Składniki
MUS z mango
BUDYŃ
- 1 MT - miarka kaszy jaglanej
- 1 surowe żółtko
- 1 łyżeczek cukru, może być miód w zastępstwie
- 1/2 płaskie łyżeczki do herbaty cynamonu, mielonego
- 200 g mleka
- 1 łyżeczek mąki ziemniaczanej
Akcesoria, których potrzebujesz
-
Kopystka
-
Naczynie miksujące kompletne premium
Podziel się przepisem
Dzisiaj to przygotujęPrzygotowanie
1. 200g mleka wlać do naczynia, dodać cynamon i cukier, gotować 5min/90 st.C/ obr.1
2. 1 MT kaszy jaglanej przelać (sparzyc) przez sitko gorącą wodą, żeby wypłukać goryczkę i wrzucić do naczynia z mlekiem, gotowac 10 min/ 90 st.C/ obr. 2
3. Zmiksować zawartość naczynia 20sek/ obr 9-10 , stopniowo zwiększając
4.do żółtka wsypać mąkę, rozrzedzić odrobiną mleka i przelać do naczynia, gotować 5 min/ 90 st.C/ obr.2
5. Wszystko razem jeszcze raz zmiksować 10 sek/obr.8-9. Sprawdzić konsystencję i ewentualnie w/g uznania jeszcze domiksować. Wyłożyć do pucharków lub miseczek
MUS z mango.
1. Pokrojony owoc wrzucić do naczynia i zmiksować 3 sek/obr.10
2. Dodac łyżeczkę miodu i gotować 5min/ 90st.C/obr.2 przy założonym koszyczku na pokrywie
3. Zmiksować 5 sek/obr.10
4. Wyłożyć na ugotowany budyń
S M A C Z N E G O
BUDYNIU
Porady
Gotowanie kaszy jaglanej zawsze zaczynamy od umycia ziaren, przelania gorącą wodą na drobnym sitku. kaszę wrzuca się na wrzątek, którego powinno być dwa razy więcej niż kaszy. Kasza jaglana jest doskonala w stosowanej diecie odchudzającej, zastępuje makarony i ziemniaki. Można ją przygotowyać na różne sposoby.
Model urządzenia Thermomix®
-
Przepis jest tworzony dla
TM 31
Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.
Komentarze
Czy ktoś wie ile kalori ma porcja takiego budyniu ?
Zrobiłam dziś budyń na śniadanko, bardzo dobry następnym razem dodam więcej mleka, lubię wszelkie kaszki i jak dla mnie to porcja dla dwóch osób trochę mała... pysznie samkował z dżemem z lengrodów...
Zrobiłam dziś budyń. Dobry ale zbyt gęsty i mało kremowy jak dla mnie.
Następnym razem dodam więcej mleka.
Ale i tak zjadłam ze smakiem. Kasza jaglana w połączeniu z dżemami jest zawsze pyszna
" Trzymaj się z dala od ludzi, którzy tłamszą twoje marzenia. Mali ludzie zawsze to robią. Jednak, naprawdę wielcy sprawiają, że ty także możesz stać się wielki. "
Budyń wyśmienity, Ja jednak dłużej miksowałam kaszę, żeby uzyskać gładszą konsystencję
Grażynko, dziękuję za wyjaśnienie i odpowiedź. Mogłam nie odawać w opisie tej miarki MT tylko zostawić same ilości w gramach. Zrobię to chyba teraz , bo faktycznie może byc mylące. To jednak były moje początki w publikowaniu przepisów i nadmierne chęci uszczegółowiania.
GaBi
"Człowiek, który ciągle pędzi, może przegrać życie, bo w biegu nie ma czasu na myślenie"
Agnieszko, w punkcie 1 dodajesz 2 MT mleka MT to jest miarka Thermomixa, która ma pojemność 100g, więc 2 MT to jest 200g mleka Pozdrawiam
Mam pytanie o dokładna ilość mleka. W którym momencie dodaje sie 200g?
Gabrysiu dziękuję za przepis Czasami zamiast kolacji, jemy z mężem budyń z dżemikami własnej roboty. Pozdrawiam
wapanialy przepis i zdrowy. Polewam ronymi sosami owocowymi .Pycha
Brzmi ciekawie i zdrowo, na pewno wypróbuję, pozdrawiam
Alicj@