Czas przygotowania
15min
Czas całkowity
15min
porcja/porcje/porcji
0
porcja/porcje/porcji
Poziom
Łatwy
- TM 5
opublikowany: 30/01/15
zmieniono dnia: 29/03/16
Składniki
MUSZTARDA
- 150 g przegotowanej zimnej wody
- 60 g octu jabłkowego 5% bez konserwantów
- 2 płaskie łyżki cukru ksylitolu
- 30 g ziaren czarnej gorczycy
- 200 g ziaren białej gorczycy
- 1 łyżeczka soli kamiennej lub himalajskiej
Akcesoria, których potrzebujesz
-
Kopystka
-
Naczynie miksujące kompletne premium
Podziel się przepisem
Dzisiaj to przygotujęPrzygotowanie
1. do naczynia miksującego wsypać gorczycę, zemleć 30 s/ obr. 10
2. dodać resztę składników, wymieszać 30 s/ obr. 4
3. przełożyć do 2 małych słoiczków i wstawić do lodówki
Model urządzenia Thermomix®
-
Przepis jest tworzony dla
TM 5
Jeżeli używasz miarki TM6 w swoim urządzeniu TM5:
W przypadku gotowania (duszenia) w temperaturze 95°C i wyższej zamiast miarki TM6, należy zawsze używać koszyczka, ponieważ miarka TM6 szczelnie zamyka pokrywę. Koszyczek spoczywa luźno na górze naczynia, przepuszcza parę, a także zapobiega rozpryskiwaniu potrawy z naczynia miksującego.Uwaga! Naczynie miksujące TM5 ma większą pojemność niż TM31 (pojemność 2,2 litra zamiast 2 litrów naczynia TM31). Ze względów bezpieczeństwa nie można korzystać z przepisów na Thermomix TM5 do gotowania w modelu TM31 bez dostosowania ilości składników. Ryzyko oparzenia pryskającymi gorącymi płynami: Nie przekraczać maksymalnej ilości i przestrzegać oznaczeń poziomu w naczyniu miksującym!
Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.
Kategorie przepisów:
Wegetariańska
Bez nabiału
Bez jajek
Bez alkoholu
Bez glutenu
Bez laktozy
Łatwe
Bufet
Wakacje
Piknik
Grill
Dodatek
INNI UŻYTKOWNICY POLUBILI PODOBNE PRZEPISY
Znajdź podobne:
Komentarze
Nie trzeba namaczać gorczycy?
Nie myślałam nigdy o pasteryzacji, ale to by oznaczało utratę cennych składników. W sumie ocet i cukier powinien utrzymać w świerzości musztardę.
Czy można taką musztardę jakoś zakonserwować aby nie trzeba było jej przechowywać w lodówce tylko w piwnicy? Chciałabym zrobic zapas do słoiczków na zimę. Czy pasteryzacja wchodzi w grę?
LEPIEJ ŻEBY POSTAŁA W LODÓWCE 1-2 DNI
W SUMIE TO NAJLEPSZA JEST JAK POSTOI W LODÓWCE 1- 2 DNI.
Gotowa do spożycia od razu? Po schłodzeniu?
Mańka - najpiękniejsza z całej wsi