Składniki
- 120 g kostek lodu
- 1 natka młodych pokrzyw
- 1 obrana limonka, lub cytryna
- 80 g miodu, lub 40 g cukru
- 500 g wody mineralnej niegazowanej
- liście mięty z 5 gałązek
- kilka listków melisy do smaku
Akcesoria, których potrzebujesz
-
Kopystka
-
Naczynie miksujące kompletne premium
Podziel się przepisem
Dzisiaj to przygotujęPorady
Pokrzywa poprawia trawienie i przyswajanie pokarmów. Pobudza czynność wydzielniczą żołądka, trzustki i wątroby.
Ponadto pokrzywa znosi stany zapalne w przewodzie pokarmowym, a także hamuje małe krwawienia. Może być dobrym lekiem w zaburzeniach czynności przewodu pokarmowego, a nawet biegunkach.
Pokrzywa może być cennym źródłem związków żelaza w stanach jego niedoboru. Dlatego jest zalecana u krwiodawców, po wyniszczających chorobach, krwotokach oraz dla obficie miesiączkujących kobiet.
Pokrzywa działa też korzystne na skórę i włosy zmniejszając łupież i łojotok.
Model urządzenia Thermomix®
-
Przepis jest tworzony dla
TM 31
Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.
Komentarze
Soczek ciut za pokrzywowy, nie wiem jak to nazwac. Nastepnym razem dodam do niego jakis owoc, moze bedzie smaczniejszy. Nie do konca pasuje mi jego zieleninowy smak. Robilam ze swieza mieta i cytryna.
" Trzymaj się z dala od ludzi, którzy tłamszą twoje marzenia. Mali ludzie zawsze to robią. Jednak, naprawdę wielcy sprawiają, że ty także możesz stać się wielki. "
Jestem swiezo po zbiorach pokrzywy na dzialce i zabieram sie za przygotowanie napoju dla rodzinki. Ciekawa jestem jaki bedzie efekt Dziekuje za przepis!
" Trzymaj się z dala od ludzi, którzy tłamszą twoje marzenia. Mali ludzie zawsze to robią. Jednak, naprawdę wielcy sprawiają, że ty także możesz stać się wielki. "
Gabrysiu, jak Ci się udał zbiór pokrzywy? Nie poparzyłaś dłoni? Robiłaś napój? Napisz, jak smakował
____________
Mój blog kulinarny:
http://ziolowaszuflada.blogspot.com/
Elu, dziękuję za świetną radę. Spróbuję. Może jutro, jak nie będzie padać?
GaBi
"Człowiek, który ciągle pędzi, może przegrać życie, bo w biegu nie ma czasu na myślenie"
Gabrysiu, moja metoda to się jej nie bać! A tak na poważnie, to ja zrywam tylko czybki, czyli od góry do 3 "przewiązania" Na zdjęciach zaznaczyłam czerwoną kreską w którym miejscu to zrobić. Ja używam paznokci, żeby ją zerwać, ale można to robić kuchennymi nożyczkami i niech wpada prosto do miseczki A jak nie trafi to delikatnie można nożyczkami podnieść. Spróbuj, to wcale nie boli, nawet jak trochę oparzy To podobno zdrowe na reumatyzm
[[wysiwyg_imageupload:637:]][[wysiwyg_imageupload:638:]]
____________
Mój blog kulinarny:
http://ziolowaszuflada.blogspot.com/
Elu, jak zrywać tę pokrzywę. Ona parzy! Rośnie u mojej teściowej na działce, ale ja się boję zrywać. Masz jakąś metodę?
GaBi
"Człowiek, który ciągle pędzi, może przegrać życie, bo w biegu nie ma czasu na myślenie"
Are you sure to delete this comment ?