- TM 5
Składniki
Polewa czekoladowa
- 100 g gorzkiej czekolady
- 40 g miękkiego masła
Ciasto
- 250 g cukru kokosowego/trzcinowegp
- pół szklanki oleju
- ziarenka wanilii z 1 laski
- szczypta soli
- 2 jajka
- 1/2 szklanki gęstej śmietany lub jogurtu greckiego
- 300 g mąki ziemniaczanej lub pszennej
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 60 g kakao
- 1 łyżka kawy rozpuszczalnej (opcjonalnie)
- garść dowolnych orzechów
- 120 g masła
- 2 średniej wielkości cukinie (po starciu 2 szklanki)
Akcesoria, których potrzebujesz
-
Motylek
-
Kopystka
-
Naczynie miksujące kompletne premium
Podziel się przepisem
Dzisiaj to przygotujęPrzygotowanie
1. Mąkę, sól, kakao, proszek i sodę wsypać do "Blokada naczynia miksującego" , napowietrzyć 10s./obr.10. Przełożyć do osobnej miski.
2. Cukinię bez gniazd nasiennych, ze skórką, pokroić na mniejsze kawałki, rozdrobnić 6s./obr.6. Powinno wyjść ok. 2 szklanek. Przełożyć do osobnego naczynia.
3. Założyć motylek. Dodać masło i cukier i ucierać, 4min./obr.4. Po 2 min. dodawać przez otwór w pokrywie po 1 jajku, następnie olej i wanilię.
4. Zdjąć motylek, dodać połowę przesianych suchych skaldników, wymieszać 10s./obr.8. Dodać pozostałe składniki, starta cukinię i ewentualnie kawę. Wymieszać 20s./obr.6.
5. Dodać garść dowolnych orzechów, wymnieszać 10s./obr.6/"Obroty wsteczne"
6. Tortownicę o średnicy 24 cm lub kwadratowa blaszkę wyłożyc papierem, wylac powstałą masę.
7.Piec 35-40 min w temperaturze 160 C do tzw. suchego patyczka.
8. Po upieczeniu pozostawić ciasto do wystygnięcia.
9. Przygotowac polewę. Masło z czekoladą połamana na kawałki umieścić w "Blokada naczynia miksującego" , roztopić 3min./60st./obr3. Polać ciasto
Ciasto jest wilgotne, lekko ciągnace i długo zachowuje świeżość.
Wpisz tutaj kroki przygotowania przepisu
Ciasto
Model urządzenia Thermomix®
-
Przepis jest tworzony dla
TM 5
Jeżeli używasz miarki TM6 w swoim urządzeniu TM5:
W przypadku gotowania (duszenia) w temperaturze 95°C i wyższej zamiast miarki TM6, należy zawsze używać koszyczka, ponieważ miarka TM6 szczelnie zamyka pokrywę. Koszyczek spoczywa luźno na górze naczynia, przepuszcza parę, a także zapobiega rozpryskiwaniu potrawy z naczynia miksującego.Uwaga! Naczynie miksujące TM5 ma większą pojemność niż TM31 (pojemność 2,2 litra zamiast 2 litrów naczynia TM31). Ze względów bezpieczeństwa nie można korzystać z przepisów na Thermomix TM5 do gotowania w modelu TM31 bez dostosowania ilości składników. Ryzyko oparzenia pryskającymi gorącymi płynami: Nie przekraczać maksymalnej ilości i przestrzegać oznaczeń poziomu w naczyniu miksującym!
Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.
Komentarze
O! i takie komentarze lubię! Dzięki za przeliczenie na gramy-to zwłaszcza przy cukinii bezcenne
Bardzo smaczne ciasto i szybko się robi.
Bez glutenu będzie z samą mąką ziemniaczaną! Nie lubię czepiających się Wolę myślących
Ja dałam po 150g mąki pszennej i ziemniaczanej, bo nie zależało mi na bezglutenowym. Użyłam cukru trzcinowego. Cukinię miałam młodą, więc tylko umyłam i obcięłam końce.
Przeliczyłam składniki ze szklanek na gramy i tak: olej - 100g, jogurt - 100g, orzechy - 50g, cukinia - 450g. Super!!!
Bez glutenu? Z mąka z pszenicy? Na Boga!
A zamiast wanilii dałam cukier waniliowy 😊
Przepis rewelka😊😊😊dziwię się że nie ma ani jednej opini😊naprawdę zróbcie wg przepisu i wyjdzie na bank😊prosty na maxa w robieniu😊tylko połowy jeszxze nie zrobilam bo czasu mi zabrakło 😊ja wybrałam mąkę pszenna i brązowy cukier😊smacznego😊a c
Are you sure to delete this comment ?