Czas przygotowania
20min
Czas całkowity
20min
porcja/porcje/porcji
2
porcja/porcje/porcji
Poziom
Łatwy
Składniki
Smażone przegrzebki w łódeczkach z cukinii z sosem kaparowo-limonkowym
- 6 sztuk przegrzebków
- 300 g cukini o średnicy 4-5cm, (1 sztuka)
- 80 g cebuli, obranej, pokrojonej na 4 kawałki
- 4 ząbki czosnku
- 150 g śmietany, min.30%
- 50 g oliwy z oliwek
- 30 g kaparów, konserwowych, odciśniętych z zalewy
- 1/2 limonki
- 25 g Natki pietruszki
- 3 szczypty soli, drobnej
- 3 szczypty pieprzu, mielonego
- kilka liści szpinaku, do dekoracji
- 50 g malin lub czerwonej porzeczki, do dekoracji
Akcesoria, których potrzebujesz
-
Kopystka
-
Naczynie miksujące kompletne premium
Podziel się przepisem
Dzisiaj to przygotujęPrzygotowanie
- 1. Załączyć Thermomix 10s./obr.10 w tym czasie przez otwór wrzucamy natke pietruszki. Zsiekaną pietruszke za pomoca kopystki zgarniamy do innego naczynia.
2. Cukinię pokroić na 6 krążków na wysokość 3 cm., wydrążyć za pomocą łyżki miąższ i odstawić na bok.
3. Do czystego naczynia miksującego wkładamy cebule i czosnek 3s./obr.6, po tym czasie dodajemy 20g. oliwy z oliwek i dusimy
4min./VAROMA/obr."Obroty wsteczne" 1
5. Do sosu dodajemy śmietanę, kapary, sól, pieprz, wyciśnięty sok z 1/2 limonki dusimy bez miarki 8min./VAROMA/obr.1. Śmietana powinna odparować i zagęścić nam sos. W tym czasie doprawiamy solą oraz pieprzem i podsmażamy na oliwie przegrzebki i wcześniej przygotowane łódeczki ( po 2-3 min. z każdej strony do uzyskania złotego koloru)
6. Do sosu dodajemy natkę pietruszki 10s./obr."Obroty wsteczne" 2.
7. Przesmażone łódeczki wypełniamy gotowym sosem kaparowym i na wierzchu ukłądamy przegrzebki. Dekorujemy szpinakiem i świerzymi owocami.
8. Całość podajemy bezpośrednio po przygotowaniu.
Smażone Przegrzebki
Model urządzenia Thermomix®
-
Przepis jest tworzony dla
TM 6
W przypadku gotowania (duszenia) w temperaturze 95°C i wyższej zamiast miarki TM6, należy zawsze używać koszyczka, ponieważ miarka TM6 szczelnie zamyka pokrywę. Koszyczek spoczywa luźno na górze naczynia, przepuszcza parę, a także zapobiega rozpryskiwaniu potrawy z naczynia miksującego. -
Przepis jest tworzony dla
TM 5
Jeżeli używasz miarki TM6 w swoim urządzeniu TM5:
W przypadku gotowania (duszenia) w temperaturze 95°C i wyższej zamiast miarki TM6, należy zawsze używać koszyczka, ponieważ miarka TM6 szczelnie zamyka pokrywę. Koszyczek spoczywa luźno na górze naczynia, przepuszcza parę, a także zapobiega rozpryskiwaniu potrawy z naczynia miksującego.Uwaga! Naczynie miksujące TM5 ma większą pojemność niż TM31 (pojemność 2,2 litra zamiast 2 litrów naczynia TM31). Ze względów bezpieczeństwa nie można korzystać z przepisów na Thermomix TM5 do gotowania w modelu TM31 bez dostosowania ilości składników. Ryzyko oparzenia pryskającymi gorącymi płynami: Nie przekraczać maksymalnej ilości i przestrzegać oznaczeń poziomu w naczyniu miksującym!
Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.
Kategorie przepisów:
INNI UŻYTKOWNICY POLUBILI PODOBNE PRZEPISY
Znajdź podobne:
Komentarze
Are you sure to delete this comment ?