- TM 31
Składniki
- Ciasto:
- 70 g orzechów włoskich
- niepełne 2 MT mleka
- 30 g drożdży
- 30 g cukru
- 400 g mąki
- 1 jajko
- szczypta soli
- 2 łyżki oleju
- 10 g cukru waniliowego
- Krem czekoladowy
- wg. przepisu:
- //www.przepisownia.pl/przepisy/13076/krem-czekoladowy-do-tortow.html
Akcesoria, których potrzebujesz
-
Kopystka
-
Naczynie miksujące kompletne premium
Podziel się przepisem
Dzisiaj to przygotujęPrzygotowanie
W suchym naczyniu miksującym rozdrabniamy obrane orzechy włoskie (3 sek. - obroty pozycja 6).
Dodajemy do naczynia miksującego pozostałe składniki wg kolejności z przepisu. (20 sek. - obroty pozycja 6).
Z tak wyrobionego ciasta formujemy wałek. Kroimy na 12-13 porcji. Formujemy bułeczki. Układamy szeroko (bo będą rosły) na blaszce do pieczenia. Smarujemy rozbitym jajkiem z wodą. Pozostawiamy w piekarniku na ok. 20-25 min. w temp. 40-50 stopni. Kiedy zauważymy, że podrosły, ustawiamy piekarnik na 170 stopni C. Pieczemy ok. 15-20 min. (czas dostosować trzeba do piekarnika). Bułeczki szybko łapią ciemny kolor więc trzeba pilnować aby nie przypalić.
Orzechowe bułeczki dobre są same w sobie. Genialnie będą się komponowały z kremem czekoladowym lub orzechowym, który można użyć do smarowania po przekrojeniu. Dla wytrwałych polecam jednak użycie szprycy i umieszczenie kremu czekoladowego już w bułce. (Krem nie może być ciepły, bułeczki również muszą odpocząć po pieczeniu przed szprycowaniem).
Model urządzenia Thermomix®
-
Przepis jest tworzony dla
TM 31
Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.
Komentarze