thumbnail image 1
thumbnail image 1
Czas przygotowania
1h 0min
Czas całkowity
1h 5min
porcja/porcje/porcji
-- --
Poziom
Średni
  • TM 6
  • TM 5
opublikowany: 02/10/24
zmieniono dnia: 03/10/24

Składniki

ciasto

  • 1000 g ziemniaków, mączystych, po obraniu
  • 2 łyżki mąki pszennej, 1 łyżka na 0/5 kg
  • 1 łyżki skrobia ziemniaczana, szczegóły w opisie
  • 2 łyżki sól, każdy używa do smaku
  • 1 kawałki cebula, mała lub 1/2 dużej

Akcesoria, których potrzebujesz

  • Koszyczek
    Koszyczek
    kup teraz
  • Kopystka
    Kopystka
    kup teraz
  • Naczynie miksujące kompletne premium
    Naczynie miksujące kompletne premium
    kup teraz

Podziel się przepisem

Dzisiaj to przygotuję

Przygotowanie

  1. 1 kg obranych mączystych ziemniaków
  2. Ziemniaki podziel na dwie równe połowy ( po 500 g), jedną część odłóż poza naczynie miksujące, drugą część pozostaw w naczyniu miksującym
  3. Ziemniaki które są w naczyniu pokrój na kawałki.
  4. Dodaj małą cebulę pokrojoną na kawałki.
  5. Rozdrobnij 30 s/obr. 5Miksowanie"Miksowanie"
  6. Do uzyskanej masy dodaj 1 łyżkę soli i dokładnie wymieszaj kopystką.
  7. Przygotuj miseczkę z gazą. Na gazę wylej uzyskaną masę z misy Thermomix i dokładnie odciśnij z soku. Sok z masy ziemniaczanej pozostaw w miseczce do wytrącenia się skrobi ziemniaczanej.
  8. Ugotuj ziemiaki. Do naczyń miksujących wlaj wodę 500 g, włuż koszyczek, pokrój ziemniaków na 3 cm, umieść w koszyczku, ziemniaki oprósz 1/2 łyżeczki soli. Gotuj 25 min/Varoma/obr.1 lub do momentu, aż będą ciałakiem miękkim.
  9. Po ugotowaniu, wylej wodę z naczyń miksującego. Naczynie opłucz. Umieść ziemniaki w naczyniu miksującym. Następnie dodaj odciśnięte z soku surowe ziemniaki i 2 łyżki mąki pszennej.
  10. Z miseczki z sokiem ziemniaczanym ostrożnie odlej płyn, na dnie pozostanie wytrącona skrobia ziemniaczana. Dodaj ją do misy termomix (musi być jej czubata łyżka , jeśli jest mało to uzupełnij ją mąką ziemniaczaną )
  11. Wymieszaj składniki na ciasto 30 s/obr. 4Miksowanie"Miksowanie"
  12. Ciasto wyjmij z naczynia miksującego na lekko oprószony mąką ziemniaczaną blat.
    Formuj kulki mniej więcej o połowę większe niż przygotowane kulki z farszem.
    W uformowanej kulce zrób dziurkę i napełnij ją farszem, a następnie sklej, uformuj pyzę i odłóż na tacę obficie wysypaną mąką ziemniaczaną, tak aby pyza nie przykleiła się.
  13. Pyzy gotujemy w krochmalu. Wlej do garnka wodę, doprowadź do wrzenia. Przygotuj krochmal, na jeden litr wody 1 łyżka mąki ziemniaczanej. Mąkę ziemniaczana przed wlaniem do wrzątku rozpuść w zimnej wodzie. Do wrzątku dodać sól a następnie krochmal .
  14. Przed wrzuceniem pyz do gotowania obtocz je delikatnie w mące ziemniaczanej z tacy na której układałeś pyzy po uformowaniu.

    Pyzy po wypłynięciu gotuj około 5 min.
    smacznego

Porady

Pyzy z okrasą .
Nie dodajemy jaj

Model urządzenia Thermomix®

  • Appliance TM 6 image
    Przepis jest tworzony dla
    TM 6
    W przypadku gotowania (duszenia) w temperaturze 95°C i wyższej zamiast miarki TM6, należy zawsze używać koszyczka, ponieważ miarka TM6 szczelnie zamyka pokrywę. Koszyczek spoczywa luźno na górze naczynia, przepuszcza parę, a także zapobiega rozpryskiwaniu potrawy z naczynia miksującego.
  • Appliance TM 5 image
    Przepis jest tworzony dla
    TM 5
    Jeżeli używasz miarki TM6 w swoim urządzeniu TM5:
    W przypadku gotowania (duszenia) w temperaturze 95°C i wyższej zamiast miarki TM6, należy zawsze używać koszyczka, ponieważ miarka TM6 szczelnie zamyka pokrywę. Koszyczek spoczywa luźno na górze naczynia, przepuszcza parę, a także zapobiega rozpryskiwaniu potrawy z naczynia miksującego.
    Uwaga! Naczynie miksujące TM5 ma większą pojemność niż TM31 (pojemność 2,2 litra zamiast 2 litrów naczynia TM31). Ze względów bezpieczeństwa nie można korzystać z przepisów na Thermomix TM5 do gotowania w modelu TM31 bez dostosowania ilości składników. Ryzyko oparzenia pryskającymi gorącymi płynami: Nie przekraczać maksymalnej ilości i przestrzegać oznaczeń poziomu w naczyniu miksującym!

Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

Kategorie przepisów:

Wyślij do wydruku

PYZY najlepsze ciasto ziemniaczane

Wydrukuj:

Komentarze

  • Nie ma żadnych komentarzy
Are you sure to delete this comment ?