- TM 31
Składniki
chutney
- 80 g czerwonej cebuli
- 250 g cukru białego, można użyć trzcinowego
- 20 g wody
- 700-800 g fioletowych śliwek, ja użyłam "dąbrowicką"
- 1 łyżka świeżo zmielonego pieprzu
- 120 g octu owocowego, u mnie jabłkowy
- 1 łyżeczka soli
- 10 g świeżego imbiru, obranego i pokrojonego w plasterki
- 2 ząbki czosnku
- 100-150 g rodzynek
- 1/2 łyżeczki kurkumy
Akcesoria, których potrzebujesz
-
Koszyczek
-
Kopystka
-
Naczynie miksujące kompletne premium
Podziel się przepisem
Dzisiaj to przygotujęPrzygotowanie
1) do"Blokada naczynia miksującego" włożyć czosnek i cebulę ,imbir ,rozdrobnić4sek/8 i przełożyć do miseczki.
2) do "Blokada naczynia miksującego" wlej wodę i dodaj cukier ,gotuj 5min./100*/obr.1
3) dodaj resztę składników i gotuj 45min/100*/obr.2-3.Zamiast miarki na wierzch koszyczek.
4 )Nałóż miarkę i zmiksuj 10sek/5-8.
5) Wlej do słoiczków zakręć i na 10min . do góry dnem.
Pasuje do serów mięs i dań z grilla
SMACZNEGO
Porady
Mnie do drugiej porcji brakło imbiru i dołożyłam ZAMIAST jedną czuszkę .Radzę spróbować
Model urządzenia Thermomix®
-
Przepis jest tworzony dla
TM 31
Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.
Komentarze
Cieszę się że smakował.Każdy przepis można dostosować do swoich preferencji smakowych .
Nieśmiało o gwiazdki poproszę
Hania z Łodzi:
Co kto dobrze umie, tego mu nikt nie odbierze.
Pyszne chutney, rodzinie też smakowało i teraz każą mi zrobić więcej Dodałam tylko mniej cukru (150g) bo bałam się, że słodycz przeważy inne smaki.
Dzięki za przepis!
W bułkach też rewelka
Hania z Łodzi:
Co kto dobrze umie, tego mu nikt nie odbierze.
Haniu, świetny pomysł! Wypróbuję i dam znać jak smakowało ale po składnikach widać, że będzie pyszne Dziękuję za przepis.
____________
Mój blog kulinarny:
http://ziolowaszuflada.blogspot.com/
Spróbuj Gabi ,mnie bardzo smakuje ,a mój mąż stwierdził ,że bardzo wyrazisty ten dżem (on lubi ostro) a tu są wymieszane smaki.Próbowałam już z naleśnikami rewelka.Przyszło mi do głowy ,żeby zrobić jako nadzienie do słodkich bułek.Jak wypróbuję to dam znać.
Hania z Łodzi:
Co kto dobrze umie, tego mu nikt nie odbierze.
Dodaję do swoich kolekcji. Nigdy nie jadłam i nie robiłam więc pora spróbować.
GaBi
"Człowiek, który ciągle pędzi, może przegrać życie, bo w biegu nie ma czasu na myślenie"
Are you sure to delete this comment ?