- TM 5
Składniki
:-:
- 900 g wody
- 2 małe cytryny obrane
- 2000 g skórek i gniazd nasiennych z jabłek, Jabłka zużyte w innym przepisie
- 450 g cukru
Akcesoria, których potrzebujesz
-
Varoma
-
Koszyczek
-
Kopystka
-
Naczynie miksujące kompletne premium
Podziel się przepisem
Dzisiaj to przygotujęPrzygotowanie
w naczyniu miksującym umieszczamy 800g/700g skórek i gniazd nasiennych, cytryny pokrojone w ćwiartki, wodę, na przystawce Varoma umieszczamy resztę skórek i gniazd nasiennych 1200g/1300g gotujemy 45min./Varoma/"Obroty wsteczne" /obr. 2
Zdejmujemy pokrywę przystawki Varomy, kopystką lekko odciskamy zawartość i wyrzucamy resztki, w misce o pojemności ok 3l umieszczamy duży durszlak wykładamy go gazą lub inną tkaniną i wylewamy zawartość z naczynia miksującego, wyciskamy sok z masy (potrzebujemy jej jak najwięcej) starając się nie dopuścić aby gęste wypływało do soku.
Zawartość miski wlewamy do naczynia, dodajemy cukier, na pokrywie stawiamy koszyczek i gotujemy 30 min./Varoma/"Brak obrotów wstecznych" /obr. 4
Galaretkę wylewamy do przygotowanych słoików, zakręcamy i odstawiamy do góry nogami (ale nie za długo, bo będzie jak na zdjęciu )
Smacznego
:-:
Porady
Przepis zgapiłem z książki Najlepsze przepisy użytkowników przepisowni zaadaptowałem go do swoich potrzeb. Bo kiedy wiaderkami wynosi się z domu odpadki jabłkowe, to znając przepis na galaretkę aż żal je wyrzucać!
Galaretkę można używać jako dodatku do dziczyzny i serów, można zrobić glazurę do tarty owocowej lub innego ciasta (wystarczy rozpuścić niewielką ilość galaretki i rozsmarować na wierzchu ciasta.
Bądźmi kreatywni i wykorzystajmy dary natury jakimi są między innymi naturalnie pozyskane pektyny!
Model urządzenia Thermomix®
-
Przepis jest tworzony dla
TM 5
Jeżeli używasz miarki TM6 w swoim urządzeniu TM5:
W przypadku gotowania (duszenia) w temperaturze 95°C i wyższej zamiast miarki TM6, należy zawsze używać koszyczka, ponieważ miarka TM6 szczelnie zamyka pokrywę. Koszyczek spoczywa luźno na górze naczynia, przepuszcza parę, a także zapobiega rozpryskiwaniu potrawy z naczynia miksującego.Uwaga! Naczynie miksujące TM5 ma większą pojemność niż TM31 (pojemność 2,2 litra zamiast 2 litrów naczynia TM31). Ze względów bezpieczeństwa nie można korzystać z przepisów na Thermomix TM5 do gotowania w modelu TM31 bez dostosowania ilości składników. Ryzyko oparzenia pryskającymi gorącymi płynami: Nie przekraczać maksymalnej ilości i przestrzegać oznaczeń poziomu w naczyniu miksującym!
Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.
Komentarze
Monia i Heniu:
Dziękuję za wspaniały przepis.
Kilkanaście słoiczków już stoi na półkach, dwa poszło jako nadzienie do rogalików.
Sugeruję sprawdzać czy galaretka się zetnie- jedną porcję opisałam jako sos jabłkowy
Serdecznie polecam
Aż niewiarygodne, że nieświadomie pozbywamy się takich przydatnych smakołyków!
Mańka - najpiękniejsza z całej wsi
TAK. Gotujemy to, co normalnie się wyrzuca - tam jest najwięcej pektyn
Jeśli coś Ci nie wychodzi użyj Thermomixa
Ale to tak naprawdę z pestkami i z tymi ostrymi łupinkami, całe "ogryzki"? Przepraszam, jeśli głupie to pytanie, ale trud aż uwierzyc, że to co sie ZAWSZE wyrzuca mogłoby się jednak przydać
Przepis super, polecam!
Wypròbuje i ja
Zycie jest po to by tanczyc !!! Mozna na parkiecie i ... w kuchni
Heniu, dobrze że ktoś czuwa! Masz rację - trzeba wykorzystywać dary natury do końca I znowu muszę się rzucić w wir pracy Szóstka za przypomnienie Pozdrawiam
Are you sure to delete this comment ?