- TM 5
Składniki
DŻEM PORZECZKOWY
- 2 kg czarnej porzeczki, (najlepiej z własnego ogrodu)
- 150 g ksylitolu lub cukru trzcinowego, (ilość cukru do regulacji wg własnych upodobań)
Akcesoria, których potrzebujesz
-
Koszyczek
-
Kopystka
-
Naczynie miksujące kompletne premium
Podziel się przepisem
Dzisiaj to przygotujęPrzygotowanie
1. w naczyniu miksującym zważyć porzeczki i cukier, przesypać całość do innego naczynia, przykryć ściereczką i odstawić na noc.
2. do naczynia miksującego włożyć połowę porzeczek, gotować 90st/15min/obr.1"Obroty wsteczne" , nałożyć miarkę do momentu zagotowania a potem koszyczek
3. gotowy dżem przelać do małych słoiczków
4. to samo zrobić z drugą częścią porzeczek
5. słoiki włożyć do garnka wyłożonego ściereczką, zalać wodą na wysokość ok 1 cm przed zakrętką słoika, przykryć garnek pokrywką, gotować na minimalnym ogniu ok 7 min od zagotowania wody, nie odkrywać pokrywy, słoiki zostawić w garnku do całkowitego wystygnięcia
Porady
Dżem z czarnej porzeczki wyśmienicie komponuje się z ciastkami gryczanymi (przepis na moim profilu) lub jako dodatek do mięs lub jogurtów naturalnych.
Model urządzenia Thermomix®
-
Przepis jest tworzony dla
TM 5
Jeżeli używasz miarki TM6 w swoim urządzeniu TM5:
W przypadku gotowania (duszenia) w temperaturze 95°C i wyższej zamiast miarki TM6, należy zawsze używać koszyczka, ponieważ miarka TM6 szczelnie zamyka pokrywę. Koszyczek spoczywa luźno na górze naczynia, przepuszcza parę, a także zapobiega rozpryskiwaniu potrawy z naczynia miksującego.Uwaga! Naczynie miksujące TM5 ma większą pojemność niż TM31 (pojemność 2,2 litra zamiast 2 litrów naczynia TM31). Ze względów bezpieczeństwa nie można korzystać z przepisów na Thermomix TM5 do gotowania w modelu TM31 bez dostosowania ilości składników. Ryzyko oparzenia pryskającymi gorącymi płynami: Nie przekraczać maksymalnej ilości i przestrzegać oznaczeń poziomu w naczyniu miksującym!
Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.
Komentarze
Na mój gust trzeba więcej cukru, bo szczękę wykręca.
nie dodajesz żelfiksu? Nie zepsuje się?
super przepis, na pewno spróbuję w tym sezonie
Are you sure to delete this comment ?