

Składniki
SOS DO ZALANIA
- 3 jajka
- 1/2 łyżeczki przyprawy uniwersalnej, -wykonanej w TM
- 1/2 łyżeczki pieprzu
- szczypta gałki muszkatołowej
- 2-3 łyżki żółtego sera
- 200 g mleka 2%
DO POLANIA PO UPIECZENIU
- łyżka posiekanego koperku
- 2-3 ząbki czosnku
- 8-10 listków bazylii
- kilka listków kolendry
- sól morska do smaku -2 szczypty
- 40 g oliwy z oliwek
FARSZ DO MUSZLI
- 150 g makaronu muszle duże
- 1/2 pęczka koperku
- 1 duża cebula, -ok.80 g
- 350 g ugotowanego bobu, -ja dałam w skórkach, ale jak komuś bardzo przeszkadza, to można wyłuskać
- 150-200 g boczku
Akcesoria, których potrzebujesz
-
Kopystka
-
Naczynie miksujące kompletne premium
Podziel się przepisem
Dzisiaj to przygotujęPrzygotowanie
1.Makaron ugotować wg przepisu podanego na opakowaniu; ostudzić
2.Boczek pokroić w kosteczkę, przesmażyć na patelni na skwareczki, dodać cebulę pokrojona w kostkę i zeszklić; ostudzić
3.Do suchego
"Blokada naczynia miksującego" włożyć umyty i wysuszony koper, posiekać 5 s. / obr. 5
4.Część posiekanego kopru odłożyć (do farszu), resztę, ok 1 łyżki zostawić, dodać czosnek, bazylię i kolendrę; posiekać 4-6 s./ obr.6
5.dodać oliwę i sól, wymieszać 6 s. / obr. 4; tak otrzymany sos do polania po upieczeniu potrawy wyłożyć na miseczkę.
1.Do
"Blokada naczynia miksującego" bez mycia po sosie włożyć ugotowany bób i zmiksować na gładka masę 10-15 s. / obr.7 (pomagajac kopystka w razie potrzeby)
2.Dodać boczek z cebulka (wytopiony tłuszczyk też), odlożony koperek i wymieszać 10 s. /
"Obroty wsteczne" obr. 4; doprawić wg uznania
3.Naczynie żaroodporne wysmarować masłem lub margaryna, posypać bułka tarta i układać w nim muszle napełnione farszem
4.Całość zalać sosem: Mleko, jaka i przyprawy wymieszać 10 s / obr 4.
5.Posypać startym zółtym sersem i zapiec 20-25 minut w piekarniku nagrzanym do 180*C
6.Przed podaniem polać sosem czosnkowo-ziołowym
MUSZLE Z BOBEM
FARSZ
Porady
Przepis mialam na pierogi z takim farszem, ale wersja z muszlami jest znacznie szybsza w wykonaniu
Model urządzenia Thermomix®
-
Przepis jest tworzony dla
TM 31
Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.
Komentarze
Do wypróbowania
wygląda smakowicie

Zapraszam do odwiedzenia mojego bloga http://kulinarneszalenstwamaniusi.blogspot.com/
Dziękuję
Haniu, dzięki za zwrócenie uwagi
Rzeczywiście nie podałam ile tej oliwy
Już się poprawiłam
Ten sos jest dość gęsty, ja go tak położyłam kleksami na goracej zapiekance i bylo OK
Polecam bo chociaż pisania bylo dużo, to sama potrawa jest szybka w wykonaniu i wszystkim smakowała
A moj maż, który uwielbia bób był zachwycony
____________
Mój blog kulinarny:
http://ziolowaszuflada.blogspot.com/
Hania z Łodzi:
Co kto dobrze umie, tego mu nikt nie odbierze.
Hania z Łodzi:
Co kto dobrze umie, tego mu nikt nie odbierze.