thumbnail image 1
thumbnail image 2
thumbnail image 3
thumbnail image 4
thumbnail image 5
thumbnail image 6
thumbnail image 7
thumbnail image 8
thumbnail image 9
thumbnail image 10
thumbnail image 1 thumbnail image 2 thumbnail image 3 thumbnail image 4 thumbnail image 5 thumbnail image 6 thumbnail image 7 thumbnail image 8 thumbnail image 9 thumbnail image 10
Czas przygotowania
1h 30min
Czas całkowity
1h 44min
porcja/porcje/porcji
20 porcja/porcje/porcji
Poziom
Średni

Składniki

Ciasto

  • 1 płaska łyżeczka sody oczyszczonej, (ok. 5 g.)
  • 130 g cukru pudru
  • 2 jajka kurze
  • 200 g masła (zimnego z lodówki)
  • 1 łyżeczka przyprawy korzennej do pierników
  • 1 szczypta soli
  • 3 łyżek miodu płynnego, (np. lipowy)
  • 500 g mąki pszennej typ 450-550

Dodatki

  • 200 g. Kajmak / masa krówkowa / masa kakaowa

Krem z kaszy manny

  • 100 g. cukru pudru
  • 150 g. masła (zimnego z lodówki)
  • 90 g. cukru
  • 8 łyżek kaszy manny, (ok. 90 g.)
  • 750 ml mleka, (najlepiej w temperaturze pokojowej, zimne będzie się dłużej rozgrzewało)
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego

Polewa

  • 30 g orzechów włoskich łuskanych
  • dowolna polewa czekoladowa
  • 30 g. słonecznika łuskanego

Akcesoria, których potrzebujesz

  • Motylek
    Motylek kup teraz
  • Kopystka
    Kopystka kup teraz
  • Naczynie miksujące kompletne premium
    Naczynie miksujące kompletne premium kup teraz

Podziel się przepisem

Dzisiaj to przygotuję

Przygotowanie

    Kasza manna (część kremu)
  1. W naczyniu miksującym umieść motylek, dalej dodaj mleko i kaszę mannę + 90g. cukru kryształu.(obroty 2, czas 11 min. temp. 90 stopni - gotujemy kaszę mannę)

    Po jej ugotowaniu przekładamy do miseczki, przykrywamy szczelnie folią i pozostawiamy do całkowitego wystygnięcia.

    Naczynia nie trzeba specjalnie myć po kaszy, wystarczy dobrze wybrać zawartość przy pomocy kopystki i bez mycia przystąpić do przygotowywania ciasta.

  2. Ciasto
  3. W naczyniu miksującym umieść wszystkie składniki podane w przepisie w pozycji "Ciasto".(obroty 5-6 czas 20 sek.) + (pozycja Interwał , czas 40 sek.)Ciasto jest kleistej konsystencji, pomagaj sobie kopystką zrzucając je z brzegów naczynia do środka.

    Gotowe ciasto wyjmij przy pomocy kopystki. Zawiń w folię i umieść w lodówce na 30 min.

    Rozgrzej piekarnik do 180 stopni. Ciasto rozprowadź na papierze do pieczenia tak aby pokryło całą powierzchnię dużej blachy z piekarnika (tej dodawanej standardowo do piekarników). Wypiekaj przez ok. 14 min.

    Upieczone ciasto od razu podziel na równe 4 części (np. nożem do pizzy) i pozostaw do wystygnięcia.

  4. Krem z kaszy manny
  5. W czystym naczyniu miksującym umieść motylek. Dalej wrzuć 150 g masła zimnego z lodówki, 100 g. cukru pudru i ekstrakt waniliowy.(obroty 3, czas ok. 2 min.) Po tym czasie nie wyłączaj ucierania i dodaj po łyżce wcześniej przygotowanej (zimnej) kaszy manny. Dodawaj stopniowo i bez pośpiechu aby nie powstały grudki. Krem ucieraj jeszcze z 3 min. Tak przygotowana masa nadaję się już do przekładania wcześniej upieczonych ciast. Ciasta muszą być wystudzone - ciepłe rozpuszczą masło w kremie.

  6. Składamy ciasto :-)
  7. Ciasto składamy warstwami.

    Najpierw jedna warstwa ciasta. Na nią cieniutka warstwa kajmaku lub masy krówkowej. Dalej 1/3 kremu z kaszy manny.

    Kolejna warstwa podobnie (ciasto, kajmak, krem) aż do ostatniej.

    Na ostatnią warstwe już bezpośrednio na ciasto wylewamy polewę czekoladową lub po prostu czekoladę rozpuszczoną w kąpieli wodnej zmieszaną ze słonecznikiem łuskanym i orzechami włoskimi łuskanymi.

Porady

1) Podczas wyrabiania i wałkowania ciasta staraj się jak najmniej dotykać je rękoma. Wszystkie ciasta na bazie masła bardzo szybko się rozgrzewają w kontakcie z dłońmi przez co ich formowanie staje się trudniejsze.

2) Jeżeli ciasto wydaje Ci się zbyt luźne, niewygodne do wałkowania umieść je w lodówce na kilka minut. Poprawi się jego konsystencja.

3) Podczas wałkowania ciasta możesz pomagać sobie podsypująć niewielką ilość mąki. Ułatwi to rozwałkowanie ciasta.

4) Ciasto możesz rozwałkować od razu na papierze do pieczenia. Unikniesz w ten sposób konieczności podnoszenia go i przekładania. Rozwałkowane ciasto wystarczy dociąć np. nożem do pizzy do oczekiwanego rozmiaru i umieścić na blaszce wraz z papierem do pieczenia.

5) Gotowe ciasto będzie smaczniejsze gdy pozwolisz mu poleżeć kilka godzin w chłodnym miejscu. Podkłady z ciasta w poszczególnych warstwach zrobią się aromatyczne i wilgotne. Po upieczeniu podobnie jak pierniki ciasto jest bardzo kruche.

Model urządzenia Thermomix®

  • Appliance TM 31 image
    Przepis jest tworzony dla
    TM 31

Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

Kategorie przepisów:

Wyślij do wydruku

STEFANKA - miodownik

Wydrukuj:

Komentarze