- TM 5
Składniki
Ciasto
- 100 g mąki orkiszowej
- 225 g wody, ciepłej
- 1 łyżeczek soli
- 30 g oleju, (+ do natłuszczenia miski i blachy)
- 40 g drożdży
- 0,5 płaskiej łyżeczki cukru
- 40 g ziaren słonecznika
- 30 g pestek dyni
- 1 porcje żółtka, ( 1 roztrzepane żółtko do posmarowania bułek )
- 300 g mąki pszenno razowej
Akcesoria, których potrzebujesz
-
Kopystka
-
Naczynie miksujące kompletne premium
Podziel się przepisem
Dzisiaj to przygotujęPrzygotowanie
1. Do naczynia miksujacego wsypać wszystkie składniki, wyrobić 2 min./"Ciasto"
2. Natłuścić miskę olejem, włożyć do niej wyrobione ciasto, przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na ok. 30 min.
3. Po wyrośnięciu ciasta, rozgrzać piekarnik do 200 stopni C. Blachę natłuścić olejem
4. Z ciasta uformować 11-12 mniejszych bułek, ułożyć na przygotowanej blasze i posmarować każdą bułkę roztrzepanym żółtkiem
5. Bułki wstawić do piekarnika i piec ok. 20-23 min. w temperaturze 200 stopni C
Bułki orkiszowo - pszenno razowe ze słonecznikiem I pestkami dyni
Porady
Przez pierwsze 20 min bułki piekłam w temperaturze 200 stopni C (były gotowe po tym czasie - sprawdziłam patyczkiem), więc zmiejszyłam temperaturę do 180 stopni C i dopiekałam jeszcze przez 3 min w celu zrumienienia skórki
Model urządzenia Thermomix®
-
Przepis jest tworzony dla
TM 5
Jeżeli używasz miarki TM6 w swoim urządzeniu TM5:
W przypadku gotowania (duszenia) w temperaturze 95°C i wyższej zamiast miarki TM6, należy zawsze używać koszyczka, ponieważ miarka TM6 szczelnie zamyka pokrywę. Koszyczek spoczywa luźno na górze naczynia, przepuszcza parę, a także zapobiega rozpryskiwaniu potrawy z naczynia miksującego.Uwaga! Naczynie miksujące TM5 ma większą pojemność niż TM31 (pojemność 2,2 litra zamiast 2 litrów naczynia TM31). Ze względów bezpieczeństwa nie można korzystać z przepisów na Thermomix TM5 do gotowania w modelu TM31 bez dostosowania ilości składników. Ryzyko oparzenia pryskającymi gorącymi płynami: Nie przekraczać maksymalnej ilości i przestrzegać oznaczeń poziomu w naczyniu miksującym!
Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.
Komentarze
Bułeczki bardzo smaczne
Zmieniliśmy proporcje: 100 g m. pszennej razowej i 300 g m. orkiszowej ciemnej. Bułeczki wyszły też pyszne
Bułeczki pyszne i sycące. Na stałe weszły do naszego menu
Zamiast mąki orkiszowej dodałam mąkę pełnoziarnistą i otręby pszenne. Wyszły bardzo dobre