thumbnail image 1
thumbnail image 2
thumbnail image 1 thumbnail image 2
Czas przygotowania
30min
Czas całkowity
1h 0min
porcja/porcje/porcji
2 porcja/porcje/porcji
Poziom
Średni
  • TM 6
  • TM 5
opublikowany: 26/03/20
zmieniono dnia: 26/03/20

Składniki

ZAPIEKANA CUKINIA W KASZY JAGLANEJ

  • 2-3 cukinie, średniej wielkości (około 600g)
  • 1 łyżeczka soli
  • 100 g kaszy jaglanej
  • 240 g ciepłej wody
  • 35 g oleju
  • 60 g czerwonej papryki, pokrojonej na kawałki
  • 60 g selera naciowego, pokrojonego na kawałki
  • 60 g cebuli, obranej i pokrojonej na 4
  • 120 g fileta z piersi kurczaka, pokrojone w 1cm kostkę
  • 3 ząbki czosnku
  • 50 g sera mozzarella
  • 100 g śmietany, 30-36%
  • 2 g curry, mielonego
  • 2 g przyprawy garam masala
  • 1/4 łyżeczki pieprzu, mielonego
  • 1 szczypta chilli
  • 1 pęczek natki pietruszki
  • 80 g pomidorków cherry

Akcesoria, których potrzebujesz

  • Kopystka
    Kopystka kup teraz
  • Naczynie miksujące kompletne premium
    Naczynie miksujące kompletne premium kup teraz

Podziel się przepisem

Dzisiaj to przygotuję

Przygotowanie

    ZAPIEKANKA
  1. 1. Do włączonego naczynia miksujacego10s./obr.10 przez otwór w pokrywie wrzucamy natke pietruszki. Zgarnimay kopystka do innego naczynia.
    2. Do naczynia wkładamy ser 6s./obr.5 przekładamy do innego naczynia
    3. Do naczynia miksujacego wlewamy wodę 3min./120C/obr.1 dodajemy kaszę, 5g.oleju,1/2 łyżeczke soli gotujemy 8-10min./98C/obr.1Obroty wsteczne"Obroty wsteczne" po ugotowaniu pozostawiamy na około 5min. w naczyniu, później kaszę przekładamy.
    4. Do czystego i suchego naczynia wkładamy cebulę, paprykę, seler naciowy, czosnek miksujemy 3s./obr.5
    5. Dodajemy kurczaka, przyprawy oraz 1/2 łyżeczki soli 3min./100C/obr.1Obroty wsteczne"Obroty wsteczne"
    6. Dodajemy kaszę, śmietanę, natkę pietruszki 8s./obr.4Obroty wsteczne"Obroty wsteczne"
    7. Cukienię tniemy na 5cm kawałki , wydrążamy środki. Układamy w naczyniu żaroodpornym , zalewamy gotowym farszem, przesypujemy serem mozarellą i nagórę układamy pomidorki koktajlowe.
    8. Zapiekamy 30min./180C
    9. Podajemy bezpośrednio po przygotowniu.

Model urządzenia Thermomix®

  • Appliance TM 6 image
    Przepis jest tworzony dla
    TM 6
    W przypadku gotowania (duszenia) w temperaturze 95°C i wyższej zamiast miarki TM6, należy zawsze używać koszyczka, ponieważ miarka TM6 szczelnie zamyka pokrywę. Koszyczek spoczywa luźno na górze naczynia, przepuszcza parę, a także zapobiega rozpryskiwaniu potrawy z naczynia miksującego.
  • Appliance TM 5 image
    Przepis jest tworzony dla
    TM 5
    Jeżeli używasz miarki TM6 w swoim urządzeniu TM5:
    W przypadku gotowania (duszenia) w temperaturze 95°C i wyższej zamiast miarki TM6, należy zawsze używać koszyczka, ponieważ miarka TM6 szczelnie zamyka pokrywę. Koszyczek spoczywa luźno na górze naczynia, przepuszcza parę, a także zapobiega rozpryskiwaniu potrawy z naczynia miksującego.
    Uwaga! Naczynie miksujące TM5 ma większą pojemność niż TM31 (pojemność 2,2 litra zamiast 2 litrów naczynia TM31). Ze względów bezpieczeństwa nie można korzystać z przepisów na Thermomix TM5 do gotowania w modelu TM31 bez dostosowania ilości składników. Ryzyko oparzenia pryskającymi gorącymi płynami: Nie przekraczać maksymalnej ilości i przestrzegać oznaczeń poziomu w naczyniu miksującym!

Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

Kategorie przepisów:

Wyślij do wydruku

ZAPIEKANA CUKINIA W KASZY JAGLANEJ

Wydrukuj:

Komentarze

  • Nie ma żadnych komentarzy