Składniki
- 70 gramów Miękkiego masła
- 70 gramów cukru perlistego
zaczyn
- 3 łyżeczki cukru waniliowego
- 20 g drożdży,świeżych
ciasto
- 1 żółtko
- 1 jajko całe
- 70 gramów ciepłego mleka
- 180 gramów mąki tortowej
Akcesoria, których potrzebujesz
-
Kopystka
-
Naczynie miksujące kompletne premium
Podziel się przepisem
Dzisiaj to przygotujęPrzygotowanie
Utrzeć drożdże z cukrem do uzyskania płynnej konsystencji, odstawić. W tym czasie umieścić w naczyniu mąkę, mleko i jaja. Dodać zaczyn i wyrobić: 1 min.
Odstawić do wyrośnięcia na ok. 30 min.
Dodać masło, wyrobić 30 s.
Dodać cukier, zamieszać 10-15 s.
Odstawić do wyrośnięcia jeszcze na ok. 10-15 minut.
Piec na złoty kolor w dobrze rozgrzanej gofrownicy, studzić na kratce. Podawać z ulubionymi dodatkami.
Porady
Super gofry, wreszcie chrupiące!
Miękkie masło można zastąpić topionym, ale wtedy zmiękną i zrobią się chrupiące po ponownym podgrzaniu.
Cukier perlisty można zastąpić brązowym typu Demerara, jego dodanie tak aby się nie rozpuścił w cieście powoduje, że na powierzchni gofra tworzy się słodka skorupka, pycha!
Są słodkie, tak, że dodatki nie są potrzebne, ale można je zjadać z bitą śmietaną i jak kto lubi.
Smacznego!
Model urządzenia Thermomix®
-
Przepis jest tworzony dla
TM 31
Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.
Komentarze
Cóż mogę rzec: REWELACJA!
Wszystkie dzieci zajadały z zapałem i nie mogły się doczekać kolejnej porcji z gofrownicy. Polecam na słodkie drugie śniadanie.
Ale trafiłam Elu
Pozdrowienia i dzięki za komentarz
U nas też dziś gofry byly Z bitą śmietaną i sosem truskawkowym... Nie zdradzę, ile zjadłam Były tradycyjne z książki Słodkie inspiracje
Aniu, chętnie wypróbuję Twój sposób Dzięki za przepis
____________
Mój blog kulinarny:
http://ziolowaszuflada.blogspot.com/