thumbnail image 1
thumbnail image 1
Czas przygotowania
1h 0min
Czas całkowity
1h 0min
porcja/porcje/porcji
30 porcja/porcje/porcji
Poziom
Łatwy

Składniki

Polewa czekoladowa

  • 100 g gorzkiej czekolady
  • 40 g miękkiego masła

Ciasto

  • 250 g cukru kokosowego/trzcinowegp
  • pół szklanki oleju
  • ziarenka wanilii z 1 laski
  • szczypta soli
  • 2 jajka
  • 1/2 szklanki gęstej śmietany lub jogurtu greckiego
  • 300 g mąki ziemniaczanej lub pszennej
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 60 g kakao
  • 1 łyżka kawy rozpuszczalnej (opcjonalnie)
  • garść dowolnych orzechów
  • 120 g masła
  • 2 średniej wielkości cukinie (po starciu 2 szklanki)

Akcesoria, których potrzebujesz

  • Motylek
    Motylek
    kup teraz
  • Kopystka
    Kopystka
    kup teraz
  • Naczynie miksujące kompletne premium
    Naczynie miksujące kompletne premium
    kup teraz

Podziel się przepisem

Dzisiaj to przygotuję

Przygotowanie

    Ciasto
  1. 1. Mąkę, sól, kakao, proszek i sodę wsypać do Blokada naczynia miksującego"Blokada naczynia miksującego" , napowietrzyć 10s./obr.10. Przełożyć do osobnej miski.

    2. Cukinię bez gniazd nasiennych, ze skórką, pokroić na mniejsze kawałki, rozdrobnić 6s./obr.6. Powinno wyjść ok. 2 szklanek. Przełożyć do osobnego naczynia.

    3. Założyć motylek. Dodać masło i cukier i ucierać, 4min./obr.4. Po 2 min. dodawać przez otwór w pokrywie po 1 jajku, następnie olej i wanilię.

    4. Zdjąć motylek, dodać połowę przesianych suchych skaldników, wymieszać 10s./obr.8. Dodać pozostałe składniki, starta cukinię i ewentualnie kawę. Wymieszać 20s./obr.6.

    5. Dodać garść dowolnych orzechów, wymnieszać 10s./obr.6/Obroty wsteczne"Obroty wsteczne"

    6. Tortownicę o średnicy 24 cm lub kwadratowa blaszkę wyłożyc papierem, wylac powstałą masę.

    7.Piec 35-40 min w temperaturze 160 C do tzw. suchego patyczka.

    8. Po upieczeniu pozostawić ciasto do wystygnięcia.

    9. Przygotowac polewę. Masło z czekoladą połamana na kawałki umieścić w Blokada naczynia miksującego"Blokada naczynia miksującego" , roztopić 3min./60st./obr3. Polać ciasto

    Ciasto jest wilgotne, lekko ciągnace i długo zachowuje świeżość.

  2. Wpisz tutaj kroki przygotowania przepisu

Model urządzenia Thermomix®

  • Appliance TM 5 image
    Przepis jest tworzony dla
    TM 5
    Jeżeli używasz miarki TM6 w swoim urządzeniu TM5:
    W przypadku gotowania (duszenia) w temperaturze 95°C i wyższej zamiast miarki TM6, należy zawsze używać koszyczka, ponieważ miarka TM6 szczelnie zamyka pokrywę. Koszyczek spoczywa luźno na górze naczynia, przepuszcza parę, a także zapobiega rozpryskiwaniu potrawy z naczynia miksującego.
    Uwaga! Naczynie miksujące TM5 ma większą pojemność niż TM31 (pojemność 2,2 litra zamiast 2 litrów naczynia TM31). Ze względów bezpieczeństwa nie można korzystać z przepisów na Thermomix TM5 do gotowania w modelu TM31 bez dostosowania ilości składników. Ryzyko oparzenia pryskającymi gorącymi płynami: Nie przekraczać maksymalnej ilości i przestrzegać oznaczeń poziomu w naczyniu miksującym!

Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

Kategorie przepisów:

Wyślij do wydruku

Ciasto z cukinii FIT bez glutenu

Wydrukuj:

Komentarze

  • sierpnia 21, 2020 at 16:29

    O! i takie komentarze lubię! Dzięki za przeliczenie na gramy-to zwłaszcza przy cukinii bezcenneWink

  • sierpnia 21, 2020 at 14:47
    5.0

    Bardzo smaczne ciasto i szybko się robi.
    Bez glutenu będzie z samą mąką ziemniaczaną! Nie lubię czepiających sięWink Wolę myślącychLol
    Ja dałam po 150g mąki pszennej i ziemniaczanej, bo nie zależało mi na bezglutenowym. Użyłam cukru trzcinowego. Cukinię miałam młodą, więc tylko umyłam i obcięłam końce.
    Przeliczyłam składniki ze szklanek na gramy i tak: olej - 100g, jogurt - 100g, orzechy - 50g, cukinia - 450g. Super!!!

  • sierpnia 17, 2020 at 17:45

    Bez glutenu? Z mąka z pszenicy? Na Boga!

  • stycznia 13, 2018 at 20:25
    5.0

    A zamiast wanilii dałam cukier waniliowy 😊

  • stycznia 13, 2018 at 20:07
    5.0

    Przepis rewelka😊😊😊dziwię się że nie ma ani jednej opini😊naprawdę zróbcie wg przepisu i wyjdzie na bank😊prosty na maxa w robieniu😊tylko połowy jeszxze nie zrobilam bo czasu mi zabrakło 😊ja wybrałam mąkę pszenna i brązowy cukier😊smacznego😊a c

Are you sure to delete this comment ?

INNI UŻYTKOWNICY POLUBILI PODOBNE PRZEPISY

Znajdź podobne: