- TM 31
Składniki
ROLADA
- 1 filetów z indyka, (ok. 1000g-1200g)
- 2 łyżeczki miodu
FARSZ
- 1 ząbek czosnku
- 2 cebule szalotki, (lub ok. 30g zwykłej cebuli)
- 5 gałązek pietruszki, (same liście)
- 80 gramów figi, suszonej
- 80 gramów chleba, ("wczorajszego")
- 1/2 łyżeczki szałwii, suszonej, otartej
- 1 cytryna, (otarta skórka)
- 55 gramów pistacji, niesolonych
- 65 gramów żurawiny, suszonej
- 2 łyżki wody
- sól, (do smaku)
- pieprz, (do smaku)
Akcesoria, których potrzebujesz
-
Varoma
-
Kopystka
-
Naczynie miksujące kompletne premium
Podziel się przepisem
Dzisiaj to przygotujęPrzygotowanie
- 1. Do misy wrzucić czosnek, szalotkę i pietruszkę, siekać 6s/obr.6.
2. Dodać figi, chleb, szałwię, skórkę otartą z 1 cytryny i siekać 10s/obr.6.
3. Dodać pistacje, żurawinę, wodę, sól i pieprz, siekać 10s/obr.4. Przełożyć do innego naczynia. - 1. Ostrym nożem przeciąć filet na pół, a następnie każdy z tych płatów jeszcze raz na pół, zostawiając niewielki nierozcięty fragment z jednej strony.
2. Każdą z 2 porcji rozłożyć "jak książkę", przykryć kawałkiem folii spożywczej i rozbić tłuczkiem na cienkie płaty.
3. Dociąć 2 arkusze folii aluminiowej, każdy na wielkość przygotowanych w kroku 2 płatów. Rozłożyć mięso na folii.
4. Każdy płat mięsa skropić sokiem z cytryny, ewentualnie lekko posolić i rozłożyć na nich w miarę równomiernie przygotowany wcześniej farsz.
5. Ostrożnie zwinąć mięso z farszem w roladę, przesunąć na środek arkusza folii aluminiowej, posmarować każdą sztukę z zewnątrz łyżeczką miodu i ciasno zawinąć folią (na wzór cukierka).
6. Do misy wlać 1000g wody, nałożyć Varomę. Ułożyć rolady w Varomie upewniając się, że będzie swobodny przepływ pary. Gotować 35 min/Varoma/obr.2.
FARSZ
ROLADA
Porady
Roladę można podawać zarówno na ciepło jako danie obiadowe, jak i na zimno jako przystawkę.
Polecam, smakuje świetnie: z nutką cytryny, a pestki figi i pistacje lekko chrupią. W sam raz na świąteczny stół Można próbować z innymi orzechami i bakaliami, np. suszoną śliwką.
(Przepis pochodzi z australijskiej Przepisowni, przetłumaczyłam go i wypróbowałam)
Model urządzenia Thermomix®
-
Przepis jest tworzony dla
TM 31
Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.
Komentarze
Are you sure to delete this comment ?