- TM 31
Składniki
- Ciasto:
- 5 g drożdży
- szczypta cukru
- 250 g mąki pszennej
- 120 g margaryny
- 120 g śmietany, kwaśnej
- Nadzienie:
- Twarda marmolada wieloowocowa.
Akcesoria, których potrzebujesz
-
Kopystka
-
Naczynie miksujące kompletne premium
Podziel się przepisem
Dzisiaj to przygotujęPrzygotowanie
Składniki na ciasto podane w przepisie umieszczamy w naczyniu miksującym. Obroty 5 do 6, czas 20-35 sek. Po wyjęciu ciasto umieścić w miseczce i pozostawić na 30min.
Rozgrzewamy piekarnik do 180 stopni.
Ciasto podzielić na małe porcje, rozwałkować po kole na grubość ok. 3-4 milimetry, wyciąć koło o średnicy ok. 18 cm. Dalej koło rozciąć (tak jak się kroi pizzę na 8 kawałków. Na brzegach ulożyć solidną kosteczkę twartej wieloowocowej marmolady i zwinąć każdy z kawałków do środka. Powstaną maleńkie ciasteczka. Układamy dosyć luźno na blaszce do piecznia i wkładamy do rozgrzanego piekarnika na 10-15 min.
Rogaliki mozna podawać same lub posypane cukrem pudrem. Są bardzo trwałe ... z powodzeniem można zabrać ze sobą na jakąś wyprawę. Nawet po 2-3 dniach smakują równie dobrze jak zaraz po upieczeniu.
Model urządzenia Thermomix®
-
Przepis jest tworzony dla
TM 31
Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.
Komentarze
Aga120: Drożdże dałaś zwykłe czy suszone? Jakie mają być drożdże w tym przepisie?
Niebo w gębie 😋
Drożdże suche czy zwykłe?
Super! Ja dodałam 40gr cukru brązowego. Ciasto podzieliłam na cztery kulki i z dwóch porcji zrobiłam rogaliki z wiśniami, do kolejnych dwóch dałam czekoladę - w sumie wyszły mi 64 rogaliki.
Pyszne! Piekę je bardzo często z podwójnej porcji! 😃
Rogaliki pyszne,na drugi dzień jeszcze lepsze Następnym razem podwójna porcja
Dałam więcej cukru i dżem truskawkowy
Czy zamiast margaryny można dodać masło? Ogólnie nie używam margaryny i zastanawiam się jaka jest różnica w ciastach używając margaryny a masła?
Uwielbiam takie rogaliki!
Mańka - najpiękniejsza z całej wsi
jak dla mnie ciasto za mało słodkie na drugi raz dodam cukier
Wspaniałe rogaliki, chyba najlepsze jakie robiłam Szybki i nieskomplikowany przepis. Serdecznie polecam spróbować
Are you sure to delete this comment ?