- TM 5
Składniki
6 małych słoików (212 ml)
DŻEM I SOK
- 30-50 g cukru brzozowego lub trzcinowego
- 1000 g borówki amerykańskiej
Akcesoria, których potrzebujesz
-
Koszyczek
-
Kopystka
-
Naczynie miksujące kompletne premium
Podziel się przepisem
Dzisiaj to przygotujęPrzygotowanie
1. do naczynia miksującego dać borówkę i cukier, podgrzewać 15min/90st/obr."Obroty wsteczne" 1 (na pokrywę nałożyć miarkę do momentu zagotowania o potem koszyczek)
2. koszyczek włożyć do innego naczynia (np. miska lub garnek), wlać zawartość naczynia miksującego, oddzielając w ten sposób owoce od soku
3. owoce i sok przełożyć oddzielnie do słoiczków, i od razu zamykać,
4. odwrócić do góry dnem, przykryć grubym ręcznikiem i zostawić do ostygnięcia
5. zamiast kroku nr 4 można słoiki włożyć do garnka wyłożonego ściereczką, zalać wodą na wysokość ok 1 cm przed zakrętką słoika, przykryć garnek pokrywką, gotować na minimalnym ogniu ok 7 min od zagotowania wody, nie odkrywać pokrywy, słoiki zostawić w garnku do całkowitego wystygnięcia
Model urządzenia Thermomix®
-
Przepis jest tworzony dla
TM 5
Jeżeli używasz miarki TM6 w swoim urządzeniu TM5:
W przypadku gotowania (duszenia) w temperaturze 95°C i wyższej zamiast miarki TM6, należy zawsze używać koszyczka, ponieważ miarka TM6 szczelnie zamyka pokrywę. Koszyczek spoczywa luźno na górze naczynia, przepuszcza parę, a także zapobiega rozpryskiwaniu potrawy z naczynia miksującego.Uwaga! Naczynie miksujące TM5 ma większą pojemność niż TM31 (pojemność 2,2 litra zamiast 2 litrów naczynia TM31). Ze względów bezpieczeństwa nie można korzystać z przepisów na Thermomix TM5 do gotowania w modelu TM31 bez dostosowania ilości składników. Ryzyko oparzenia pryskającymi gorącymi płynami: Nie przekraczać maksymalnej ilości i przestrzegać oznaczeń poziomu w naczyniu miksującym!
Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.
Komentarze
Fajny Dałam cukier trzcionowy w mniejszej ilości i wyszedł niezbyt słodki, pełen borówkowego smaku.
Wykonany dzisiaj z jagód ,dżemik i soczek gęsta konsystencja,pychotka . Polecam
Teraz sezon na borówki, wiec przetestuję ten przepis, dziękuję za inspirację.
Komentarz napisałam latem, a teraz dałam gwiazdki.
właśnie go zrobiłam jest jeszcze gorący ale słodziutki i pyszny
Are you sure to delete this comment ?