Czas przygotowania
45min
Czas całkowity
1h 5min
porcja/porcje/porcji
6
porcja/porcje/porcji
Poziom
Łatwy
- TM 6
- TM 5
- TM 31
opublikowany: 10/03/24
zmieniono dnia: 10/03/24
Składniki
babeczek do święconki
- 130 g masła, pokrojonego na kawałki, plus dodatkowa ilość do natłuszczenia formy
- 100 gramy mąki pszennej, plus dodatkowa ilość do oprószenia formy
- 80 g cukru
- 5 g skórki z cytryny, ekologicznej, bez białych błonek, pokrojonej na kawałki
- 2 jajka
- 1 łyżeczki łyżeczki cukru waniliowego, wykonanego w TM
- 50 g skrobi ziemniaczanej
- 1 łyżeczki płaska proszku do pieczenia
Akcesoria, których potrzebujesz
-
Kopystka
-
Naczynie miksujące kompletne premium
Podziel się przepisem
Dzisiaj to przygotujęPrzygotowanie
- Rozgrzać piekarnik do temp. 180°C. Natłuścić i oprószyć mąką formę do babki z kominem (Ø 22-24 cm), odstawić
- Do czystego i suchego naczynia miksującego wsypać cukier, dodać skórkę z cytryny, zmielić 20 s/obr. 10. Cytrynowy cukier puder przesypać do innego naczynia, odstawić.
- Do naczynia miksującego włożyć masło, roztopić 3 min/70°C/obr. 2. Roztopione masło przelać do innego naczynia, odstawić.
- Do naczynia miksującego wbić jajka, dodać przygotowany wcześniej cytrynowy cukier puder i cukier waniliowy, wymieszać 2 min/obr. 5
- Dodać mąkę pszenną, skrobię, proszek do pieczenia i roztopione masło, wymieszać 10 s/obr. 5. Składniki zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego., wymieszać 30 s/obr. 4. Ciasto przelać do przygotowanej formy na babeczki
- Piec 20 min (180°C) lub do czasu, aż patyczek włożony w ciasto będzie suchy. Babkę pozostawić w formie na ok. 15 min do ostygnięcia, następnie przełożyć na talerz.
Porady
Jeśli Wasz piekarnik mocno grzeje - możecie użyć po ok 15 minutach wykałaczki i sprawdzić czy po wbiciu do babeczki jest sucha. Jeśli tak można babeczki wyciągnąć wcześniej
Model urządzenia Thermomix®
-
Przepis jest tworzony dla
TM 6
W przypadku gotowania (duszenia) w temperaturze 95°C i wyższej zamiast miarki TM6, należy zawsze używać koszyczka, ponieważ miarka TM6 szczelnie zamyka pokrywę. Koszyczek spoczywa luźno na górze naczynia, przepuszcza parę, a także zapobiega rozpryskiwaniu potrawy z naczynia miksującego. -
Przepis jest tworzony dla
TM 5
Jeżeli używasz miarki TM6 w swoim urządzeniu TM5:
W przypadku gotowania (duszenia) w temperaturze 95°C i wyższej zamiast miarki TM6, należy zawsze używać koszyczka, ponieważ miarka TM6 szczelnie zamyka pokrywę. Koszyczek spoczywa luźno na górze naczynia, przepuszcza parę, a także zapobiega rozpryskiwaniu potrawy z naczynia miksującego.Uwaga! Naczynie miksujące TM5 ma większą pojemność niż TM31 (pojemność 2,2 litra zamiast 2 litrów naczynia TM31). Ze względów bezpieczeństwa nie można korzystać z przepisów na Thermomix TM5 do gotowania w modelu TM31 bez dostosowania ilości składników. Ryzyko oparzenia pryskającymi gorącymi płynami: Nie przekraczać maksymalnej ilości i przestrzegać oznaczeń poziomu w naczyniu miksującym!
-
Przepis jest tworzony dla
TM 31
Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.
INNI UŻYTKOWNICY POLUBILI PODOBNE PRZEPISY
Znajdź podobne:
Komentarze