- TM 31
Składniki
Ciasto
- 500 g mąki pszennej
- 3 jajka
- 240 g drobnego cukru do wypieków
- 260 g maślanki
- 100 g oleju rzepakowego
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 cukier waniliowy
- 350 - 400 g rabarbaru, (mogą być też inne owoce sezonowe; mrożone - po rozmrożeniu na bibułce, która wchłonie nadmiar wody; ciasto jest bardzo smaczne również z samą kruszonką)
Akcesoria, których potrzebujesz
-
Motylek
-
Kopystka
-
Naczynie miksujące kompletne premium
Podziel się przepisem
Dzisiaj to przygotujęPrzygotowanie
50 g masła
10 łyżek mąki pszennej
4 łyżki cukru
1 cukier waniliowy
Wszystkie składniki wyrobić między palcami by powstała kruszonka.
Wszystkie składniki muszą być w temp. pokojowej.
Białka oddzielić od żółtek.
Białka umieścić w suchym i czystym "Blokada naczynia miksującego" , dodać szczyptę soli i ubić na sztywno (założyć motylek/4 min/obr. 4).
Cały czas ubijając (z motylkiem/obroty 3) dodawać stopniowo cukier i cukier waniliowy, łyżka po łyżce).
Powinna powstać gęsta, sztywna, błyszcząca piana. Dodawać po kolei żółtka, cały czas ubijając (motylek/obroty 3). Strużką wlewać olej i dalej ubijać (motylek/obroty 3).
Na zmianę dodawać do ciasta maślankę i przesianą mąkę (motylek/obroty 1/około 4 min.)
Ciasto wyłożyć do formy o wymiarach 32x22 cm wcześniej wyłożonej papierem do pieczenia. Na górę położyć owoce, przykryć kruszonką. Piec około 1 h (do tzw. suchego patyczka) w temp. 170 - 180 stopni C. Wyjąć, ostudzić.
Wpisz tutaj kroki przygotowania przepisu
Kruszonka:
Wykonanie ciasta
Porady
Nie polecam dodawać więcej niż 350 - 400 g owoców (ciasto się zapadnie, może powstać zakalec).
Model urządzenia Thermomix®
-
Przepis jest tworzony dla
TM 31
Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.
Komentarze
Przez brak proszku do pieczenia w opisie właśnie zmarnowałam wieczór, rabarbar i prąd...
ja dorzuciłam jeszcze borówkę amerykańską, wyszło mega
Jedno z naszych ulubionych ciast z kruszonką i owocami sezonowymi Tylko kruszonkę robię wg przepisu z ABC na ciasto drożdżowe
w opisie wykonania brakuje proszku do pieczenia -wlasnie wyszedl mi piekny zakalec
Polecam w sezonie rabarbarowym
U mnie dzisiaj wersja z nektarynkami zamiast rabarbaru
Polecam kruszonkę z tego przepisu - zawsze mi wychodzi tylko zastosuj mąkę krupczatkę
Ja nie daję cukru wanilinowego
A cukier - brązowy nieratyfikowany[[wysiwyg_imageupload:2398:]]
u mnie ciasto zniknęło błyskawicznie
U mnie bez problemu - a może masło miałaś ciepłe? najlepsze jest prosto z lodówki
Kruszonka to jakaś masakra mi wyszła, do kruszonki nie podobne :/ Ciasto pycha
Are you sure to delete this comment ?