thumbnail image 1
thumbnail image 1
Czas przygotowania
0min
Czas całkowity
0min
porcja/porcje/porcji
-- --
Poziom
--
  • TM 31
opublikowany: 30/11/12
zmieniono dnia: 01/12/12

Składniki

  • 250 gramów czekolady gorzkiej 70%

Akcesoria, których potrzebujesz

  • Kopystka
    Kopystka kup teraz
  • Naczynie miksujące kompletne premium
    Naczynie miksujące kompletne premium kup teraz

Podziel się przepisem

Dzisiaj to przygotuję

Przygotowanie

  1. Jeśli chcemy wykonać trwałe dekoracje z czekolady , nie wystarczy zwyczajnie roztopić czekoladę i przygotować z niej to, co nam akurat potrzebne do udekorowania deseru.

    Prawdziwa czekolada ma w swoim składzie masło kakaowe - składnik  ten sprawia, że czekolada wymaga tzw. TEMPEROWANIA.
    Masło kakaowe to tłuszcz, który roztapia się w temperaturze niższej od temperatury ludzkiego ciała.

    Tempering jest jednym z elementów procesu produkcji czekolady polegającym na kontrolowanej krystalizacji masła kakaowego w celu zapewnienia tabliczce czekolady połysku, gładkiej powierzchni i równomiernej łamliwości.

    Tak więc temperowanie to proces przypominający hartowanie.

    Temperowanie czekolady to podgrzewanie jej i oziębianie (mieszając) według ściśle określonej procedury, która pozwala nam w kontrolowanych warunkach uzyskać stabilną formę krystaliczną masła kakaowego, a tym samym błyszczącą powierzchnię, gładką teksturę i głośny, przyjemny  trzask jaki towarzyszy przełamywaniu tabliczki. Czekoladki z temperowanej czekolady łatwo będzie wyjąć z formy, czekolada ładnie i szybko zastygnie.


  2. Naczynie miksujące musi być w 100 % czyste i suche - najmniejsza ilość wilgoci zniweczy wysiłek i czkolada nie uda się.

    250 gramów czekolady połamać na drobne kawałki wielkości małychk kostek, umieścić w naczyniu miksującym.

    Nastawić czas  5 minut / 50 ° C / obr.1

    Zebrać czekoladę ze ścianek na dół za pomoca kopystki i nastawić  8 minut / 37 ° C/ obr. 1.

    Zebrać czekoladę ze ścianek naczynia w dół za pomoca kopystki i nastawić  2 min. / 50 ° C/ obr.1.

    Tak przygotowana czekolada nadaje się do tworzenia dekoracji.

     

  3. Dekoracje czekoladowe to już kwestia indywidualnego pomysłu i kreatywności.

    Podaję tutaj link do filmiku przedstawiającego kilka sposobów.

    //www.youtube.com/watch?v=bgqOn_mAwsY

    //www.youtube.com/watch?v=h8q9dZWXCb4

Model urządzenia Thermomix®

  • Appliance TM 31 image
    Przepis jest tworzony dla
    TM 31

Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

Kategorie przepisów:

Wyślij do wydruku

"TEMPEROWANIE" CZEKOLADY - dekoracje z czekolady

Wydrukuj:

Komentarze

  • lipca 10, 2016 at 10:00

    a co z temperaturami... ? bo przeciez

    Temperatury dla czekolady gorzkiej
    • podgrzanie do 45-48ºC
    • schłodzenie do 27ºC
    • ponowne podgrzanie do 31-32ºC

    czyli w Twoim przepisie sa o wiele wyzsze.. zastanawiam sie poprostu czy potem jest ten trzask tych dekoracji przy lamaniu i czy osadu nie ma? czy sa sztywne?

  • września 15, 2015 at 01:11

    tmrc_emoticons.)

  • grudnia 19, 2012 at 08:18

    w takim razie czekam i pewnie nie tylko ja na przepis na temperownie bialej czekolady z tmtmrc_emoticons.) a ten w piatek  wyprobuje robiac dekoarcje na tort dla córcitmrc_emoticons.)

  • grudnia 18, 2012 at 18:07

    Tak choć nie topiłam w thermomixie, biała czekolada ma trochę inne zakresy temperatur do temperowania.

    “Kreatywność to wymyślanie, eksperymentowanie, wzrastanie, ryzykowanie, łamanie zasad, popełnianie błędów i dobra zabawa "   -  Mary Lou Cook


                          

  • grudnia 18, 2012 at 18:01

    Czy można to samo zrobić używajać białej czekolady?

  • grudnia 4, 2012 at 15:52

    Z czekolada jest niezla zabawatmrc_emoticons.)  Kto nigdy nie robil, warto spròbowactmrc_emoticons.;)  Jest satysfakcja i relaks Big Smile  Pamietam, jak kilka lat temu "wzielo" mnie, szczegòlnie podobaly mi sie listki ròz, wiec robilam, robilam, az mòj tesc ktòregos dnia wyskoczyl: ludzie podkradaja ròze, ale zeby same liscie...??? Nie powiedzialam, oczywiscie, ze to ja tmrc_emoticons.D tmrc_emoticons.D tmrc_emoticons.;) tmrc_emoticons.;) tmrc_emoticons.;)

    Zycie jest po to by tanczyc !!! Mozna na parkiecie i ... w kuchni SmileSmileWink                            

  • grudnia 4, 2012 at 13:45

    CUDNOŚCI!!! Trezba wypróbować tmrc_emoticons.)

     


    Nie żyje się, nie kocha i nie umiera na próbę.


    Prawdziwie wielki jest ten człowiek, który chce sie czegoś nauczyć.


    [Bł. Jan Paweł II ]


     

  • grudnia 2, 2012 at 02:39

     Oj mogłabym się tym zajmować tmrc_emoticons.) Po prostu jestem pasjoatką słodkich wypieków i eksperymetuję z przepisami i ciekawostami zalezioymi w sieci .

    “Kreatywność to wymyślanie, eksperymentowanie, wzrastanie, ryzykowanie, łamanie zasad, popełnianie błędów i dobra zabawa "   -  Mary Lou Cook


                          

  • grudnia 1, 2012 at 15:52

    Bardzo ciekawe informacje, Bietka. Czy Ty może pracujesz przy produkcji czekolady?


    Filmiki rewelacyjne. Świetne pomysły na świąteczne dekoracje tortów i ciast.

    GaBi


    "Człowiek, który ciągle pędzi, może przegrać życie, bo w biegu nie ma czasu na myślenie"