Składniki
Bezglutenowy domek z piernika
- mąka kukurydziana, do podsypania
- 380 g mąki bezglutenowej, link we wskazówkach
- 1,5 łyżki imbiru, suszonego, mielonego
- 1 łyżeczki cynamonu, mielonego
- 0,5 łyżeczki ziela angielskiego, mielonego
- 0,25 łyżeczki goździków, mielonych
- 1 łyżeczki sody oczyszczonej
- 100 g brązowego cukru
- 150 g golden syrup, lub płynnego miodu
- 150 g masła, niesolonego, miękkiego, pokrojonego a kawałki
- 1 szczypty soli, drobnej
- 1 żółtko
- 0,5 łyżeczki gumy guar
Lukier królewski
- 240 g cukru pudru
- 1 białko
- 0,5 łyżeczki soku z cytryny
Akcesoria, których potrzebujesz
-
Kopystka
-
Naczynie miksujące kompletne premium
Podziel się przepisem
Dzisiaj to przygotujęPrzygotowanie
- Silikonową foremkę do domku z piernika oprószyć mąką kukurydzianą i odłożyć.
Wszystkie składniki piernika umieścić w naczyniu miksującym i miksować 12s./obr. 6.
Zgarnąć składniki z brzegów naczynia kopystką i wyrobić 50s./"Ciasto"
- Przełożyć ciasto do dużej miski i przykryć folią spożywczą. Wstawić do lodówki na około 1h. W tym czasie umyć i osuszyć naczynie miksujące.
- Rozgrzać piekarnik do 170°C.
Ciasto przełożyć do przygotowanej foremki, dociskając, żeby każdy kawałek był płaski, do połowy wysokości wgłębień. Piec 23-25 minut, aż ciasto stwardnieje. Czas pieczenia będzie zależał od wielkości i kształtu foremek oraz grubości ciasta.
Odstawić do ostygnięcia na 2h w foremkach, następnie przełożyć na kratkę do studzenia przed ozdabianiem.
- Umieścić cukier, białko oraz sok z cytryny w naczyniu miksującym i zmiksować 10s./obr. 6.
Jeśli lukier jest za gęsty, można dodać kilka kropli soku z cytryny lub wody i zmiksować 3s./obr.6 lub do uzyskania pożądanej konsystencji.[/size]
Lukier przełożyć do worka do wyciskania i za jego pomocą połączyć i udekorować elementy domku z piernika.
- Najlepiej ustawiać domek od razu na paterze lub sztywnym podkładzie (polecam przymocować spód lukrem, żeby był stabilny) i udekorować.
Domek z piernika
Lukier królewski
Porady
UWAGA: Jeśli nie posiadasz silikonowej formy do domku z piernika, możesz rozwałkować ciasto na grubość ok. 0,5cm lub trochę więcej, powycinać foremką lub nożem odpowiednie elementy przed pieczeniem i ewentualnie po upieczeniu poprawić brzegi.
- W tym przepisie sprawdzi się mąka bezglutenowa z książki Good food, gluten free -> TUTAJ jest przetłumaczony przepis
- W zależności od tego, jak będzie udekorowany domek, może być potrzebna więcej niż 1 porcja lukru.
- Aby uzyskać różnokolorowy lukier, należy podzielić lukier na części i każdą część w oddzielnym naczyniu dokładnie wymieszać z kilkoma kroplami lub szczyptą barwnika.
- Domek z piernika należy złożyć w ciągu 12h od upieczenia, ponieważ później piernik może za bardzo zmięknąć. Wtedy można go wstawić na kilka minut do piekarnika, żeby wysechł (przed dekorowaniem lukrem!).
źródło: https://www.thermomix.co.nz/
Model urządzenia Thermomix®
-
Przepis jest tworzony dla
TM 5
Jeżeli używasz miarki TM6 w swoim urządzeniu TM5:
W przypadku gotowania (duszenia) w temperaturze 95°C i wyższej zamiast miarki TM6, należy zawsze używać koszyczka, ponieważ miarka TM6 szczelnie zamyka pokrywę. Koszyczek spoczywa luźno na górze naczynia, przepuszcza parę, a także zapobiega rozpryskiwaniu potrawy z naczynia miksującego.Uwaga! Naczynie miksujące TM5 ma większą pojemność niż TM31 (pojemność 2,2 litra zamiast 2 litrów naczynia TM31). Ze względów bezpieczeństwa nie można korzystać z przepisów na Thermomix TM5 do gotowania w modelu TM31 bez dostosowania ilości składników. Ryzyko oparzenia pryskającymi gorącymi płynami: Nie przekraczać maksymalnej ilości i przestrzegać oznaczeń poziomu w naczyniu miksującym!
Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.
Komentarze