thumbnail image 1
thumbnail image 1
Czas przygotowania
5min
Czas całkowity
25min
porcja/porcje/porcji
12 porcja/porcje/porcji
Poziom
--

Składniki

  • Ciasto:
  • 70 g orzechów włoskich
  • niepełne 2 MT mleka
  • 30 g drożdży
  • 30 g cukru
  • 400 g mąki
  • 1 jajko
  • szczypta soli
  • 2 łyżki oleju
  • 10 g cukru waniliowego
  • Krem czekoladowy
  • wg. przepisu:
  • //www.przepisownia.pl/przepisy/13076/krem-czekoladowy-do-tortow.html

Akcesoria, których potrzebujesz

  • Kopystka
    Kopystka kup teraz
  • Naczynie miksujące kompletne premium
    Naczynie miksujące kompletne premium kup teraz

Podziel się przepisem

Dzisiaj to przygotuję

Przygotowanie

  1. W suchym naczyniu miksującym rozdrabniamy obrane orzechy włoskie (3 sek. - obroty pozycja 6).

    Dodajemy do naczynia miksującego pozostałe składniki wg kolejności z przepisu. (20 sek. - obroty pozycja 6).

    Z tak wyrobionego ciasta formujemy wałek. Kroimy na 12-13 porcji. Formujemy bułeczki. Układamy szeroko (bo będą rosły) na blaszce do pieczenia. Smarujemy rozbitym jajkiem z wodą. Pozostawiamy w piekarniku na ok. 20-25 min. w temp. 40-50 stopni. Kiedy zauważymy, że podrosły, ustawiamy piekarnik na 170 stopni C. Pieczemy ok. 15-20 min. (czas dostosować trzeba do piekarnika). Bułeczki szybko łapią ciemny kolor więc trzeba pilnować aby nie przypalić.

    Orzechowe bułeczki dobre są same w sobie. Genialnie będą się komponowały z kremem czekoladowym lub orzechowym, który można użyć do smarowania po przekrojeniu. Dla wytrwałych polecam jednak użycie szprycy i umieszczenie kremu czekoladowego już w bułce. (Krem nie może być ciepły, bułeczki również muszą odpocząć po pieczeniu przed szprycowaniem).

Model urządzenia Thermomix®

  • Appliance TM 31 image
    Przepis jest tworzony dla
    TM 31

Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

Kategorie przepisów:

Wyślij do wydruku

Wiewióry z kremem czekoladowym

Wydrukuj:

Komentarze

  • Nie ma żadnych komentarzy