- TM 31
Składniki
Składniki na masę serową:
- 32 g cukru waniliowego, (duże opakowanie)
- 2 opakowania budyniu śmietankowego bez cukru
- 4 jajka, (białka oddzielone od żółtek)
- 340 g drobnego cukru do wypieków
- 120 g masła extra
- 250 g kwaśnej śmietany 18%
- 1000 g twarogu zmielonego
Ponadto:
- 800 g jabłek
Składniki na ciasto:
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 2 żółtka
- 125 g masła extra
- 70 g cukru podru
- 300 g mąki pszennej
Akcesoria, których potrzebujesz
-
Motylek
-
Kopystka
-
Naczynie miksujące kompletne premium
Podziel się przepisem
Dzisiaj to przygotujęPrzygotowanie
Mąkę pszenną przesiać i wymieszać z proszkiem do pieczenia. Dodać pozostałe składniki do "Blokada naczynia miksującego" i nastawić 40 sek/obr. 4. Ciasto owinąć folią spożywczą i włożyć do lodówki na 1 godzinę.
Schłodzone ciasto rozwałkować i wyłożyć do posmarowanej tłuszczem i wyłożonej papierem do pieczenia blaszki o wymiarach 28 x 35 cm. Wstawić do nagrzanego piekarnika i podpiec w temperaturze 190 - 200ºC przez 15 - 20 minut.
Wykonanie masy serowej:
Wszystkie składniki na masę serową powinny być w temperaturze pokojowej.
Białka oddzielić od żółtek. Do naczynia włożyć motylek i białka, dodać szczyptę soli i ubić na sztywno 3 min./obr. 4.
Ubite białka wyłożyć do innego naczynia.
Do "Blokada naczynia miksującego" włożyć masło, cukier i cukier wanilinowy - motylek/ obroty 4/ 2 min.
Następnie dodawać po 1 żółtku i nadal ucierać - motylek/ obroty 4/ 2 min.
Do masy wlać kwaśną śmietanę i motylek/ obroty 2/ 2 min.
Do utartej masy dodawać po łyżce sera, proszek budyniowy i nadal ucierać - obr. 2.
Następnie do masy delikatnie wmieszać wcześniej ubite białka - najlepiej zrobić to już ręcznie by nie zburzyć pulchności białek.
Jabłka obrać, zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Wyłożyć je na podpieczony, ostudzony spód ciasta. Na jabłka wyłożyć masę serową.
Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec w temperaturze 170 - 180ºC przez około 45 minut.
Ciasto ostudzić.
Smacznego!
Wykonanie ciasta:
Porady
Przepis zaczerpnięty (jak większość moich przepisów) z blogu "Moje wypieki".
Model urządzenia Thermomix®
-
Przepis jest tworzony dla
TM 31
Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.
Komentarze
sernik pyszny , tylko białka na koncu ubijac bo zadługo bedą stały
Are you sure to delete this comment ?