Czas przygotowania
30min
Czas całkowity
1h 0min
porcja/porcje/porcji
4
osoba/osoby
Poziom
Średni
Składniki
Ciasto
- 200 g mąki pszennej, (opcjonalnie: 50 g krupczatki i 150 g zwykłej mąki)
- 110 g masła, może być solone
- 1 łyżki kwaśnej śmietany
- 1 szczypty sól
Nadzienie
- 250 g sera camembert
- 4 jajka
- 200 g śmietany, 12%
- 1 łyżeczki tymianku, tylko listki
- 1 łyżeczki pieprzu, czerwonego
Akcesoria, których potrzebujesz
-
Kopystka
-
Naczynie miksujące kompletne premium
Podziel się przepisem
Dzisiaj to przygotujęPrzygotowanie
- Do naczynia miksującego wsypać mąkę, dodać masło, sól i śmietanę, wymieszać 40 s/obr. 4. Z ciasta uformować kulę, zawinąć w folię spożywczą, wstawić do lodówki na 30 min.
- Nagrzać piekarnik do 180C. Ciasto rozwałkować i wylepić nim formę do tarty. Nakłuć widelcem, przykryć papierem do pieczenia, wierzch posypać kulkami ceramicznymi lub nasionami roślin strączkowych (np. grochem, fasolą, soczewicą) Podpiec 15 min. Zdjąć pergamin z kulkami. Posmarować ciasto białkiem i zapiekać ok. 5 min.
- Podnieść temp. piekarnika do 210C. Ser pokroić w trójkąciki i ułożyć na cieście. Posypać listkami tymianku i pokruszonym czerwonym pieprzem.
- Do naczynia miksującego dodać jajka, śmietanę, odrobinę solimy, doprawić pieprzem, wymieszać 15 s./obr.5. i wylać na ser. Posypać dodatkowo czerwonym pieprzem.
- Tartę pieczemy 20-30 min.
Ciasto
Nadzienie
Porady
Tartę podajemy z żurawiną lub borówkami, albo sałatą. Można jeść "na zimno"
Model urządzenia Thermomix®
-
Przepis jest tworzony dla
TM 6
W przypadku gotowania (duszenia) w temperaturze 95°C i wyższej zamiast miarki TM6, należy zawsze używać koszyczka, ponieważ miarka TM6 szczelnie zamyka pokrywę. Koszyczek spoczywa luźno na górze naczynia, przepuszcza parę, a także zapobiega rozpryskiwaniu potrawy z naczynia miksującego.
Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.
INNI UŻYTKOWNICY POLUBILI PODOBNE PRZEPISY
Znajdź podobne:
Komentarze