thumbnail image 1
thumbnail image 1
Czas przygotowania
20min
Czas całkowity
50min
porcja/porcje/porcji
12 porcja/porcje/porcji
Poziom
Łatwy

Składniki

Ciasto

  • 100 g mlecznej czekolady
  • 200 g gorzkiej czekolady
  • 4 porcje jaja
  • 200 g cukru
  • 150 g mąki
  • 1 łyżeczek proszku do pieczenia
  • 200 g orzechów włoskich
  • 200 g Kasi Ekstra Maślany Smak

Polewa

  • 60 g śmietanki 30%
  • 75 g mleka
  • 30 g mlecznej czekolady
  • 90 g gorzkiej czekolady

Akcesoria, których potrzebujesz

  • Motylek
    Motylek kup teraz
  • Kopystka
    Kopystka kup teraz
  • Naczynie miksujące kompletne premium
    Naczynie miksujące kompletne premium kup teraz

Podziel się przepisem

Dzisiaj to przygotuję

Przygotowanie

    Ciasto
  1. Nastawić piekarnik na 175 stopni.
    Zemleć orzechy 5s/obr 5,5.
    Założyć motylek. Dodać jajka i cukier, ubijać 6min/37 st/obr 4. Przelać do innego naczynia.
    Opłukać Blokada naczynia miksującego"Blokada naczynia miksującego" turbo 2s x2.
    Do Blokada naczynia miksującego"Blokada naczynia miksującego" włożyć słodką i gorzką czekoladę, rozdrobnić 10s/obr 8. Zgarnąć na dno Blokada naczynia miksującego"Blokada naczynia miksującego" za pomocą kopystki.
    Dodać margarynę Kasia, podgrzać 3min/50st/obr 3.
    Założyć motylek. Ustawić mieszanie 1min/obr 2 i do czekolady przez otwór w pokrywie pomału wlewać utarte jajka z cukrem.
    Dodać mąkę, proszek do pieczenia i orzechy, wymieszać 40s/Obroty wsteczne"Obroty wsteczne" /obr 4.
    Do natłuszczonej i wyłożonej papierem do pieczenia formy wlewamy ciasto i wyrównujemy i pieczemy 30 min w 175 stopniach. Odstawiamy do wystygnięcia.
  2. Polewa
  3. Do Blokada naczynia miksującego"Blokada naczynia miksującego" wkładamy wszystkie składniki na polewę, podgrzewany 4min/60st/obr 3.
    Chłodne ciasto wyjmujemy z formy i polewamy je gotową polewą. Rozsmarowujemy równomiernie pozwalając jej swobodnie spłynąć na boki. Ciasto wkładamy do lodówki.

Porady

Po ostudzeniu ciasto posypać cukrem pudrem. Można skorzystać z szablonu.

Model urządzenia Thermomix®

  • Appliance TM 5 image
    Przepis jest tworzony dla
    TM 5
    Jeżeli używasz miarki TM6 w swoim urządzeniu TM5:
    W przypadku gotowania (duszenia) w temperaturze 95°C i wyższej zamiast miarki TM6, należy zawsze używać koszyczka, ponieważ miarka TM6 szczelnie zamyka pokrywę. Koszyczek spoczywa luźno na górze naczynia, przepuszcza parę, a także zapobiega rozpryskiwaniu potrawy z naczynia miksującego.
    Uwaga! Naczynie miksujące TM5 ma większą pojemność niż TM31 (pojemność 2,2 litra zamiast 2 litrów naczynia TM31). Ze względów bezpieczeństwa nie można korzystać z przepisów na Thermomix TM5 do gotowania w modelu TM31 bez dostosowania ilości składników. Ryzyko oparzenia pryskającymi gorącymi płynami: Nie przekraczać maksymalnej ilości i przestrzegać oznaczeń poziomu w naczyniu miksującym!

Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

Kategorie przepisów:

Wyślij do wydruku

Ciasto podwójnie czekoladowe

Wydrukuj:

Komentarze

  • Nie ma żadnych komentarzy
Are you sure to delete this comment ?