3
  • thumbnail image 1
Wyślij do wydruku
[X]

Wyślij do wydruku

DOMOWA SPIŻARNIA - POMIDORY NA ZIMĘ


Wydrukuj:
4

Składniki

0 porcja/porcje/porcji

POMIDORY NA ZIMĘ

  • 1/2 łyżeczki xylitolu
  • 1 płaska łyżeczka soli kamiennej
  • 2 ząbki czosnku
  • 15 g oliwy z oliwek
  • 1 mały listek lubczyku (opcjonalnie)
  • 1000 g pomidorów bez skórki (pokrojonych na pół lub na ćwiartki w zależności od wielkości pomidorów)
  • 6
    50min
    Czas całkowity 35min
    Pieczenie / Gotowanie
  • 7
    Łatwy
    Czas całkowity
  • 8
    • Appliance TM 5 image
      Przepis jest tworzony dla
      TM 5
      Jeżeli używasz miarki TM6 w swoim urządzeniu TM5:
      W przypadku gotowania (duszenia) w temperaturze 95°C i wyższej zamiast miarki TM6, należy zawsze używać koszyczka, ponieważ miarka TM6 szczelnie zamyka pokrywę. Koszyczek spoczywa luźno na górze naczynia, przepuszcza parę, a także zapobiega rozpryskiwaniu potrawy z naczynia miksującego.
5

Przygotowanie

  1. 1. do naczynia miksującego włożyć czosnek, rozdrobnić 2s/obr.8

    2. czosnek zgarnąć na dno naczynia, dodać oliwę, dusić 2min/temp.120st/obr.1

    3. dodać pomidory, na pokrywę naczynia miksującego nałożyć koszyczek zamiast miarki, dusić 15min/temp.98st/obr.Mieszanie

    4. pod koniec gotowania dodać sól , cukier i  lubczyk

    5. gorące pomidory nakładać do wyparzonych słoików, pasteryzować w garnku z wodą (czas 10min od zagotowania wody, na minimalnej temp. kuchenki, pozostawić słoiki w zamkniętym garnku aż do wystygnięcia)

     

     

10

Akcesoria, których potrzebujesz

  • Koszyczek
    Koszyczek
    kup teraz
  • Kopystka
    Kopystka
    kup teraz
  • Naczynie miksujące kompletne premium
    Naczynie miksujące kompletne premium
    kup teraz
11

Porady

Pomidory można wykorzystać do:

- kaszy jaglanej

- makaronu, ryżu

- sosu do pizzy (należy tylko zmiksować i dodać zioła prowansalskie)

- zup

- sosu do gołąbków (mięsnych lub wegetariańskich)

- chrupiącej bagietki jako przystawka, skropionej octem balsamicznym

itd.........................

 


Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

INNI UŻYTKOWNICY POLUBILI PODOBNE PRZEPISY…


Komentarze

Odpowiedz
  • Super smak i wszechstronne zastosowanie,dodałam...

    Zgłoszony przez hankaz na października 1, 2019 at 23:07.

    Super smak i wszechstronne zastosowanie,dodałam listki bazylii Smile

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Pomidorki sa przepyszne nie

    Zgłoszony przez gosiaczek_l24 na października 16, 2016 at 21:17.

    Pomidorki sa przepyszne nie tylko na zime.

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Oczywiście ze moze być cukier

    Zgłoszony przez JOANNA MORAWSKA KOSZALIN na września 18, 2015 at 12:21.

    Oczywiście ze moze być cukier jaki Pani lubi

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Wypróbowane b.dobre w smaku.

    Zgłoszony przez aggu na września 15, 2015 at 07:49.

    Wypróbowane tmrc_emoticons.) b.dobre w smaku. Jedyne co zmieniłam to to, że nie pokroilam pomidorów - zależało mi, żeby były prawie cale (przy gotowaniu i tak się trochę rozlecą). Polecam tmrc_emoticons.) 

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Normal 0 21 false

    Zgłoszony przez agjan2 na września 15, 2015 at 00:23.

    Na pewno wypróbuje. Często do zupy dodaję. Czy zamiast ksylitolu może być "zwykły" cukier, lub brązowy?

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze