Składniki
POSYPKA
- 50 g cukru gruboziarnistego, do obtoczenia
CIASTO
- 80 g masła roztopionego
- 300 g mąki
- 1/2 łyżeczki cynamonu mielonego
- 1 płaskiej łyżeczki sody oczyszczonej
- 1/4 łyżeczki goździków mielonych
- 1/4 łyżeczki imbiru mielonego
- 1/2 łyżeczki soli
- 60 g cukru trzcinowego
- 80 g melasy
- 80 g mleka
- 50 g skórki pomarańczowej kandyzowanej
- 1 jajko
Akcesoria, których potrzebujesz
-
Kopystka
-
Naczynie miksujące kompletne premium
Podziel się przepisem
Dzisiaj to przygotujęPrzygotowanie
1. Do "Blokada naczynia miksującego" dodajemy masło i topimy 2 min/34st./obrót 2.
2. Dodajemy pozostałe składniki ciasta i wyrabiamy 3 min/"Ciasto" .
3. Robimy kulki z łyżeczki i obtaczamy je grubym cukrem. Wykładamy na blaszkę wyłożoną pergaminem i spłaszczamy szklanką.
4. Wkładamy do nagrzanego piekarnika do 180 stopni i pieczemy 10-12 minut.
5. Gorące przekładamy na drucianą siatkę do ostygnięcia.
CIASTO
Porady
Jeśli nie mamy melasy, można zamienić na miód.
Model urządzenia Thermomix®
-
Przepis jest tworzony dla
TM 5
Jeżeli używasz miarki TM6 w swoim urządzeniu TM5:
W przypadku gotowania (duszenia) w temperaturze 95°C i wyższej zamiast miarki TM6, należy zawsze używać koszyczka, ponieważ miarka TM6 szczelnie zamyka pokrywę. Koszyczek spoczywa luźno na górze naczynia, przepuszcza parę, a także zapobiega rozpryskiwaniu potrawy z naczynia miksującego.Uwaga! Naczynie miksujące TM5 ma większą pojemność niż TM31 (pojemność 2,2 litra zamiast 2 litrów naczynia TM31). Ze względów bezpieczeństwa nie można korzystać z przepisów na Thermomix TM5 do gotowania w modelu TM31 bez dostosowania ilości składników. Ryzyko oparzenia pryskającymi gorącymi płynami: Nie przekraczać maksymalnej ilości i przestrzegać oznaczeń poziomu w naczyniu miksującym!
Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.
Komentarze
Z melasą smakują inaczej, mają swój specyficzny smak. Od biedy dodaję miód, ale polecam melasę z buraka cukrowego. Pozdrawiam. Monika.
Czy bardzo ciastka stracą na smaku, jeżeli zastąpie melasę miodem? Czy będzie to samo?
„Cokolwiek chcesz zrobić, o czymkolwiek marzysz - zacznij teraz!