
Składniki
Śmietanowiec
- 3 łyżki żelatyny
- 130 g mleka
- 250 g cukru
- 0,75 litra śmietanki kremówki 36%
- 1 opakowania galaretka truskawkowa lub poziomkowa
- 1 opakowania galaretka cytrynowa
- 1 opakowania galaretka pomarańczowa
- 1 opakowania galaretka kiwi
- 1 porcje masło, niesolone, do wysmarowania formy do tortów na zimno
Akcesoria, których potrzebujesz
-
Motylek
-
Kopystka
-
Naczynie miksujące kompletne premium
Podziel się przepisem
Dzisiaj to przygotujęPrzygotowanie
1) Do naczynia miksującego wlać wodę, zagotować 5 min/100°C/obr.1. Dodać galaretkę, wymieszać, aż się rozpuści 1 min/obr.3. Galaretkę przelać do miski i pozostawić na noc w chłodnym miejscu. Postępować tak z każdym smakiem galaretki.
2) Po ostygnięciu każdą galarekę pokroić w kostkę. Przełożyć do dużej miski i wymieszać.
3) Żelatynę namoczyć w mleku, podgrzać w naczyniu miksującym 4 min/90°C/obr.3, przelać do szklanki i przestudzić.
4) Śmietanę ubić z cukrem w naczyniu miksującym z motylkiem 1 min./obr.4. (naczynie miksujące musi ostygnąć po zrobieniu żelatyny, nie może być ciepłe).
5) Do ubitej śmietany z cukrem dodać ostudzoną żelatynę i wymieszać w naczyniu miksującym 15s/obr.4
6) Powstałą masę wymieszać w dużej misce z galaretkami i przełożyć do przygotowanej formy do tortów na zimno. Pozostawić na kilka godzin w lodówce - ja zostawiam na noc
Przygotowanie Śmietanowca
Model urządzenia Thermomix®
-
Przepis jest tworzony dla
TM 31
Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.
Komentarze
Czy mogę użyć śmietany 30% ? Wyjdzie ?
Genialny - szybki i pyszny - dzieciaki pochłonęły go migiem
Wygląda smakowicie, na pewno skosztuję
tyle pozytywnych opinii
chyba i ja sie skusze 
Potwierdzam opinię pozostałych. Pyszny i prosty przepis. Goście byli zachwyceni. Oczywiście wygląda też ślicznie. Polecam nawet tym początkującym!
Grzeczne dziewczynki idą do nieba, a niegrzeczne tam gdzie chcą!
Bitą śmietanę robi się ze schlodzonej śmietanki. W termomiksie zajmuje mi jej zrobienie 40 s, obr 4 oczywiscie z motylkiem. Można dodać mniej galaretek. To kwestia uznania. Ja robię z czterech bo jest więcej kolorow, a co nie zmieści się do formy przekładam do pucharków. I tak śmietanowiec znika u mnie w przeciągu jednego dnia. Rodzina go uwielbia. Galaretki przygotuj sobie wcześniej, a żelatyna jak się zetnie z mlekiem to można ją lekko podgrzać w małym rondelku. Rozpuści się i nie straci swoich właściwości. Nie trzeba robić nowej porcji.
Jestem Agata
Przyjaciele są jak ciche anioły, które podnoszą nas, kiedy nasze skrzydła zapominają jak latać.
Antoine de Saint-Exupéry
Śmietanę do mas zawsze ubija się mcno schłodzoną, inaczej zrobi się masło!!! Ja nawet wkladam na poł godziny do zamrażarki przed ubijaniem. Pozdrawiam
Meg
Przepis dla cierpliwych.
Zabrakło mi w przepisie informacji o temperaturze śmietanki. Czy ma być schłodzona czy pokojowa. Wybrałam wariant II.Niestety 1min/obr 4 z motylkiem sprawiły, że po otwarciu mialam masło. Nadmieniam że TM nie był wcześniej używany. Galaretki i żelatynę rozpuszczałam ręcznie. No więc następna porcja śmietanki została zmiksowana starym blenderem i uff... tym razem wyszło. Cukru 250 g - dla mnie za dużo. Dałam 200 i też był miodzik. Zmniejszyłam ilość galaretek do 3 bo 4 wydawało mi się za dużo i nie żałuję decyzji. Galaretki rozpuszczałam w mniejszej ilości wody niż w przepisie o jakieś 100 ml. Mimo to i tak stały w lodówce całą noc, bo od 16tej do wieczora jeszcze się nie ścieły. Dla osób które robią po raz pierwszy żelatynę - uwaga szybko zastyga, więc jak tylko wystygnie wlewajcie ją do ubitej śmietany bo z minuty na minutę będzie się co raz mocniej ścinać
Ja omało co nie musiałam robić nowej porcji.
Ogólnie śmietanowiec pycha, ale czas, jaki trzeba poświęcić na jego przygotowanie i te niespodzianki, które można napotkać, trochę zniechęcają do kolejnego sporządzenia tego smakołyku. Tym razem TM mi się nie przydał.
Bardzo ciekawy przepis
Dziekuję za zauważenie błędu i komentarz
Dodałam do ulubionych.Pozdrawiam serdecznie

Chyba wkradł się błąd. Żelatyna nie rozpuści się w 0,13 g mleka, może miało być 130g? Ja rozpuszczam w 180g mleka i wtedy jest ok.
Poza tym śmietanowiec jest pyszny, robi furrorę u mojej bliższej i dalszej rodziny. U teściowej mam się bez niego nie pokazywać
:O Z ciemnych galaretek dodaję z czarnej porzeczki, dodaje ciekawy akcent 