- TM 31
Składniki
PIANKA:
- 8 białek kurzych
- 8-10 łyżek cukru kryształu
- syrop lub olejek waniliowy, (kilka kropel aby nadać aromat piance)
CIASTO:
- 270 g mąki pszennej
- 200 g masła
- 30 g cukru
- 3 żółtka kurze
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
MASA SEROWA:
- 400 g białego sera, (najlepiej tłustego)
- 5 żółtek kurzych
- 35 g budyniu waniliowego (lub śmietankowego) w poszku z cukrem
- 100 g masła
- 70 g cukru kryształu
- otarta skórka z 1 pomarańczy
- kilka kropel aromatu cytrynowego
Akcesoria, których potrzebujesz
-
Motylek
-
Kopystka
-
Naczynie miksujące kompletne premium
Podziel się przepisem
Dzisiaj to przygotujęPrzygotowanie
1. Do naczynia miksującego wrzucamy wszystkie składniki na CIASTO. ( obroty 6 / 15-25 sek. )
2. Wyjmujemy ciasto i wyklejamy nim formę (25-28cm) na tartę (najlepiej z wyjmowanym dnem. Wtedy bajecznie prosto ciasto wyskoczy z formy po upieczeniu.)Wylepiamy ciastem na grubość ok 5-7 milimetrów dno i boki formy.Brzeg ciasta wyrównujemy do wysokości formy, a pozostałe ciasto zamykamy w woreczku foliowym i wrzucamy do zamrażalnika.
Do naczynia miksującego (nie trzeba go myć po cieście) wrzucamy wszystkie składniki na MASĘ SEROWĄ. Obroty 5, czas około 3 min (aż powstanie gładka masa serowa). Wyjmujemy ją do miseczki.
Naczynie miksujące myjemy i potem osuszamy ręcznikiem papierowym. Na nóż umieszczamy motylek i wlewamy białka (pozostałe z wczesniej rozbijanych jajek - 8 szt.) i szczyptę soli. Ubijamy pianę na sztywno (obroty 3,5 czas około 3 - 3,5 min.)
Kiedy piana jest już ubita połowę odkładamy do miski z masą serową i delikatnie mieszamy.
Drugą połowę piany ponownie ubijamy (oboroty 3,5 czas okolo 2min.) dodając po 1 łyżce cukru. Gdy powstanie coś "a la pianka bezowa" dolewamy kilka kropel syropu waniliowego lub olejku waniliowego.
Do foremki wylepionej ciastem przelewamy delikatnie masę serową tak aby prawie całą foremkę wypełniła. Dalej na masę serową nakładamy delikatnie pianę bezową.
5. Wyjmujemy z zamrażalki pozostałą część ciasta i trzemy na tarce posypując wierzchnią część ciasta. Tak przygotowanie ciacho umieszczamy w rozgrzanym do 180stopni piekarniku na środkową półkę.
Najpierw 35 min z termoobiegiem. Dalej na kolejne 35 min pieczenie od dołu.
Po upieczeniu najlepiej pozostawić na 30-50min aby wystygło. Można podawać na ciepło i na zimno.
CIASTO:
MASA SEROWA:
Porady
Aby uzyskać walory kolorystyczne (jak na zdjęciu) można do pozostałej części ciasta dodać łyżeczkę kakao (powstanie ciemne ciasto, które wkruszone w odpowiednie miejsca da ciemne paski)
Smacznego!
Model urządzenia Thermomix®
-
Przepis jest tworzony dla
TM 31
Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.
Komentarze
Zrobilam dzis i wszyscy sie zachwycali, pomimo tego, ze... mocno sie przypiekl. Chcialam piec wg przepisu, ale po 25 minutach z termoobiegiem, gora byla juz bardzo mocno zarumieniona, wiec przestawilam pieczenie na dolna grzalke. Tu rowniez musialam skrocic czas pieczenia, bo najzwyczajniej ciasto by sie spalilo. Mimo wszystko, jak juz wspomnialam sernik byl bardzo dobry. Dzieki za przepis.
Elluchna najprawdopodobniej musisz dopasować czas pieczenia i temperaturę. Może piekarnik piecze inaczej niż wszystkie.Termoobieg włącz w piekarniku powinno intensywniej wypiekać. Możesz też spróbować po upieczeniu zgasić piekarnik i pozostawić ciasto w nim do wystygnięcia.Jeżeli opada pianka to jest słabo dopieczona lub zbyt duża różnica temperatury po wyjęciu z piekarnika.
http://www.kielkismaku.pl -> chyba wszystko o hodowli kiełków
http://www.exbus.pl -> polecam wyjazdy po Europie
Zrobiłam dzisiaj i tylko połowa zdążyła wystygnąć! Fantastyczny smak, sernik lekki jak puch. Jedynie pianka mi bardzo opadła po wyciągnięciu z piekarnika, właściwie zniknęła pod startym ciastem Będę próbować dalej, by było perfect! Może jakieś sugestie autora co do tego co zrobiłam źle?
Thermoobig bedzie lepszy. Obserwuj tylko czy nie przypala Ci ciasto od góry. Jezeli bedzie się za szybko zarumienialo obniz temperature nawet do 150 stopni w drugiej części pieczenia.
http://www.kielkismaku.pl -> chyba wszystko o hodowli kiełków
http://www.exbus.pl -> polecam wyjazdy po Europie
Wyglada i jak piszecie jest pyszne ale ja nie moge w swoim piekarniku wylączyc górnej grzałki .
Piec cały czas na termo. czy na góra -dół ??
Pozdrawiam wszystkich Katarzyna
Ciasto wyglada apetycznie, chyba się skuszę tylko jutro kupie produkty na ciacho
Ciacho wyglada smakowicie ,dodaję do zrobienia w najbliższym czasie
Jeśli coś Ci nie wychodzi użyj Thermomixa
Sam ciasto wygląda apetycznie Dodałam do wypróbowania Pozdrawiam
Aby uzyskać walory kolorystyczne (jak na zdjęciu) można do pozostałej części ciasta dodać łyżeczkę kakao (powstanie ciemne ciasto, które wkruszone w odpowiednie miejsca da ciemne paski.
http://www.kielkismaku.pl -> chyba wszystko o hodowli kiełków
http://www.exbus.pl -> polecam wyjazdy po Europie
Na zdjęciu na masie serowej jest ciemny pasek . Co dało ten efekt ?