
- TM 31
Składniki
- 2 dojrzałe banany
- 100 g cukru brązowego/xylitolu, opcjonalnie
- 1 łyżka soku z cytryny
- ćwierć łyżeczki cynamonu
- ćwierć łyżeczki nasion kardamonu
- skórka otarta z połowy cytryny
- 50 g gorzkiej czekolady 70%-towej
Akcesoria, których potrzebujesz
-
Kopystka
-
Naczynie miksujące kompletne premium
Podziel się przepisem
Dzisiaj to przygotujęPrzygotowanie
wszystkie składniki na dżem poza czekoladą umieszczamy w kielichu i miksujemy 6 sekund, obroty 6.
2. gotujemy dżem :
czas 10 minut / obroty 2 / temperatura 90
3. dodajemy czekoladę (lekko połamaną bądź wcześniej rozdrobnioną w TM) i gotujemy jeszcze przez minutę do rozpuszczenia i połączenia się czekolady z dżemem
4. dżem przelewamy do suchych, wyparzonych słoiczków, stawiamy do góry dnem na 15 minut
Porady
Kardamon / cynamon oczywiście można pominąć jeśli nie lubimy
Ja nie dodałam cukru, miałam bardzo mocno dojrzałe banany i dżem wyszedł bardzo słodki
Model urządzenia Thermomix®
-
Przepis jest tworzony dla
TM 31
Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.
Komentarze
Maszoperia:a ile kakao dodac zmiast czekolady?
zrobilam dzis do nalesnikow
fakt ze z tej porcji to raczej jedne maly sloiczek wyjdzie ale za to jaki!!!!!!!!!!!!!!
moja rodzina zjadla go od razu do sloiczka nic sie nie dostalo
Wypróbowany przeze mnie przepis. dzemik rewelacyjny. Zamieniłam tylko czekolade na 5 łyżeczek ciemnego kakao Bardzo polecam, było pysznie
pozdrawiam!
A faktycznie pisze, muszę chyba okulary kupić hihihi
dziękuję za odpowiedź 
Zapraszam do odwiedzenia mojego bloga http://kulinarneszalenstwamaniusi.blogspot.com/
Dziękuję
Z tego przepisu tak jak podałam (po lewej stronie) wychodzi 1 słoik
Można oczywiście zwiększyć ilość składników uważając by nie przekroczyć 750g bananów i odpowiednio wydłużyć czas gotowania.
Banany są dostępne cały rok więc można robić ten dżem na bieżąco, polecam do naleśników i gofrów szczególnie
pozdrawiam!
Przepis fajny i ciekawy, a mam pytanie ile wychodzi z podanej proporcji słoiczków ??? pewnie nie dużo, ale pytam orientacyjnie
dziekuję 
Zapraszam do odwiedzenia mojego bloga http://kulinarneszalenstwamaniusi.blogspot.com/
Dziękuję