- TM 5
Składniki
blacha z piekarnika do suszenia kaszy
słoik do przechowywania kaszy
MĄKA JAGLANA
- 1-2 litry wrzącej wody
- 300-500 g kaszy jaglanej surowej
Akcesoria, których potrzebujesz
-
Koszyczek
-
Kopystka
-
Naczynie miksujące kompletne premium
Podziel się przepisem
Dzisiaj to przygotujęPrzygotowanie
PRZYGOTOWANIE KASZY JAGLANEJ NA MĄKĘ
1. odważyć w Thermomixie 300-500 g kaszy jaglanej, następnie przesypać ją do dużej teflonowej patelni i prażyć na złoto-brązowy kolor, co chwilę mieszając, aby się nie przypaliła, ewentualnie lekko zmniejszyć ogień
2. w między czasnie zagotować ok.2 litrów wody
3. przesypać uprażoną, ciepłą jeszcze kaszę do koszyczka z Thermomixa, i przelać wrzącą wodą
4. rozsypać kaszę na blachę z piekarnika (bez papieru), rozprowadzić równomiernie dłonią, zostawić na kilka godzin (najlepiej na noc), aby kasza podeschła
5.blachę z kaszą wstawić do rozgrzanego na 60 st, termoobieg piekarnika, i suszyć ją przy lekko uchylonych drzwiczkach, czas 1-2 godz ( w zależności od tego ile jest kaszy), co jakiś czas sprawdzać,czy kasza jest już sucha
6. tak przygotowaną kaszę można przechowywać w słoiku i mielić na mąkę potrzebną ilość - będzie świerza
MĄKA JAGLANA
1. do naczynia miksującego wsypać 250 g kaszy jaglanej, miksować 3 razy po 10 s/obr. 10, jeżeli będą grudki ponownie miksować 10s/obr.10
Porady
do ciast, ciasteczek, zagęstnik do zup i sosów, itd.......
Model urządzenia Thermomix®
-
Przepis jest tworzony dla
TM 5
Jeżeli używasz miarki TM6 w swoim urządzeniu TM5:
W przypadku gotowania (duszenia) w temperaturze 95°C i wyższej zamiast miarki TM6, należy zawsze używać koszyczka, ponieważ miarka TM6 szczelnie zamyka pokrywę. Koszyczek spoczywa luźno na górze naczynia, przepuszcza parę, a także zapobiega rozpryskiwaniu potrawy z naczynia miksującego.Uwaga! Naczynie miksujące TM5 ma większą pojemność niż TM31 (pojemność 2,2 litra zamiast 2 litrów naczynia TM31). Ze względów bezpieczeństwa nie można korzystać z przepisów na Thermomix TM5 do gotowania w modelu TM31 bez dostosowania ilości składników. Ryzyko oparzenia pryskającymi gorącymi płynami: Nie przekraczać maksymalnej ilości i przestrzegać oznaczeń poziomu w naczyniu miksującym!
Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.
Komentarze
dziękuje za przepis
Super pomysł bowiem w ten sposób pozbywamy się charakterystycznej goryczki kaszy. Zrobiłam. Zmienilam tylko, że podłożyłam jednak ten papier i nie czekałam i suszyłam od razu w 100 st. Mieszałam od czasu do czasu.
Swietnie wytlumaczone! Dziekuje!
Are you sure to delete this comment ?