 1](https://pl.rc-cdn.community.thermomix.com/recipeimage/7400ihlg-85074-813462-cfcd2-i6hy3dkj/9cf609c9-30a8-4d63-b853-dfeee5e8c5f6/main/pasta-z-pieczonej-cukini-i-czosnku.jpg)
Składniki
- 125 g sera żółtego ostrego w smaku
- 125 g śmietany 18%
- sól i pieprz
- 1 gałązka tymianku
- 1 główka świeżego czosnku
- 3 cukinie
- 2 łyżki oliwy
Akcesoria, których potrzebujesz
-
Kopystka
-
Naczynie miksujące kompletne premium
Podziel się przepisem
Dzisiaj to przygotujęPrzygotowanie
Cukinie umyć i pozbawić końcówek, przeciąć wzdłuż i ułozyć w naczyniu do zapiekania albo na blaszce, między nimi poukładać ząbki czosnku w łupinkach, polać oliwą, posypać solą i pieprzem i zapiec w temperaturze 180 stopni około 40 minut. Warzywa odstawić do ostygnięcia.
Do naczynia włozyć ser zółty pokrojony na kawałki i zmiksować czas 15 sek, obr.4. odlożyć do miseczki. Następnie do naczynia wlożyć cukinie i czosnek i zmiksować czas 20 sek, obr.3-4 aż masa się połączy i będzie gładka. dodać śmietanę i ser oraz posiekany tymianek i wymieszać czas 15 sek, obr.2.
Posmakować i w razie potrzeby jeszcze doprawić solą lub pieprzem.
Pastę można jest na grzankach, samym chlebie, jest pyszna.
Smacznego
Model urządzenia Thermomix®
-
Przepis jest tworzony dla
TM 21
Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.
Komentarze
witam,
możesz podac wage cukini?
Pzdr
Witaj Meg
bardzo Cię przepraszam, że nie odpowiedziałam na Twoje pytanie na czas - czasami jest ciężko zobaczyć nowe komentarze tak szybko
ale cieszę się, że mimo wszystko spróbowałaś
no i stworzyłaś nowe danie - sos cukiniowy
super
napewno wypróbuję właśnie z tą wodą co została po cukinii
bo do pasty używam tylko samej cukini
a tak odpowiadając na Twoje pytanie to używam cukinie średniej wielkości
jak będę robiła tą pastę to dokładnie zważę
dziękuję za komentarz i pozdrawiam serdecznie
![tmrc_emoticons.) tmrc_emoticons.)](/bundles/tmrcfront/js/tinymce-plugins/tmrc_emoticons/img/smile.png)
Zapraszam do odwiedzenia mojego bloga http://kulinarneszalenstwamaniusi.blogspot.com/
Dziękuję![Smile](https://www.przepisownia.pl/sites/all/modules/smiley/packs/roving/smile.png)
Pastę zrobiłam. Niedoczekawszy się na odpowiedź autorki, użyłam dwóch cukinii średniej i jednej malutkiej.
. Smak rzeczywiście bardzo dobry i niepowtarzalny, natomiast konsystencja raczej sosu, a nie pasty, mimo iż dałam tylko połowę smietany z przepisu. W związku z tym wykorzystaliśmy to co powstało jako sos do spaghetti. I tak u nas przepis na pastę przyjął się jako sos cukiniowy do spaghetti i w rodzinie cieszy się dużym powodzeniem.
Pozdrawiam.
Ps. Może pasta wyszła rzadka dlatego, że nie odlałam wody po upieczeniu cukinii, która powstała w naczyniu, ale była tak smaczna, że poprostu było mi jej szkoda wylewac :![tmrc_emoticons.;) tmrc_emoticons.;)](/bundles/tmrcfront/js/tinymce-plugins/tmrc_emoticons/img/wink.png)
Meg
A ile gram powinno być tej cukinii? Bo najlepsze cukinie są takie malutkie i młodziutkie,mniej więcej przekroju ogórka szklarniowego i nie wiem czy o takie wielkości chodzi, czy może o większe?
Meg
Witaj Meg
polecam bo pasta jest bardzo smaczna
pozdrawiam ![tmrc_emoticons.D tmrc_emoticons.D](/bundles/tmrcfront/js/tinymce-plugins/tmrc_emoticons/img/lol.png)
Zapraszam do odwiedzenia mojego bloga http://kulinarneszalenstwamaniusi.blogspot.com/
Dziękuję![Smile](https://www.przepisownia.pl/sites/all/modules/smiley/packs/roving/smile.png)
Wygląda smakowicie. Myślę, że niedługo ją wypróbuję.![tmrc_emoticons.) tmrc_emoticons.)](/bundles/tmrcfront/js/tinymce-plugins/tmrc_emoticons/img/smile.png)
Meg
Jest pyszna
![tmrc_emoticons.D tmrc_emoticons.D](/bundles/tmrcfront/js/tinymce-plugins/tmrc_emoticons/img/lol.png)
Zapraszam do odwiedzenia mojego bloga http://kulinarneszalenstwamaniusi.blogspot.com/
Dziękuję![Smile](https://www.przepisownia.pl/sites/all/modules/smiley/packs/roving/smile.png)
Wyglada apetycznie
Przepis mi "smakuje"
![tmrc_emoticons.;) tmrc_emoticons.;)](/bundles/tmrcfront/js/tinymce-plugins/tmrc_emoticons/img/wink.png)
Zycie jest po to by tanczyc !!! Mozna na parkiecie i ... w kuchni![Smile](https://www.przepisownia.pl/sites/all/modules/smiley/packs/roving/smile.png)
![Smile](https://www.przepisownia.pl/sites/all/modules/smiley/packs/roving/smile.png)
Tak, czosnek po upieczeniu należy obrać a raczej wycisnąć ze skorupki
mój błąd bo nie napisałam
a używam serów różnych np. tylżyckiego, chedara a najbardziej ostatnio lubię stary oleander i takiego użyłam do pasty
pozdrawiam![tmrc_emoticons.) tmrc_emoticons.)](/bundles/tmrcfront/js/tinymce-plugins/tmrc_emoticons/img/smile.png)
Zapraszam do odwiedzenia mojego bloga http://kulinarneszalenstwamaniusi.blogspot.com/
Dziękuję![Smile](https://www.przepisownia.pl/sites/all/modules/smiley/packs/roving/smile.png)
Mam pytanie, pewnie oczywiste, ale trudno - czy czosnek obierasz po upieczeniu, przed zmiksowaniem?
Jakiego sera (rodzaj) najczęściej używasz? Dzięki i pozdrawiam![tmrc_emoticons.) tmrc_emoticons.)](/bundles/tmrcfront/js/tinymce-plugins/tmrc_emoticons/img/smile.png)
Uśmiechnij się![Smile](https://www.przepisownia.pl/sites/all/modules/smiley/packs/roving/smile.png)