Czas przygotowania
30min
Czas całkowity
1h 0min
porcja/porcje/porcji
2
porcja/porcje/porcji
Poziom
Średni
Składniki
ZAPIEKANA CUKINIA W KASZY JAGLANEJ
- 2-3 cukinie, średniej wielkości (około 600g)
- 1 łyżeczka soli
- 100 g kaszy jaglanej
- 240 g ciepłej wody
- 35 g oleju
- 60 g czerwonej papryki, pokrojonej na kawałki
- 60 g selera naciowego, pokrojonego na kawałki
- 60 g cebuli, obranej i pokrojonej na 4
- 120 g fileta z piersi kurczaka, pokrojone w 1cm kostkę
- 3 ząbki czosnku
- 50 g sera mozzarella
- 100 g śmietany, 30-36%
- 2 g curry, mielonego
- 2 g przyprawy garam masala
- 1/4 łyżeczki pieprzu, mielonego
- 1 szczypta chilli
- 1 pęczek natki pietruszki
- 80 g pomidorków cherry
Akcesoria, których potrzebujesz
-
Kopystka
-
Naczynie miksujące kompletne premium
Podziel się przepisem
Dzisiaj to przygotujęPrzygotowanie
- 1. Do włączonego naczynia miksujacego10s./obr.10 przez otwór w pokrywie wrzucamy natke pietruszki. Zgarnimay kopystka do innego naczynia.
2. Do naczynia wkładamy ser 6s./obr.5 przekładamy do innego naczynia
3. Do naczynia miksujacego wlewamy wodę 3min./120C/obr.1 dodajemy kaszę, 5g.oleju,1/2 łyżeczke soli gotujemy 8-10min./98C/obr.1"Obroty wsteczne" po ugotowaniu pozostawiamy na około 5min. w naczyniu, później kaszę przekładamy.
4. Do czystego i suchego naczynia wkładamy cebulę, paprykę, seler naciowy, czosnek miksujemy 3s./obr.5
5. Dodajemy kurczaka, przyprawy oraz 1/2 łyżeczki soli 3min./100C/obr.1"Obroty wsteczne"
6. Dodajemy kaszę, śmietanę, natkę pietruszki 8s./obr.4"Obroty wsteczne"
7. Cukienię tniemy na 5cm kawałki , wydrążamy środki. Układamy w naczyniu żaroodpornym , zalewamy gotowym farszem, przesypujemy serem mozarellą i nagórę układamy pomidorki koktajlowe.
8. Zapiekamy 30min./180C
9. Podajemy bezpośrednio po przygotowniu.
ZAPIEKANKA
Model urządzenia Thermomix®
-
Przepis jest tworzony dla
TM 6
W przypadku gotowania (duszenia) w temperaturze 95°C i wyższej zamiast miarki TM6, należy zawsze używać koszyczka, ponieważ miarka TM6 szczelnie zamyka pokrywę. Koszyczek spoczywa luźno na górze naczynia, przepuszcza parę, a także zapobiega rozpryskiwaniu potrawy z naczynia miksującego. -
Przepis jest tworzony dla
TM 5
Jeżeli używasz miarki TM6 w swoim urządzeniu TM5:
W przypadku gotowania (duszenia) w temperaturze 95°C i wyższej zamiast miarki TM6, należy zawsze używać koszyczka, ponieważ miarka TM6 szczelnie zamyka pokrywę. Koszyczek spoczywa luźno na górze naczynia, przepuszcza parę, a także zapobiega rozpryskiwaniu potrawy z naczynia miksującego.Uwaga! Naczynie miksujące TM5 ma większą pojemność niż TM31 (pojemność 2,2 litra zamiast 2 litrów naczynia TM31). Ze względów bezpieczeństwa nie można korzystać z przepisów na Thermomix TM5 do gotowania w modelu TM31 bez dostosowania ilości składników. Ryzyko oparzenia pryskającymi gorącymi płynami: Nie przekraczać maksymalnej ilości i przestrzegać oznaczeń poziomu w naczyniu miksującym!
Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.
Kategorie przepisów:
Przyjęcie
Piknik
Gotowanie na co dzień
Danie główne
Drugie danie
Przepis szefa kuchni
Obiad
Kolacja
Kreatywne
Pieczenie
INNI UŻYTKOWNICY POLUBILI PODOBNE PRZEPISY
Znajdź podobne:
Komentarze