- TM 31
Składniki
- 2 dojrzałe banany
- 100 g cukru brązowego/xylitolu, opcjonalnie
- 1 łyżka soku z cytryny
- ćwierć łyżeczki cynamonu
- ćwierć łyżeczki nasion kardamonu
- skórka otarta z połowy cytryny
- 50 g gorzkiej czekolady 70%-towej
Akcesoria, których potrzebujesz
-
Kopystka
-
Naczynie miksujące kompletne premium
Podziel się przepisem
Dzisiaj to przygotujęPrzygotowanie
wszystkie składniki na dżem poza czekoladą umieszczamy w kielichu i miksujemy 6 sekund, obroty 6.
2. gotujemy dżem :
czas 10 minut / obroty 2 / temperatura 90
3. dodajemy czekoladę (lekko połamaną bądź wcześniej rozdrobnioną w TM) i gotujemy jeszcze przez minutę do rozpuszczenia i połączenia się czekolady z dżemem
4. dżem przelewamy do suchych, wyparzonych słoiczków, stawiamy do góry dnem na 15 minut
Porady
Kardamon / cynamon oczywiście można pominąć jeśli nie lubimy
Ja nie dodałam cukru, miałam bardzo mocno dojrzałe banany i dżem wyszedł bardzo słodki
Model urządzenia Thermomix®
-
Przepis jest tworzony dla
TM 31
Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.
Komentarze
Maszoperia:a ile kakao dodac zmiast czekolady?
zrobilam dzis do nalesnikow
fakt ze z tej porcji to raczej jedne maly sloiczek wyjdzie ale za to jaki!!!!!!!!!!!!!!
moja rodzina zjadla go od razu do sloiczka nic sie nie dostalo
Cieszę się, że smakował. Z kakaem też pyszniutki wychodzi Dziękuję,pozdrawiam!
Wypróbowany przeze mnie przepis. dzemik rewelacyjny. Zamieniłam tylko czekolade na 5 łyżeczek ciemnego kakao Bardzo polecam, było pysznie
Też trochę trwało zanim zauważyłam gdzie są podane ilości
pozdrawiam!
A faktycznie pisze, muszę chyba okulary kupić hihihi dziękuję za odpowiedź
Zapraszam do odwiedzenia mojego bloga http://kulinarneszalenstwamaniusi.blogspot.com/
Dziękuję
Z tego przepisu tak jak podałam (po lewej stronie) wychodzi 1 słoik
Można oczywiście zwiększyć ilość składników uważając by nie przekroczyć 750g bananów i odpowiednio wydłużyć czas gotowania.
Banany są dostępne cały rok więc można robić ten dżem na bieżąco, polecam do naleśników i gofrów szczególnie
pozdrawiam!
Przepis fajny i ciekawy, a mam pytanie ile wychodzi z podanej proporcji słoiczków ??? pewnie nie dużo, ale pytam orientacyjnie dziekuję
Zapraszam do odwiedzenia mojego bloga http://kulinarneszalenstwamaniusi.blogspot.com/
Dziękuję
Are you sure to delete this comment ?