- TM 31
Składniki
- 2 kawałki suszone grzyby, 2 suszone grzyby
- 2 śliwki suszone bez pestek, 1-2 suszone śliwki
- oliwa z oliwek, przyprawy (sól, pieprz, przyprawa uniwersalna,papryka)
- 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego
- 2-3 ząbki czosnku
- 100 gramów cebuli
- 1000 gramów ziemniaki
- 4 porcje polędwiczki wieprzowej, moga byc małe 4 sztuki lub dwie duże przekrojone na pół
Akcesoria, których potrzebujesz
-
Varoma
-
Koszyczek
-
Kopystka
-
Naczynie miksujące kompletne premium
Podziel się przepisem
Dzisiaj to przygotujęPrzygotowanie
Dzień wcześniej polędwiczki wieprzowe w całości trzeba zamarynować przyprawic wg uznania (czosnek, pieprz, sól, papryka, chilli, majeranek lub wyłacznie obtoczyć w mieszance soli i skruszonego zielonego pieprzu.) ponakłuwać wykałaczką , polać oliwą z oliwek, zamknąc szcelnie, włożyc do lodówki na min 12h
Do naczynia włożyc cebulę, czosnek, koncetrat pomidorowy, grzyby, śliwki, wlac około 600ml wody (można wszystkie składniki zmiksowac czas.5 sek. obr.poz.7)
Do koszyczka włożyc obrane ziemniaki posypac solą i przyprawą uniwersalną
Na varomie ukladamy po dwie małe polędwiczki /dwie na gorze /dwie na dole .
Wszystko razem gotujemy czas ok.60 minut/Varoma/"Mieszanie"
po uparowaniu ziemniaki i mięso są już gotowe do podania jednak ja ziemniaki wyjmuję po 30 minutach parowania i dodatkowo zapiekam w piekarniku z oliwą i majernakiem przez ok 10 minut 200c
pozostałe skłądniki miksujemy czas. 30 sek/obr 7 (po zmiksowaniu mamy przepyszny sos, którym polewamy wyjete i pokrojone w plastry polędwiczki .
Opcjonalnie zamiast ziemniaków do koszyczka można dac ryż lub kaszę, ale wtedy wlewamy więcej wody (kasza i ryż wpijają wodę!!!)
Model urządzenia Thermomix®
-
Przepis jest tworzony dla
TM 31
Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.
Komentarze
Przepis polecam dodałam jednak więcej wody 800ml i więcej grzybów i śliwki 3moze 4. grzyby namoczylam na noc.sos wyszedł świetny ciekawy grzybowy smak troszkę.złamany śliwką super
Pyszny sosik i miękkie polędwiczki. Do sosu dałam pieczarki, śliwki świeże ale też dałam suszoną żurawine. Polecam też dać więcej wody ok 800ml!
Dzisiaj zrobiłam polędwiczki wg tego przepisu. Wyszła bardzo smaczna lecz niestety Thermomix mi się trochę przypalił. Wlalam równo 600 ml wody do sosu. Gotowałam 50 min bo miałam mniej mięsa. W międzyczasie jeszcze dolałam wody (po 35 min).... strach pomyśleć co by się ze sprzętem stało gdybym nie dolała.... odejmuje gwiazdkę za ta zbyt mała ilość wody... jedzonko bardzo smaczne. Dziękuje za przepis
uwielbiam karkówkę po karkonosku, wypróbuję i wersję z polędwiczkami
Przetestowane przepis wlasciwie do wykorzystania z wiekszoscia mięs, bo sos rewelacyjny !
Bardzo smaczne, soczyste polędwiczki i pyszny sosik.Ja zrobiłam tylko 2 polędwiczki w dolnej części przystawki varoma a po pół godzinie dołożyłam górną część varomy z warzywami : kalafior, brokuł, marchewka i miałam cały obiad.
Czy te polędwiczki parowane w całości w tej grubej części nie są surowe albo wysuszone w tej cienkiej ?
oPolędwiczki, podobnie jak karkówka, po karkonosku, są godne polecenia. Wiadomo, że polędwiczki, to wersja light. Obie wersje przepyszne. Można podawać np. z pyzami drożdżowymi i czerwoną kapustą
Tak jak karkówka, ale polenwiczki są chudsze. Dodaję do ulubionych.
Bardzo smaczny obiadek Polędwiczki soczyste, dogotowane, a ten sos... dodaje smaku i stylu
Are you sure to delete this comment ?