thumbnail image 1
thumbnail image 2
thumbnail image 3
thumbnail image 4
thumbnail image 5
thumbnail image 6
thumbnail image 7
thumbnail image 1 thumbnail image 2 thumbnail image 3 thumbnail image 4 thumbnail image 5 thumbnail image 6 thumbnail image 7
Czas przygotowania
1h 0min
Czas całkowity
1h 30min
porcja/porcje/porcji
20 porcja/porcje/porcji
Poziom
--

Składniki

Ciasto:

  • 30 g mąki ziemniaczanej
  • 20 g kakao
  • 100 g cukru, (dobrze też sprawdzi się fruktoza)
  • 4 łyżki wody, ciepłej
  • 1 łyżka masła
  • szczypta soli
  • 4 kostkiprawdziwej gorzkiej czekolady
  • 80 g mąki pszennej
  • 4 jajka

Akcesoria, których potrzebujesz

  • Motylek
    Motylek kup teraz
  • Kopystka
    Kopystka kup teraz
  • Naczynie miksujące kompletne premium
    Naczynie miksujące kompletne premium kup teraz

Podziel się przepisem

Dzisiaj to przygotuję

Przygotowanie

  1. Wpisz tutaj kroki przygotowania przepisu

  2. Wpisz tutaj kroki przygotowania przepisu

  3. Wpisz tutaj kroki przygotowania przepisu

  4. 1) Rozgrzewamy piekarnik do 180 stopni C. Przygotowujemy małą tortownice (średnica 18cm.) i smarujemy ją odrobiną masła.

    2) W suchym naczyniu Thermomixa rozdrabniamy 4 kostki czekolady  -  obroty TURBO - 7 sek.Wysypujemy rozdrobnioną czekoladę do miseczki.

    3) Płuczemy naczynie miksujące i osuszamy.

    4) W suchym naczyniu umieszczamy motylek. Oddzielamy 4 białka od  żółtek. Białka umieszczamy w naczyniu miksującym.  Dodajemy odrobinę soli. Obroty pozycja 3,5  - czas ok. 3-3,5 min.Po ubiciu białek na pianę delikatnie wyjmujemy motylek i zawartość przekładamy do większej miski.

    Ponownie umieszczamy motylek w naczyniu miksującym (bez mycia naczynia) i wrzucamy 4 zółtka,100g cukru i wlewamy 4 łyżki wody ciepłej. Ucieramy - obroty pozycja 3,5  - czas ok. 2 min.Po 2 min  dorzucamy 1 łyżkę masła w temp. pokojowej, 80 g mąki pszennej, 30 g. mąki ziemniaczanej, 20 g kakao - wszystko razem mieszamy - obroty pozycja 3,5  - czas ok. 30 sek.

    W tym czasie łączymy delikatnie mieszając w misce pianę z białek z rozdrobnioną czekoladą.Usuwamy z naczynia motylek i za pomocą kopystki bardzo delikatnie i małymi porcjami łączymy białko z ciastem. Całość bardzo delikatnie mieszamy. (zdecydowanie lepiej dodawać białko do ciasta niż odwrotnie)

    Delikatnie przelewamy do uprzednio przygotowanej tortownicy i umieszczamy w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni C. Ciasto piecze się ok. 25-30min.Po tym czasie wyłączamy piekarnik i pozwalamy aby ciasto wystygło pozostając w piekarniku.Kiedy ciasto jest już zimne rozcinamy np. mocną nitką na 2 lub 3 placki. Powstają piękne, prawdziwe, czekoladowe podklady do tortu.

     

     

  5. Krem i dekoracja
  6. Czekoladowy krem do tortu:-> //www.przepisownia.pl/przepisy/13076/krem-czekoladowy-do-tortow.html

    Przed składaniem warstwy zwilżyć roztworem (kawa rozpuszczalna - 1 łyżka, 2-3 łyżki alkoholu, łyżka cukru, 1/3 szklanki przegotowanej ciepłej wody).

    Wystarczy połaczyć warstwy kremem wkładając w środek 7 większych bezów.Powstanie bardzo smaczny czekoladowo-bezowy tort.Z zewnątrz można tort pokryć kremem lub po prostu rozpuszczoną czekoladą.

Model urządzenia Thermomix®

  • Appliance TM 31 image
    Przepis jest tworzony dla
    TM 31

Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

Kategorie przepisów:

Wyślij do wydruku

Tort czekoladowo-bezowy

Wydrukuj:

Komentarze

  • marca 21, 2015 at 20:46

    http://www.przepisownia.pl/desery-przepisy/krem-czekoladowy-nie-tylko-do-tort%C3%B3w/340657

    http://www.kielkismaku.pl -> chyba wszystko o hodowli kiełków


    http://www.exbus.pl -> polecam wyjazdy po Europie

  • marca 21, 2015 at 17:06

    A czy ktoś może podać przepis na ten krem czekoladowy bo nie można otworzyć podanego linku

  • marca 10, 2014 at 13:28
    5.0

    Dziękuję za tak obszerne wyjaśnienie.To fakt że ważne jest łączenie oraz skoki lub spadki temperatury.Jeszcze raz Wielkie dzięki i dużo dobrego i smacznego pieczenia i gotowania.tmrc_emoticons.-)

     

  • marca 10, 2014 at 12:38

    Alicjo tmrc_emoticons.)robiłem go kilkanaście razy w tamtym roku ...to co mogę powiedzieć o nim to, to że:1) najtrudniejszym elementem jest upiec podkłady tortowe. Przy np. uchylaniu piekarnika i zbyt dużym skoku temetratur ciasto po prostu opada - to najczęstszy błąd jaki popełniali testujący ten przepis. Wtedy po prostu wychodzi zakalec tmrc_emoticons.)

    2) łączenie składników trzeba robić bardzo delikatnie (w szczególności piany, która to właśnie ma odpowiadać z wysokość ciasta.

    3) Sam krem - nie stwarza żadnych problemów - w smaku jest "boski" (jego słodkość można regulować ilością cukru i alkoholu)

    4) Część osób pisało, że za słodki jest ten tort - zgadzam się, ale dzięki temu można kroić bardzo niewielkie porcje. Trudno oczekiwać od tortu, aby nie był słodki skoro składa się z bezy i czekolady.Więc potwierdzam - TORT jest bardzo słodki.

    5) Z doświadczenia już tylko dodam, że nie podaje się go wprost z lodówki (gdzie najczęściej ląduje ciasto do przechowywania). Najlepszy jest gdy po wyjęciu z lodówki odpocznie z 2h w temperaturze pokojowej. Tak więc przed imprezką wyciągamy go z lodówki na 2h przed podaniem. Prosto z lodówki - czekolada będzie zbyt twarda aby wygodnie go "wsuwać" tmrc_emoticons.D

    -------Dla osób które boją się że nie wyjdzie - można sobie ułatwić sprawę i zamiast ciasta upiec biszkopt kakaowy (jest przepis wyśmienity anka25 na naszej rodzimej przepisowni)Tych, których nie powstrzymało ryzyko zapraszam do dzielenia się spostrzeżeniami - np. wiadomością do mnie. Może w ten sposób znajdziemy jakieś uniwersalne rozwiązanie tmrc_emoticons.) idealnego czekoladowego podkładu tortowego.Pozdrawiam i zachęcam do eksperymentówto właśnie odwaga stworzenia czegoś nowego sprawia, że pieczenie i gotowaniesprawia tyle przyjemności.

    http://www.kielkismaku.pl -> chyba wszystko o hodowli kiełków


    http://www.exbus.pl -> polecam wyjazdy po Europie

  • marca 10, 2014 at 12:21
    5.0

    Aż chce się piec.Super pomysł bezy do środka.A czy może coś sie nie udać?

     

  • listopada 27, 2013 at 22:25

    Torcik wygląda świetnie ale trochę rozczarowałam się z przepisem, to nie to czego oczekiwałam...

  • listopada 27, 2013 at 22:22
    2.0

    Coś tu jest nie tak opisane... ;/ próbowałam go zrobić w domu nie wyszło mi... Wygląda ładnie, ale jest za słodki ;/

  • sierpnia 24, 2012 at 00:54

    Nie moge sie za duzo wypowiedziec, bo nie robilam torciku... Spròbujetmrc_emoticons.)  Apetycznie wyglada, no i z ciekawosci Big Smile Osoiscie nie przepadam za bezami, ale domownicy bardzo, wiec zrobietmrc_emoticons.;)  Z mojego, 25- letniego doswiadczenia, moge jedynie wywnioskowac, ze mogly zawinic jajka... Swieze? Dobrze ubite? Albo, po prostu, nie mialas dnia... Zdarza sie tmrc_emoticons.( . Spròbuj jeszcze raztmrc_emoticons.)  Albo zacznij od prostszych przepisòw, jak radzi SAM.... Nie wiem, w jakim stopniu sobie radzisz w kuchni, wiec nie wiem, ktòra rada jest wlasciwszatmrc_emoticons.) . Jak minie to najgorsze goraco u nas, wypròbuje z mila checia przepis i dam znacBig Smile

    Zycie jest po to by tanczyc !!! Mozna na parkiecie i ... w kuchni SmileSmileWink                            

  • sierpnia 23, 2012 at 16:52

    tmrc_emoticons.~ hmm , może jednak coś nie tak poszło ... ? Torty to już większe wyzwanie. Sam za pieczenie takich torcików wziąłem się po dobrych kilkunastu miesiącach używania TM. Proponuję zacząć od prostszych przepisów - ten jest zdecydowanie najtrudniejszy z tych, które umieściłem.

    http://www.kielkismaku.pl -> chyba wszystko o hodowli kiełków


    http://www.exbus.pl -> polecam wyjazdy po Europie

  • sierpnia 23, 2012 at 16:18

    Zrobiłam wszystko tak jak w przepisie i właśnie zostałam bez torta;/ Ciasto kompletnie nie wyrosło! 

INNI UŻYTKOWNICY POLUBILI PODOBNE PRZEPISY

Znajdź podobne: