thumbnail image 1
thumbnail image 1
Czas przygotowania
50min
Czas całkowity
1h 10min
porcja/porcje/porcji
18 porcja/porcje/porcji
Poziom
Łatwy

Składniki

Ciasto

  • 1 porcje jajka
  • 20 g brązowego cukru
  • 115 g miodu
  • 70 g masła
  • 45 g pestek słonecznika
  • 45 g pestek dyni
  • 30 g płatków migdałów
  • 100 g płatków Nestlé Kangus
  • 150 g płatków owsianych błyskawicznych
  • 40 g rodzynek
  • 60 g suszone żurawiny
  • 80 g orzechów włoskich

Akcesoria, których potrzebujesz

  • Kopystka
    Kopystka kup teraz
  • Naczynie miksujące kompletne premium
    Naczynie miksujące kompletne premium kup teraz

Podziel się przepisem

Dzisiaj to przygotuję

Przygotowanie

  1. Rozgrzać piekarnik do 180 st C.

  2. Płatki owsiane, płatki migdałów, pestki dyni i słonecznika wykładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i pieczemy 10 min. mieszając co 2 minuty.

  3. Do Blokada naczynia miksującego"Blokada naczynia miksującego" włożyć orzechy, żurawinę i rodzynki. Rozdrobnić 3s./obr 7. Przełożyć do innego naczynia. 

  4. Do Blokada naczynia miksującego"Blokada naczynia miksującego" włożyć masło, miód i cukier, podgrzać 3 min./70 st C/ obr 2.

  5. Dodać jajko, wymieszać 15 s./obr 4.

  6. Dodać sprażone suche składniki z piekarnika i płatki Nestlé Kangus. Wymieszać 15 s./Obroty wsteczne"Obroty wsteczne" /obr 5. Zgarnąć  składniki na dno naczynia za pomocą kopystki. 

  7. Dodać rozdrobnione wcześniej orzechy, żurawinę i rodzynki. Wymieszać 10 s./Obroty wsteczne"Obroty wsteczne" /obr 5.

  8. Przekładamy ciasto do formy (25×25 cm) wyłożonej papierem do pieczenia i mocno ugniatamy, szczególnie przy brzegach. 

  9. Pieczemy w 180 st. C przez 18-20 minut. Po tym czasie wyjmujemy ciasto z piekarnika i zostawiamy do całkowitego wystygnięcia. 

  10. Następnie ostrym nożem krótki l kroimy ciasto na batoniki. 

    Smacznego tmrc_emoticons.)

Porady

Jeżeli ktoś woli wersję z czekoladą, zamiast miodu można dodać około 120 g Nutelli. Wtedy w kroku 5. razem z jajkiem mieszamy Nutellę. Dodatkowo można dodać rozdrobnioną czekoladę; )

 

Model urządzenia Thermomix®

  • Appliance TM 5 image
    Przepis jest tworzony dla
    TM 5
    Jeżeli używasz miarki TM6 w swoim urządzeniu TM5:
    W przypadku gotowania (duszenia) w temperaturze 95°C i wyższej zamiast miarki TM6, należy zawsze używać koszyczka, ponieważ miarka TM6 szczelnie zamyka pokrywę. Koszyczek spoczywa luźno na górze naczynia, przepuszcza parę, a także zapobiega rozpryskiwaniu potrawy z naczynia miksującego.
    Uwaga! Naczynie miksujące TM5 ma większą pojemność niż TM31 (pojemność 2,2 litra zamiast 2 litrów naczynia TM31). Ze względów bezpieczeństwa nie można korzystać z przepisów na Thermomix TM5 do gotowania w modelu TM31 bez dostosowania ilości składników. Ryzyko oparzenia pryskającymi gorącymi płynami: Nie przekraczać maksymalnej ilości i przestrzegać oznaczeń poziomu w naczyniu miksującym!

Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

Kategorie przepisów:

Wyślij do wydruku

Batony energetyczne

Wydrukuj:

Komentarze

  • Nie ma żadnych komentarzy
Are you sure to delete this comment ?