Składniki
- 250 gramów czekolady gorzkiej 70%
Akcesoria, których potrzebujesz
-
Kopystka
-
Naczynie miksujące kompletne premium
Podziel się przepisem
Dzisiaj to przygotujęPrzygotowanie
Jeśli chcemy wykonać trwałe dekoracje z czekolady , nie wystarczy zwyczajnie roztopić czekoladę i przygotować z niej to, co nam akurat potrzebne do udekorowania deseru.
Prawdziwa czekolada ma w swoim składzie masło kakaowe - składnik ten sprawia, że czekolada wymaga tzw. TEMPEROWANIA.
Masło kakaowe to tłuszcz, który roztapia się w temperaturze niższej od temperatury ludzkiego ciała.Tempering jest jednym z elementów procesu produkcji czekolady polegającym na kontrolowanej krystalizacji masła kakaowego w celu zapewnienia tabliczce czekolady połysku, gładkiej powierzchni i równomiernej łamliwości.
Tak więc temperowanie to proces przypominający hartowanie.
Temperowanie czekolady to podgrzewanie jej i oziębianie (mieszając) według ściśle określonej procedury, która pozwala nam w kontrolowanych warunkach uzyskać stabilną formę krystaliczną masła kakaowego, a tym samym błyszczącą powierzchnię, gładką teksturę i głośny, przyjemny trzask jaki towarzyszy przełamywaniu tabliczki. Czekoladki z temperowanej czekolady łatwo będzie wyjąć z formy, czekolada ładnie i szybko zastygnie.
Naczynie miksujące musi być w 100 % czyste i suche - najmniejsza ilość wilgoci zniweczy wysiłek i czkolada nie uda się.
250 gramów czekolady połamać na drobne kawałki wielkości małychk kostek, umieścić w naczyniu miksującym.
Nastawić czas 5 minut / 50 ° C / obr.1
Zebrać czekoladę ze ścianek na dół za pomoca kopystki i nastawić 8 minut / 37 ° C/ obr. 1.
Zebrać czekoladę ze ścianek naczynia w dół za pomoca kopystki i nastawić 2 min. / 50 ° C/ obr.1.Tak przygotowana czekolada nadaje się do tworzenia dekoracji.
Dekoracje czekoladowe to już kwestia indywidualnego pomysłu i kreatywności.
Podaję tutaj link do filmiku przedstawiającego kilka sposobów.
//www.youtube.com/watch?v=bgqOn_mAwsY
//www.youtube.com/watch?v=h8q9dZWXCb4
Model urządzenia Thermomix®
-
Przepis jest tworzony dla
TM 31
Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.
Komentarze
a co z temperaturami... ? bo przeciez
Temperatury dla czekolady gorzkiejczyli w Twoim przepisie sa o wiele wyzsze.. zastanawiam sie poprostu czy potem jest ten trzask tych dekoracji przy lamaniu i czy osadu nie ma? czy sa sztywne?
w takim razie czekam i pewnie nie tylko ja na przepis na temperownie bialej czekolady z tm a ten w piatek wyprobuje robiac dekoarcje na tort dla córci
Tak choć nie topiłam w thermomixie, biała czekolada ma trochę inne zakresy temperatur do temperowania.
“Kreatywność to wymyślanie, eksperymentowanie, wzrastanie, ryzykowanie, łamanie zasad, popełnianie błędów i dobra zabawa " - Mary Lou Cook
Czy można to samo zrobić używajać białej czekolady?
Z czekolada jest niezla zabawa Kto nigdy nie robil, warto spròbowac Jest satysfakcja i relaks Pamietam, jak kilka lat temu "wzielo" mnie, szczegòlnie podobaly mi sie listki ròz, wiec robilam, robilam, az mòj tesc ktòregos dnia wyskoczyl: ludzie podkradaja ròze, ale zeby same liscie...??? Nie powiedzialam, oczywiscie, ze to ja
Zycie jest po to by tanczyc !!! Mozna na parkiecie i ... w kuchni
CUDNOŚCI!!! Trezba wypróbować
Nie żyje się, nie kocha i nie umiera na próbę.
Prawdziwie wielki jest ten człowiek, który chce sie czegoś nauczyć.
[Bł. Jan Paweł II ]
Oj mogłabym się tym zajmować Po prostu jestem pasjoatką słodkich wypieków i eksperymetuję z przepisami i ciekawostami zalezioymi w sieci .
“Kreatywność to wymyślanie, eksperymentowanie, wzrastanie, ryzykowanie, łamanie zasad, popełnianie błędów i dobra zabawa " - Mary Lou Cook
Bardzo ciekawe informacje, Bietka. Czy Ty może pracujesz przy produkcji czekolady?
Filmiki rewelacyjne. Świetne pomysły na świąteczne dekoracje tortów i ciast.
GaBi
"Człowiek, który ciągle pędzi, może przegrać życie, bo w biegu nie ma czasu na myślenie"