thumbnail image 1
thumbnail image 1
Czas przygotowania
0min
Czas całkowity
0min
porcja/porcje/porcji
-- --
Poziom
--

Składniki

duza standardowa prostokatna blache

  • 5 jajek
  • 1 szklanka cukru zwykłego
  • 1 1/4 szklanki maki pszennej tortowej
  • 1 lyzeczka kopiasta proszku do pieczenia
  • 1 kg bananow
  • 1 galaretka zolta, rozpuszczona w 1 szkl. wody
  • 1 galaretka czerwona, rozpuszczona w 1 szkl. wody
  • 1 maslo lub margaryna
  • 3 jajka
  • 0,5 szklanki cukru

Akcesoria, których potrzebujesz

  • Motylek
    Motylek kup teraz
  • Kopystka
    Kopystka kup teraz
  • Naczynie miksujące kompletne premium
    Naczynie miksujące kompletne premium kup teraz

Podziel się przepisem

Dzisiaj to przygotuję

Przygotowanie

    ciasto
  1. biszkopt

    Do naczynia wbić całe jajka, dodać cukier i ubijać przy pomocy motylka - czas 4 minuty, temp. 37 st., obroty poz. 4.

    Następnie wsypać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i mieszać  ok 20-30 sekund, obroty poz. 2.
    Piec - czas około 20 - 25 minut w temperaturze 180 st. czas pieczenia uzalezniony jest od tego jaki mamy piekarnik jak robie tak, ze pieke okolo 18 minut na pozycji gora dol a potem na 5 minut wlaczam termoobieg. w sumie 22 - 23 minuty w zaleznosci od wielkosci jajek.

    UWAGA PATENT potem wyciagam blache z ciastem z piekarnika i upuszczam ja na kafelki z wysokosci ok 30-40cm to rzucanie ciasta pozwala pozbyc sie powietrza z ciasta i nie opada

    masa

    banany obrac ze skorki oczywiscietmrc_emoticons.) wrzucic do TM i miksowac okolo minuty na pozycji 6 zwiekszajac do 9 tak aby wszystko bylo mocno zmiksowane takie pure

    przelozyc do innego naczynia

    do czystego TM wlozyc maslo lub margaryne i motylek i krecic krecic krecictmrc_emoticons.) okolo 3 minut w poz 3 z tym, ze jesli chodzi o maslo to co jakis czas sciagalam kopystka maslo ze scianek i sprawdzalam tez miekkosc i kolor masla wiec wszystko trzeba robic na wyczucie tak aby maslo sie utarlo na miekki bialy puch. wyciagasz motylek zgarniasz ze scianek maslo powoli dodajac do niego pol szklanki cukru i ucierasz kolejne 2 minuty poz 4 a potem dorzucasz po 1 zoltku (bialko bedzie ci potrzebne) gdy krem juz jest coraz bardziej aksamitny dorzucasz banany i mieszasz do polaczenia sie skladnikow a potem dodajesz galaretke zolta rozpuszczona w 1 szkl. wody (taka juz lekko stezala) 

    wylewasz na zimny biszkopt

    piana

    dokladnie myjesz i suszysz TM (jesli nie masz pewnosci, ze masz BARDZO dokladnie osuszony TM, to ubij piane w osobnym naczyniu)

    na noze zakladasz motylek wlewasz 3 bialka i ubijasz w TM piane okolo 4 minut / poz 3-4  potem dolewasz czerwona galaretke rozpuszczona w 1 szkl. wody (taka na wpol stezala) piane wykladasz na ciasto

    SMACZNEGO



     

Porady

ciasto najlepsze jest tylko w ten sam dzien i na nastepny potem pianka sie robi gumowata

Model urządzenia Thermomix®

  • Appliance TM 31 image
    Przepis jest tworzony dla
    TM 31

Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

Kategorie przepisów:

Wyślij do wydruku

Bananowiec (ciasto z bananami)

Wydrukuj:

Komentarze

  • marca 27, 2013 at 17:15

    Aniu i tak tez smakuje (jesli oczywiscie lubisz bananytmrc_emoticons.)

     

     

  • marca 24, 2013 at 15:44

    ElaK

    UWAGA PATENT potem wyciagam blache z ciastem z piekarnika i upuszczam ja na kafelki z wysokosci ok 30-40cm to rzucanie ciasta pozwala pozbyc sie powietrza z ciasta i nie opada

    Zaskoczyłaś mnie tym patentem  :O  Jeszcze nigdy o takim nie słyszałam ale bardzo chętnie wypróbuję  tmrc_emoticons.)  Banany to nie są moje ulubione owoce w cieście ale zrobię z innymi (mam gruszki w słoiku).  tmrc_emoticons.)  Podoba mi się też ten sposób na pianę z galaretką  tmrc_emoticons.)  Robiłam kiedyś z kiślem ale nie polecam.

    Dzięki za przepis, pozdrawiam

     

    Elu potwierdzam... to super patent przy pieczeniu biszkoptów zwłaszcza na tort. Ja jedynie podkładam koc jak rzucam blaszkę na ziemię aby zminimalizować niezbyt miłe odczucia dźwiekowe ;o) Rzucam cieplym ciastem a potem studzę w otwartym piekarniku. Jeszcze mi się nie zdarzylo aby opadł. Od boków odcinam dopiero po całkowitym wystudzeniu. Wychodzi równiutki i wysoki jak z cukierni.

    Jak zrobię fotki to zamieszczę przepis na idealny biszkopt ;o)

    A przepis na bananowca chętnie wypróbuję... nie musze się martwić, że się zepsuje drugiego dnia, bo u mnie takiej opcji nie ma... na drugi dzień to nawet okruszki nie zostają po takim cieście ;o)

    ;o)

  • marca 24, 2013 at 15:39
    5.0

    Super przepis tmrc_emoticons.D zrobię w święta tmrc_emoticons.D tmrc_emoticons.D tmrc_emoticons.D tmrc_emoticons.D wyglada pysznie tmrc_emoticons.D

  • marca 22, 2013 at 18:12
    5.0

    Wypròbuje, wyglada smakowicie tmrc_emoticons.p tmrc_emoticons.p tmrc_emoticons.p Big Smile Big Smile

    Zycie jest po to by tanczyc !!! Mozna na parkiecie i ... w kuchni SmileSmileWink                            

  • marca 22, 2013 at 12:14

    UWAGA PATENT potem wyciagam blache z ciastem z piekarnika i upuszczam ja na kafelki z wysokosci ok 30-40cm to rzucanie ciasta pozwala pozbyc sie powietrza z ciasta i nie opada

    Zaskoczyłaś mnie tym patentem  :O  Jeszcze nigdy o takim nie słyszałam ale bardzo chętnie wypróbuję  tmrc_emoticons.)  Banany to nie są moje ulubione owoce w cieście ale zrobię z innymi (mam gruszki w słoiku).  tmrc_emoticons.)  Podoba mi się też ten sposób na pianę z galaretką  tmrc_emoticons.)  Robiłam kiedyś z kiślem ale nie polecam.

    Dzięki za przepis, pozdrawiam

     

     

     

    ____________


    Mój blog kulinarny:


    http://ziolowaszuflada.blogspot.com/


    Smile

  • marca 22, 2013 at 12:11

    gabi49

    Big Smile Cooking 7 Przepięknie wygląda!  Patent masz zaskakujący!  Biszkopt szalenie prosty, tylko te kremy trochę skomplikowane. Ale chyba warto się potrudzic dla takiego smacznego efektu.

    Gabi kremy sa proste tylko tak sie wydaje ale robi sie je naprawde szybciutko

     

  • marca 21, 2013 at 23:16
    5.0

    Big Smile Cooking 7 Przepięknie wygląda!  Patent masz zaskakujący!  Biszkopt szalenie prosty, tylko te kremy trochę skomplikowane. Ale chyba warto się potrudzic dla takiego smacznego efektu.

    GaBi


    "Człowiek, który ciągle pędzi, może przegrać życie, bo w biegu nie ma czasu na myślenie"

  • marca 21, 2013 at 20:30

    dziekuje za przepis, jadłam kiedyś takiego pysznego bananowca na szkoleniutmrc_emoticons.)  a teraz sama upiekę na niedzielę Love

Are you sure to delete this comment ?