![thumbnail image 1](https://pl.rc-cdn.community.thermomix.com/recipeimage/dp6zufzg-33a90-046159-cfcd2-3f1un7st/97553d51-ff82-44f7-abc8-c8f81f83ebef/main/tort-100lat-przepisownia-mascarpone.jpg)
![thumbnail image 2](https://pl.rc-cdn.community.thermomix.com/recipeimage/dp6zufzg-33a90-046159-cfcd2-3f1un7st/8e784a87-4e36-4ccf-ac6c-12ef90574b85/main/tort-100lat-przepisownia-mascarpone.jpg)
- TM 31
Składniki
Roztwór kawowy do nasączenia biszkoptów
- 1 szklanka zaparzonej mocnej kawy, (najlepsza będzie mocna z ekspresu)
- 100 ml spirytusu spożywczego, lub innego mocnego alkoholu
Krem mascarpone - część II
- 300 ml śmietanki 30% kremówki, (mocno schłodzonej)
- 2 łyżki cukru pudru
- 250 g serka mascarpone
Krem mascarpone - część I
- 1 łyżka rozpuszczonej żelatyny
- 70 ml likeru amaretto
- 2 łyżki cukru pudru
- 300 ml śmietanki 30% kremówki, (mocno schłodzonej)
- 250 g. serka mascarpone
Akcesoria, których potrzebujesz
-
Motylek
-
Kopystka
-
Naczynie miksujące kompletne premium
Podziel się przepisem
Dzisiaj to przygotujęPrzygotowanie
1) Rozpuść żelatynę w 50ml. gorącej wody. Odstaw do wystygnięcia.
2) Upewnij się że masz odpowiednio schłodzoną śmietanę 30%.
3) Schłodź naczynie miksujące (mój sposób na chłodzenie naczynia to polewanie bardzo zimną wodą pod kranem po zewnętrznych ściankach naczynia
4) W naczyniu umieść motylek, wlej śmietanę i ubijamy (czas 2,5 min - 3 min obr. 3,5)
5) Nie przestając ubijać po 2,5 min dodaj wcześniej rozpuszczoną żelatynę.
6) Dalej dodawaj po jednej łyżce serka mascarpone
7) Na koniec likier amaretto i 2 łyżki cukru pudru.
8 ) Kiedy składniki połączą się w puszysty krem przekładamy go do miski.
9) Myjemy naczynie miksujące i ponownie schładzamy.
10) Przystępujemy do przygotowania II części kremu.
Podkłady kakaowe przygotowałem dzień wcześniej. (2 szt.)
Przepis na podkłady polecam wg doskonałego przepisu anka25 (z naszej rodzimej przepisowni)
//www.przepisownia.pl/przepisy/m%C3%B3j-idealny-biszkopt-kakaowyo/453468
Przygotuj roztwór kawy (najlepsza będzie taka z ekspresu)z alkoholem. Przyda się zaraz do nasączenia biszkoptów.
1) W naczyniu umieść motylek, wlej śmietanę i ubijamy (czas 2,5 min - 3 min obr. 3,5)
2) Dalej dodawaj po jednej łyżce serka mascarpone nie przestając ubijać.
3) Dalej 2 łyżki cukru pudru.
4 ) Kiedy składniki połączą się w puszysty krem połącz dwie części kremu w misce (można też zawartość miski przełożyć do naczynia miksującego i delikatnie połączyć mieszając (czas około 1 min. , obroty 2,5-3)
5) Degustacja smakowa kremu
,
6) Tak przygotowany krem umieść w misce, dokładnie zawiń ją folią i pozostaw w lodówce do schłodzenia na kilkanaście minut.
7) W tym czasie przystępujemy do nasączenia biszkoptów roztworem kawy z alkoholem.
1) Nasączamy kolejno wszystkie biszkopty.
2) Łączymy je za pomocą wczesniej przygotowanego i lekko schłodzonego kremu.
3) Na ostatnim z nich u góry nanosimy cienką warstwę kremu aby lepiej utrzymała się dekoracja.
4) Dekorujemy górę tortu (zupełna dowolność), ja użyłem rozpuszczonej w kąpieli wodnej czekolady i łyżki miodu. Taką masę rozprowadziłem na płaskiej powierzchni i schłodziłem. Dalej zdrapana czekolada i zwinięta w ruloniki posłużyła za dekorację.
5) Bokami tortu zupełnie się nie przejmujemy
, sam wzór robi za niezłą dekorację. Odcinamy lekko brzegi tortu i wyrównujemy.
6) Tort gotowy do degustacji ...
Krem mascarpone - część I
Podkłady tortowe (2 szt. - rozcinamy na pół)
Krem mascarpone - część II
Nasączanie biszkoptów roztworem z kawy
Porady
Smacznego!
Model urządzenia Thermomix®
-
Przepis jest tworzony dla
TM 31
Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.
Komentarze
Chyba cos źle zrobiłam..chociaż starałam się robić wszystko tak jak w przepisie..
Produkty schłodzone, żelatyna wystudzona.. nawet garnek schłodziłam.. Wyobrażałam sobie, że masa będzie puszysta..tymczasem najpierw jedna.. potem druga..zrobiły się plynne
Ta pierwsza bardziej. Wymieszałam je i wstawiłam je do lodówki. Zsiadły się trochę..niestety nie przypominają bitej smietany z mascarpone, którą niedawno dawałam do innego tortu. Tamta to był sam puch. Tylko, że tamtą ubijałam mikserem. Nie wiem o co chodzi. Jestem zawiedziona ![tmrc_emoticons.( tmrc_emoticons.(](/bundles/tmrcfront/js/tinymce-plugins/tmrc_emoticons/img/aw.png)
super dziękuję napewno zrobię![tmrc_emoticons.) tmrc_emoticons.)](/bundles/tmrcfront/js/tinymce-plugins/tmrc_emoticons/img/smile.png)
Oczywiście, pomijamy tylko alkohol, można więcej kawy zaparzyć i nadać jej jakiś smak olejkiem aromatycznym ...
http://www.kielkismaku.pl -> chyba wszystko o hodowli kiełków
http://www.exbus.pl -> polecam wyjazdy po Europie
Bardzo ciekawy przepis,ale czy można go zrobić bez alkocholu?
[[wysiwyg_imageupload:2249:]]
http://www.kielkismaku.pl -> chyba wszystko o hodowli kiełków
http://www.exbus.pl -> polecam wyjazdy po Europie
wyglada przecudnie i na pewno tak smakuje, ale 4,30 godz ...... ale musze znaleść czas
Magdalena Sciezynska
Ten TORT TO PRAWDZIWE CUDO JEST PYSZNY!!! Dziękuję za przepis![tmrc_emoticons.) tmrc_emoticons.)](/bundles/tmrcfront/js/tinymce-plugins/tmrc_emoticons/img/smile.png)
Asia
Oczywiście dodaję do ulubionych![Big Smile Big Smile](/bundles/tmrcfront/js/tinymce-plugins/tmrc_emoticons/img/bigsmile.png)
Torcik rewelacja, biszkopt rzeczywiście cudny, tylko ja robię z 6 jajek, bo mam później wielu chętnych na degustację![tmrc_emoticons.) tmrc_emoticons.)](/bundles/tmrcfront/js/tinymce-plugins/tmrc_emoticons/img/smile.png)
Wygląda smakowicie
napewno go wytestuje ![Cooking 7 Cooking 7](/bundles/tmrcfront/js/tinymce-plugins/tmrc_emoticons/img/cooking_7.gif)