- TM 31
Składniki
Ciasto
- 1 płaska łyżeczka sody oczyszczonej, (ok. 5 g.)
- 130 g cukru pudru
- 2 jajka kurze
- 200 g masła (zimnego z lodówki)
- 1 łyżeczka przyprawy korzennej do pierników
- 1 szczypta soli
- 3 łyżek miodu płynnego, (np. lipowy)
- 500 g mąki pszennej typ 450-550
Dodatki
- 200 g. Kajmak / masa krówkowa / masa kakaowa
Krem z kaszy manny
- 100 g. cukru pudru
- 150 g. masła (zimnego z lodówki)
- 90 g. cukru
- 8 łyżek kaszy manny, (ok. 90 g.)
- 750 ml mleka, (najlepiej w temperaturze pokojowej, zimne będzie się dłużej rozgrzewało)
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
Polewa
- 30 g orzechów włoskich łuskanych
- dowolna polewa czekoladowa
- 30 g. słonecznika łuskanego
Akcesoria, których potrzebujesz
-
Motylek
-
Kopystka
-
Naczynie miksujące kompletne premium
Podziel się przepisem
Dzisiaj to przygotujęPrzygotowanie
W naczyniu miksującym umieść motylek, dalej dodaj mleko i kaszę mannę + 90g. cukru kryształu.(obroty 2, czas 11 min. temp. 90 stopni - gotujemy kaszę mannę)
Po jej ugotowaniu przekładamy do miseczki, przykrywamy szczelnie folią i pozostawiamy do całkowitego wystygnięcia.
Naczynia nie trzeba specjalnie myć po kaszy, wystarczy dobrze wybrać zawartość przy pomocy kopystki i bez mycia przystąpić do przygotowywania ciasta.
W naczyniu miksującym umieść wszystkie składniki podane w przepisie w pozycji "Ciasto".(obroty 5-6 czas 20 sek.) + (pozycja Interwał , czas 40 sek.)Ciasto jest kleistej konsystencji, pomagaj sobie kopystką zrzucając je z brzegów naczynia do środka.
Gotowe ciasto wyjmij przy pomocy kopystki. Zawiń w folię i umieść w lodówce na 30 min.
Rozgrzej piekarnik do 180 stopni. Ciasto rozprowadź na papierze do pieczenia tak aby pokryło całą powierzchnię dużej blachy z piekarnika (tej dodawanej standardowo do piekarników). Wypiekaj przez ok. 14 min.
Upieczone ciasto od razu podziel na równe 4 części (np. nożem do pizzy) i pozostaw do wystygnięcia.
W czystym naczyniu miksującym umieść motylek. Dalej wrzuć 150 g masła zimnego z lodówki, 100 g. cukru pudru i ekstrakt waniliowy.(obroty 3, czas ok. 2 min.) Po tym czasie nie wyłączaj ucierania i dodaj po łyżce wcześniej przygotowanej (zimnej) kaszy manny. Dodawaj stopniowo i bez pośpiechu aby nie powstały grudki. Krem ucieraj jeszcze z 3 min. Tak przygotowana masa nadaję się już do przekładania wcześniej upieczonych ciast. Ciasta muszą być wystudzone - ciepłe rozpuszczą masło w kremie.
Ciasto składamy warstwami.
Najpierw jedna warstwa ciasta. Na nią cieniutka warstwa kajmaku lub masy krówkowej. Dalej 1/3 kremu z kaszy manny.
Kolejna warstwa podobnie (ciasto, kajmak, krem) aż do ostatniej.
Na ostatnią warstwe już bezpośrednio na ciasto wylewamy polewę czekoladową lub po prostu czekoladę rozpuszczoną w kąpieli wodnej zmieszaną ze słonecznikiem łuskanym i orzechami włoskimi łuskanymi.
Kasza manna (część kremu)
Ciasto
Krem z kaszy manny
Składamy ciasto :-)
Porady
1) Podczas wyrabiania i wałkowania ciasta staraj się jak najmniej dotykać je rękoma. Wszystkie ciasta na bazie masła bardzo szybko się rozgrzewają w kontakcie z dłońmi przez co ich formowanie staje się trudniejsze.
2) Jeżeli ciasto wydaje Ci się zbyt luźne, niewygodne do wałkowania umieść je w lodówce na kilka minut. Poprawi się jego konsystencja.
3) Podczas wałkowania ciasta możesz pomagać sobie podsypująć niewielką ilość mąki. Ułatwi to rozwałkowanie ciasta.
4) Ciasto możesz rozwałkować od razu na papierze do pieczenia. Unikniesz w ten sposób konieczności podnoszenia go i przekładania. Rozwałkowane ciasto wystarczy dociąć np. nożem do pizzy do oczekiwanego rozmiaru i umieścić na blaszce wraz z papierem do pieczenia.
5) Gotowe ciasto będzie smaczniejsze gdy pozwolisz mu poleżeć kilka godzin w chłodnym miejscu. Podkłady z ciasta w poszczególnych warstwach zrobią się aromatyczne i wilgotne. Po upieczeniu podobnie jak pierniki ciasto jest bardzo kruche.
Model urządzenia Thermomix®
-
Przepis jest tworzony dla
TM 31
Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.
Komentarze
Bardzo dobra Stefanka. Wylepialam ciastem blaszki, zamiast je walkowac - piekłam każdy placek oddzielnie. Dałam połowę mniej cukru i dżem - nie lubie b. slodkich ciast. Sugerując się komentarzami, zrobiłam mniej masy - z użyciem 600 ml mleka - jednak było jej za mało. Następnym razem przygotuje ją zgodnie z przepisem. Na górę roztopilam gorzka czekoladę z dodatkiem mleka, uprazonego słonecznika i uprazonych orzechów nerkowca.
Mniam!
ciasto dobre zmienilam troszke gore. do roztopionego masla dodalam miod i orzeczy. troseke gotowalam i wylalam na ostatni trzeci placek - i tak pieklam 15 minut w 180°. pychotka
Bardzo dobry przepis!
Placki w ogóle mi nie wyrosły. Jestem załamana, tyle pracy na nic Nie wiem, co zrobiłam nie tak
Rewelacja
Palce lizac, jedno z moich ulubionych
Dziękuję, przepis przetestowany, godny polecenia, ciasto i krem wyśmienite, placki 4 sztuki (blacha 22x32cm)bez słonecznika, ale z powidłami...pozdrawiam(dobrze poczytać wcześniejsze komentarze)
jesli zdecyduje sie piec oddzielnie placki, ile wyjdzie z tego przepisu , 3 czy 4?
Przepyszny placuszek polecam wszystkim . Ja bym dala następnym razem troszeczkę mniej cukru i bez slonecznika .
Ciasto jest przepyszne. Za kazdym razem gdy zrobie znika w szybkim tempie. Wszystkim bardzo smakuje. To jedno z moich ulubionych ciast i ciesze sie, ze pojawil sie tak dobry przepis do wykonania w thermomixie