Czas przygotowania
1h 50min
Czas całkowity
2h 35min
porcja/porcje/porcji
20
porcja/porcje/porcji
Poziom
Średni
Składniki
Ciasto buraczane-brownie z malinami
Ciasto
- 3 porcje czerwonych buraków, 1 kg lub 3 duże
- 300 gramów mleka roślinnego, w ostateczności może być krowie, 1 szklanka
- 1 łyżki mielonego siemienia lnianego, + 3 łyżki ciepłej wody
- 3/4 szklanki brązowego cukru, (można zastąpić syropem z agawy lub syropem daktylowym-1/2 szklanki)
- 1/2 szklanki puree z buraka (wcześniej zmiksowanego)
- 1/4 szklanki oleju
- 1 łyżeczki ekstraktu z wanilii
- 3/4 szklanki mąki pszennej, ja dodaję razową lub graham
- 1/2 szklanki mąki pszennej razowej
- 1/2 szklanki kakao
- 2 łyżeczki dobrej kawy rozpuszczalnej
- 1 łyżeczek sody oczyszczonej
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 szczypty soli
- 200-250 gramów malin mrożonych lub świeżych
POLEWA
- 50 gramów gorzkiej czekolady
- 1/2 mleczko kokosowe, szklanki
- 1 łyżeczki kawy zbożowej
- kakao lub wiórki lub posiekane orzechy
Akcesoria, których potrzebujesz
-
Kopystka
-
Naczynie miksujące kompletne premium
Podziel się przepisem
Dzisiaj to przygotujęPrzygotowanie
- Piekarnik rozgrzać do 220°C.
2. Buraki zawinąć w folię aluminiową, ułożyć na blasze do pieczenia i piec przez 60 minut.
Upieczone buraki wyjąć z folii i ostudzić, a potem obrać, dodać do naczynia miksujacego i zmiksować - obroty 10 przez 30-50 sekund. Przełożyc do innego naczynia.
3. Umyć naczynie miksujące
4. Do naczynia miksującego wlać mlekoi ocet jabłkowy i odstawić na 5 minut.
5. Siemię zalać wodą i odstawić na 3 minuty.
6. W małej misce wymieszać wszystkie suche składniki (z wyjątkiem cukru)
7. Spęczniałe siemię wrzucić do mleka i octu, dodać cukier i mokre składniki i zmiksować 15 sek obroty 5 Jeśli trzeba wydłuż czas, aby uzyskać puszystą masę.
8. Zmniejsz obroty do 1 i przez otwór w naczyniu łyżką powoli wsypywać suche składniki cały czas miksując na małych obrotach. Kiedy wszystkieskładniki będą w misce, przez chwilę miksować na gładką masę. (około 20 sek)
9. Dodaj maliny i wymieszaj obroty wsteczne 1/15 sekund
10. . Ciasto wlać do formy wyłożonej papierem do pieczenia i piec przez 40-45 minut w pekarniku nagrzanym do 180 stopni. - W między czasie umyć naczynie miksujące połączyć wszystkie składniki polewy i podgrzewać, cały czas mieszając,aż do całkowitego roztopienia się czekolady. -około 1 minuta obroty 1, temperatura 50 stopni. 12. odstawić na co najmniej 30 minut do ostygnięcia.
- Upieczone ciasto ostudzić, polać polewą (jeśli za bardzo zgęstnieje w czasie studzenia ciasta, delikatnie ją podgrzać) i posypać kakao/wiórkami albo orzechami.. Smacznego
POLEWA
Porady
Ciasto zainspirowane przepisem z Jadłonomii Marty Dymek
Ciasto nie wyrasta duże-dlatego warto brać mniejszą formę np. kwadratową
Model urządzenia Thermomix®
-
Przepis jest tworzony dla
TM 5
Jeżeli używasz miarki TM6 w swoim urządzeniu TM5:
W przypadku gotowania (duszenia) w temperaturze 95°C i wyższej zamiast miarki TM6, należy zawsze używać koszyczka, ponieważ miarka TM6 szczelnie zamyka pokrywę. Koszyczek spoczywa luźno na górze naczynia, przepuszcza parę, a także zapobiega rozpryskiwaniu potrawy z naczynia miksującego.Uwaga! Naczynie miksujące TM5 ma większą pojemność niż TM31 (pojemność 2,2 litra zamiast 2 litrów naczynia TM31). Ze względów bezpieczeństwa nie można korzystać z przepisów na Thermomix TM5 do gotowania w modelu TM31 bez dostosowania ilości składników. Ryzyko oparzenia pryskającymi gorącymi płynami: Nie przekraczać maksymalnej ilości i przestrzegać oznaczeń poziomu w naczyniu miksującym!
Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.
INNI UŻYTKOWNICY POLUBILI PODOBNE PRZEPISY
Znajdź podobne:
Komentarze
Are you sure to delete this comment ?