







Czas przygotowania
1min
Czas całkowity
1min
porcja/porcje/porcji
1
litr/litra/litry/litrów
Poziom
Łatwy
- TM 6
opublikowany: 05/12/19
zmieniono dnia: 07/12/19
Składniki
Zakwas z buraków
- 250 g czerwonych buraków, obranych przekrojonych na mniejsze części
- 125 g marchwi, obranej i pokrojonej na mniejsze części
- 125 g selera, obranego i pokrojonego na mniejsze części
- 125 g pietuyszki, obranej i pokrojonej na mniejsze części
- 125 g kiszonej kapusty
- 1 ziele angielskie
- 1 ząbek czosnku
- 1 liść laurowy, suszony
- 1 jałowiec
- 1 i 1/2 łyżeczki soli himalajskiej
- 1250 g wody, przegotowanej i ostudzonej
Akcesoria, których potrzebujesz
-
Kopystka
-
Naczynie miksujące kompletne premium
Podziel się przepisem
Dzisiaj to przygotujęPrzygotowanie
- Przegotowaną wodę mieszamy z solą i odstawiamy. Następnie do
"Blokada naczynia miksującego" wkładamy buraki,marchew, seler, pietruszkę,kwaszoną kapustę i pozostałe przyprawy 3-4s /obr.5. Zawartość przekładamy do słoja i zalewamy przygotowaną wcześniej wodą z solą . Słoik przykrywamy ręcznikiem papierowym lub bawełnianą ściereczkę i odstawiamy w ciepłe miejsce na ok 3-4 dni.Czas kiszenia załeży od temperatury w pomieszczeniu. Ukiszony zakwas zlewamy do słoików i przechowujemy w lodówce jeszcze kilka dni, aby spowolnić proces fermentacji. Zakwas dodajemy do barszczu i nie tyko ...
Porady
Nie dodajemy chleba. Zakwas raz dziennie mieszamy drewnianą lub plastikową łyżką. To co pozostało z kwaszenia można jeszcze raz zalać ciepłą wodą z solą i uzyskamy tak kolejną porcję zakwasu
Model urządzenia Thermomix®
-
Przepis jest tworzony dla
TM 6
W przypadku gotowania (duszenia) w temperaturze 95°C i wyższej zamiast miarki TM6, należy zawsze używać koszyczka, ponieważ miarka TM6 szczelnie zamyka pokrywę. Koszyczek spoczywa luźno na górze naczynia, przepuszcza parę, a także zapobiega rozpryskiwaniu potrawy z naczynia miksującego.
Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.
INNI UŻYTKOWNICY POLUBILI PODOBNE PRZEPISY
Znajdź podobne:
Komentarze
Woila: Dziękuję za opinię
Bardzo się cieszę, że przepis się przydał
Polecam zakwas,barszczyk wyszedł bardzo dobry nawet lepszy niż z przepisu na platformie Cookido