thumbnail image 1
thumbnail image 1
Czas przygotowania
1h 30min
Czas całkowity
2h 30min
porcja/porcje/porcji
1 porcja/porcje/porcji
Poziom
Łatwy

Składniki

Ciasto

  • 500 g mąki pszennej
  • 3 jajka
  • 240 g drobnego cukru do wypieków
  • 260 g maślanki
  • 100 g oleju rzepakowego
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 cukier waniliowy
  • 350 - 400 g rabarbaru, (mogą być też inne owoce sezonowe; mrożone - po rozmrożeniu na bibułce, która wchłonie nadmiar wody; ciasto jest bardzo smaczne również z samą kruszonką)

Akcesoria, których potrzebujesz

  • Motylek
    Motylek kup teraz
  • Kopystka
    Kopystka kup teraz
  • Naczynie miksujące kompletne premium
    Naczynie miksujące kompletne premium kup teraz

Podziel się przepisem

Dzisiaj to przygotuję

Przygotowanie

    Kruszonka:
  1. 50 g masła

    10 łyżek mąki pszennej

    4 łyżki cukru

    1 cukier waniliowy

    Wszystkie składniki wyrobić między palcami by powstała kruszonka.

  2. Wykonanie ciasta
  3. Wszystkie składniki muszą być w temp. pokojowej.

    Białka oddzielić od żółtek.

    Białka umieścić w suchym i czystym Blokada naczynia miksującego"Blokada naczynia miksującego" , dodać szczyptę soli i ubić na sztywno (założyć motylek/4 min/obr. 4).

    Cały czas ubijając (z motylkiem/obroty 3) dodawać stopniowo cukier i cukier waniliowy, łyżka po łyżce).

    Powinna powstać gęsta, sztywna, błyszcząca piana. Dodawać po kolei żółtka, cały czas ubijając (motylek/obroty 3). Strużką wlewać olej i dalej ubijać (motylek/obroty 3).

    Na zmianę dodawać do ciasta maślankę i przesianą mąkę (motylek/obroty 1/około 4 min.)

    Ciasto wyłożyć do formy o wymiarach 32x22 cm wcześniej wyłożonej papierem do pieczenia. Na górę położyć owoce, przykryć kruszonką. Piec około 1 h (do tzw. suchego patyczka) w temp. 170 - 180 stopni C. Wyjąć, ostudzić.

     

  4. Wpisz tutaj kroki przygotowania przepisu

Porady

Nie polecam dodawać więcej niż 350 - 400 g owoców (ciasto się zapadnie, może powstać zakalec).

Model urządzenia Thermomix®

  • Appliance TM 31 image
    Przepis jest tworzony dla
    TM 31

Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

Kategorie przepisów:

Wyślij do wydruku

Ciasto na maślance z rabarbarem i kruszonką

Wydrukuj:

Komentarze

Are you sure to delete this comment ?

INNI UŻYTKOWNICY POLUBILI PODOBNE PRZEPISY

Znajdź podobne: