- TM 31
Składniki
- Ciasto:
- 150 g mąki pszennej
- pół łyżeczki proszku do pieczenia
- 125 g masła, (pokrojonego w kostkę ok 2 cm)
- 2 żółtka
- cukier waniliowy
- cynamon
- Farsz:
- 3-4 jabłka, (rozdrobnione)
- Pianka:
- 2 białka
- 4 łyżki cukru
- olejek lub syrop waniliowy
Akcesoria, których potrzebujesz
-
Kopystka
-
Naczynie miksujące kompletne premium
Podziel się przepisem
Dzisiaj to przygotujęPrzygotowanie
Wyrabiamy ciasto z podanych w przepisie składników - Obroty 6 - 20 sek.
Ciasto dzieli my na 5 części. Jedną z części wkładamy do lodówki. Wylepiamy 4 pozostałymi dokładnie dno i brzegi w 4 foremkach (żaroodpornych kokilkach). Dno posypujemy delikatnie cukrem waniliowym oraz cynamonem. Dalej do każdej z foremek wkładamy rozdrobnione jabłka tak aby wypełniły foremki. Znów posypujemy cukrem waniliowym i cynamonem.
Foremki umieszczamy w rozgrzanym piekarniku i pieczemy ok. 30 min. w temp. 170 stopni.
Na 5 min przed końcem pieczenia w suchym naczyniu miksującym z motylkiem ubijamy 2 białka (obroty 3,5 czas ok. 1,5-2,5 min.) Do ubitych białek dodajemy stopniowo 4 łyżki cukru i na koniec kilkanaście kropel olejku lub syropu waniliowego.
Wyjmujemy ostrożnie formeki z wypieczonym ciastem nakładamy pianę a na wierzch posypujemy rozdrobnione ciasto, które wcześniej leżało w lodówce. Całość wkładamy ponownie do piekarnika jeszcze na 15 min w temp. 150 stopni.
Po upieczeniu pozostawiamy mini szarlotki do wystygnięcia. Dekorujemy i podajemy na stół. Genialnie smakują z gałką lodów waniliowych.
Model urządzenia Thermomix®
-
Przepis jest tworzony dla
TM 31
Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.
Komentarze
Szarlotki w smak wyśmienite. Mam tylko pytanko, czy ciasto zrobione w termomixie powinno byc jednolite? U mnie składniki tylko się rozdrobniły i dopiero po wyjęciu ręcznie je zagniotłam - byc może to wina zimnego i twardego masła.
Obłędne szarlotki cynamon i cukier wanilinowy dodałam bezpośrednio do ciasta
W foremkach silikonowych może się ciężko formować ciasto. Lepsze zdecydowanie będą kokilki.W przepisie użyte były kokilki o średnicy 5-6cm.
http://www.kielkismaku.pl -> chyba wszystko o hodowli kiełków
http://www.exbus.pl -> polecam wyjazdy po Europie
Czy te kokilki są właśnie takiej wielkosci jak małe silikonowe foremki do muffinek? Widzę, że panie zamieniły właśnie te "naczynia", a ja boję się, bo zwykle kokilki są większe. Czy to po prostu wyjdzie więcej szarlotek i tylko skrócić czas pieczenia, jeśli (jeszcze chwilowo) nie posiadam kokilek? Dzięki za info
Cała przyjemność po mojej stronie U mnie te szarlotki goszczą bardzo często na stole. Ciężko trafić na kogoś kto nie lubi szarlotek, więc i funkcjonalność ciasta na spotkaniach i imprezkach jest dosyć duża )
http://www.kielkismaku.pl -> chyba wszystko o hodowli kiełków
http://www.exbus.pl -> polecam wyjazdy po Europie
Zrobiłam od razu podwójna porcję i upiekłam w silikonowych foremkach Sa pyszne Dzięki za pomysł
____________
Mój blog kulinarny:
http://ziolowaszuflada.blogspot.com/
Zrobiłam wczoraj do popołudniowej kawy, wyszło 8, ja zjadłam 1 a krzysiek 7, więc chyba mu smakowały
Aha piekłam w silikonowych foremkach do muffinek, i tez wyszły super .
Zrobiłam dziś na deser. Rzeczywiście są super! Trzymałam się przepisu i wyszły wspaniałe. Mąż był zachwycony i prosił abym ten przepis zachowała na przyszłość. Oczywiącie tak zrobię i wszystkim polecam
Oczywiście można. Tylko utracą swój znak rozpoznawalny pieknie poukładanych jabłek w warstwy.
http://www.kielkismaku.pl -> chyba wszystko o hodowli kiełków
http://www.exbus.pl -> polecam wyjazdy po Europie
Are you sure to delete this comment ?