thumbnail image 1
thumbnail image 1
Czas przygotowania
0min
Czas całkowity
45min
porcja/porcje/porcji
4 porcja/porcje/porcji
Poziom
Łatwy

Składniki

MARYNATA

  • 20 g świeżego imbiru
  • 150 g jogurtu naturalnego
  • 1 łyżka oliwy
  • 1 łyżeczka cynamonu mielonego
  • 1 łyżeczka ostrej papryki
  • łyżeczka słodkiej papryki
  • 1 łyżeczka kminu rzymskiego mielonego
  • 1/2 łyżeczki przyprawy garam masala
  • 400 g filetów z kurczaka

SOS

  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki masła klarowanego
  • 1 łyżeczka ostrej papryki
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki
  • 1 łyżeczka kminu rzymskiego mielonego
  • 1/2 łyżeczki przyprawy garam masala
  • 600 g passaty pomidorowej
  • 2-3 łyżeczki cukru
  • 1 łyżka octu winnego
  • 70 g śmietanki kremówki
  • sól , pieprz do smaku

DO PODANIA

  • 400 g jogurtu naturalnego
  • ryż jaśminowy lub chlebki nan
  • świeża kolendra

Akcesoria, których potrzebujesz

  • Varoma
    Varoma kup teraz
  • Kopystka
    Kopystka kup teraz
  • Naczynie miksujące kompletne premium
    Naczynie miksujące kompletne premium kup teraz

Podziel się przepisem

Dzisiaj to przygotuję

Przygotowanie

  1. MARYNATA

    Do naczynia Blokada naczynia miksującego"Blokada naczynia miksującego" wkładamy imbir - 5s / obr7
    Dodajemy jogurt i przyprawy - 10s / obr3

    Mięso kroimy w 2-3 centymetrową kostkę , wkładamy do miski i zalewamy marynatą . Odstawiamy do lodówki na ok. 2-3 h.
    ( Im dłużej tym lepiej , można nawet na całą noc jeżeli chcemy potrawę zrobic na drugi dzień )

    SOS

    Do czystego i suchego Blokada naczynia miksującego"Blokada naczynia miksującego" wkładamy czosnek , rozdrabniamy 3s / obr7
    Składniki zgarniamy kopystką ze ścianekBlokada naczynia miksującego"Blokada naczynia miksującego" i dodajemy masło.
    Dusimy 3 min /120 st /obr 1
    Dodajemy przyprawy i dusimy 1 min / 120 st / obr 1
    Wlewamy passatę pomidorową ,dodajemy cukier, ocet winny, sól i pieprz świeżo zmielony .
    Nakładamy przystawke waroma i wykładamy zamarynowane mięso.
    Gotujemy 20 min/waroma/ obr 2
    Odstawiamy przystawkę waroma , kurczaka przekładamy do naczynia z sosem i ustawiamy 15 min/ 90 st/ obrObroty wsteczne"Obroty wsteczne" 1,5
    Na koniec dodajemy śmietankę kremowkę
    i mieszamy 10s/obrObroty wsteczne"Obroty wsteczne" 3

    Podajemy udekorowane jogurtem i świeżą kolendrą

    SMACZNEGO

Porady

Mięso można również usmażyć na patelni grilowej

Model urządzenia Thermomix®

  • Appliance TM 5 image
    Przepis jest tworzony dla
    TM 5
    Jeżeli używasz miarki TM6 w swoim urządzeniu TM5:
    W przypadku gotowania (duszenia) w temperaturze 95°C i wyższej zamiast miarki TM6, należy zawsze używać koszyczka, ponieważ miarka TM6 szczelnie zamyka pokrywę. Koszyczek spoczywa luźno na górze naczynia, przepuszcza parę, a także zapobiega rozpryskiwaniu potrawy z naczynia miksującego.
    Uwaga! Naczynie miksujące TM5 ma większą pojemność niż TM31 (pojemność 2,2 litra zamiast 2 litrów naczynia TM31). Ze względów bezpieczeństwa nie można korzystać z przepisów na Thermomix TM5 do gotowania w modelu TM31 bez dostosowania ilości składników. Ryzyko oparzenia pryskającymi gorącymi płynami: Nie przekraczać maksymalnej ilości i przestrzegać oznaczeń poziomu w naczyniu miksującym!

Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

Kategorie przepisów:

Wyślij do wydruku

KURCZAK TIKKA MASALA

Wydrukuj:

Komentarze