thumbnail image 1
thumbnail image 1
Czas przygotowania
50min
Czas całkowity
1h 0min
porcja/porcje/porcji
36 kawałek/kawałki/kawałków
Poziom
Łatwy

Składniki

Lukier

  • 1 białko z jajka, (takie rozmiar L)
  • 1 i 1/3 szklanki cukru pudru, (musi być bardzo dobrze zmielony)

Ciasto

  • 1 jajko
  • 120 g masła
  • 200 g miodu płynnego
  • 10 g sody oczyszczonej, (ok. jednej łyżeczki)
  • 30-40 g przyprawy korzennej do pierników
  • 200 g cukru trzcinowego nierafinowanego, (od biedy może być zwykły biały cukier puder)
  • 500 g mąki pszennej

Akcesoria, których potrzebujesz

  • Kopystka
    Kopystka kup teraz
  • Naczynie miksujące kompletne premium
    Naczynie miksujące kompletne premium kup teraz

Podziel się przepisem

Dzisiaj to przygotuję

Przygotowanie

    LUKIER
  1. Umieść składniki w naczyniu miksującym z motylkiem.Obroty 3-4 / czas ok. 2 min.

  2. PIERNICZKI:
  3. W suchym naczyniu miksującym umieść: mąkę, cukier, sodę oczyszczoną i przyprawę korzenną.(Obroty 6-8 , czas. 10 sek.)

    Dodaj pozostałe składniki: masło, miód, jajko.(Obroty 6-8 , czas. 25-30 sek.)Przy pomocy kopystki wyjmij ciasto, umieść w misce, zawiń folią i umieść w lodówce na około 1h.Z ciasta formuj placki (grubość dowolna zależnie od tego co chcemy uzyskać) , wycinaj pierniczki układaj na blachę pozostawiając małe odstępy między nimi. Jeszcze lekko urosną podczas pieczenia.

     

  4. Pieczemy 10 min w temp. 170stopni. (podczas wypiekania nie można dopuścić aby zbyt mocno się zarumieniły, skarmelizowany miód i cukier może być wtedy twardy i gorzki).

    Pierniczki najpierw będą twarde, po 2-3 dniach nabierają wilgoci.

     

  5. Dekorujemy lukrem , czekoladą i innymi dodatkami.

    Doskonałe w smaku!

    Pierniczki doskonale nadają się też jako element dekoracyjny - stołu wigilijnego, choinki lub jako element dekoracyjnych upominków pod choinką.

Porady

Ciasto nadaje się też doskonale do dłuższego przechowywania. Misa zawinięta folią z ciastem może w lodówce poleżeć nawet kilka dni.

Pierniczki możesz przechowywać w szczelnie zamkniętym pojemniku. Trzeba pamiętać tylko żeby przed podaniem ich na stół na dzień wcześniej pozwolić nabrać im wilgoci. Będą smaczniejsze.

 

Model urządzenia Thermomix®

  • Appliance TM 31 image
    Przepis jest tworzony dla
    TM 31

Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

Kategorie przepisów:

Wyślij do wydruku

Pierniczki

Wydrukuj:

Komentarze

Are you sure to delete this comment ?

INNI UŻYTKOWNICY POLUBILI PODOBNE PRZEPISY

Znajdź podobne: