thumbnail image 1
thumbnail image 2
thumbnail image 3
thumbnail image 1 thumbnail image 2 thumbnail image 3
Czas przygotowania
1h 0min
Czas całkowity
1h 50min
porcja/porcje/porcji
20 kawałek/kawałki/kawałków
Poziom
Łatwy

Składniki

CIASTO

  • 450 g mąki pszennej
  • 70 g cukru pudru wykonanego w TM
  • 5 żółtek jaj
  • 250 g margaryny
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • powiodła lub dżem do posmarownia placka

MASA JOGURTOWA KOKOSOWA

  • 5 białek jaj
  • 4 jogurty naturalne po 390 g każdy
  • 230 g cukru
  • 2 budynie waniliowe lub śmietankowe
  • 1 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 200 g wiórek kokosowych
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

Akcesoria, których potrzebujesz

  • Motylek
    Motylek kup teraz
  • Kopystka
    Kopystka kup teraz
  • Naczynie miksujące kompletne premium
    Naczynie miksujące kompletne premium kup teraz

Podziel się przepisem

Dzisiaj to przygotuję

Przygotowanie

    CIASTO
  1. Mąkę, cukier, proszek do pieczenia, żółtka oraz pokrojoną na kawałki margarynę włożyć do Blokada naczynia miksującego"Blokada naczynia miksującego" i wyrobić ciasto 3 min/ Ciasto"Ciasto" (w razie potrzeby przedłużyć czas wyrabiania).

    Ciasto wyłożyć do miski podzielić na dwie równe części. Pierwszą zawinąć w folię i włożyć do zamrażarki, drugą wylepić dno dużej formy do pieczenia wyłożonej papierem do pieczenia.
  2. MASA JOGURTOWO KOKOSOWA
  3. W czystym Blokada naczynia miksującego"Blokada naczynia miksującego" z założonym motylkiem ubić białka z odrobinę soli 4 min/obr.3,5. Przełożyć do miski.

    Do Blokada naczynia miksującego"Blokada naczynia miksującego" włożyć jogurty, cukier, budynie, mąkę ziemniaczaną, proszek do pieczenia i wiórki wymieszać z pomocą kopystki 2 min/obr.5.

    Przełożyć do miski z ubitymi bialkami i delikatnie połączyć.

    Wylepione ciasto w formie posmarować powidlami lub dżemem i na tak przygotowany spód wylać masę jogurtowo- kokosową.

    Wyjąć z zamrażarki obłożone ciasto i zetrzeć na grubej tarce na masę.

    Pięć 50 min w 180°C.

Porady

Jeśli ciasto z zamrażarki będzie zbyt miękkie zeby mozna je bylo zetrzeć na tarce to można je poskubać na małe kawałeczki.

Moje ciasto na załączonym zdjęciu było skubane tmrc_emoticons.;) jakkolwiek by to zabrzmiało.

Model urządzenia Thermomix®

  • Appliance TM 5 image
    Przepis jest tworzony dla
    TM 5
    Jeżeli używasz miarki TM6 w swoim urządzeniu TM5:
    W przypadku gotowania (duszenia) w temperaturze 95°C i wyższej zamiast miarki TM6, należy zawsze używać koszyczka, ponieważ miarka TM6 szczelnie zamyka pokrywę. Koszyczek spoczywa luźno na górze naczynia, przepuszcza parę, a także zapobiega rozpryskiwaniu potrawy z naczynia miksującego.
    Uwaga! Naczynie miksujące TM5 ma większą pojemność niż TM31 (pojemność 2,2 litra zamiast 2 litrów naczynia TM31). Ze względów bezpieczeństwa nie można korzystać z przepisów na Thermomix TM5 do gotowania w modelu TM31 bez dostosowania ilości składników. Ryzyko oparzenia pryskającymi gorącymi płynami: Nie przekraczać maksymalnej ilości i przestrzegać oznaczeń poziomu w naczyniu miksującym!

Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

Kategorie przepisów:

Wyślij do wydruku

Styropianek

Wydrukuj:

Komentarze