thumbnail image 1
thumbnail image 1
Czas przygotowania
1h 0min
Czas całkowity
1h 0min
porcja/porcje/porcji
4 porcja/porcje/porcji
Poziom
Łatwy

Składniki

LAZANIA ZE SZPINAKIEM I SEREM FETA

  • 10-12 płatów makaronu do lazanii
  • 100 g sera parmezan
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 opakowanie mrożonego szpinaku ok 450 g
  • 1 opakowanie sera feta ok 250 g
  • 1 litr mleka
  • 100 g Miękkiego masła
  • 100 g mąki pszennej
  • 2 szczypty gałki muszkatołowej, mielonej
  • sól , pieprz do smaku
  • 100 g sera cheddar, tartego

Akcesoria, których potrzebujesz

  • Kopystka
    Kopystka kup teraz
  • Naczynie miksujące kompletne premium
    Naczynie miksujące kompletne premium kup teraz

Podziel się przepisem

Dzisiaj to przygotuję

Przygotowanie

  1. Do Blokada naczynia miksującego"Blokada naczynia miksującego" włożyć pokrojony na kawałki ser parmezan,
    rozdrobnić 10s/obr.10.

    Przełożyć do innego naczynia.

    Do Blokada naczynia miksującego"Blokada naczynia miksującego" włożyć czosnek, rozdrobnić 3s/obr.7.

    Dodać rozmrożony i odsączony szpinak , ser feta pokrojony na kawałki i połowę parmezanu.

    Dodać szczyptę gałki muszkatołowej, wymieszać 10s/obr.4
    Przełożyć do innego naczynia.

    SOS BESZAMELOWY

    Do czystego naczynia wlać mleko , dodać mąkę i masło , podgrzewać 7min/90ºC/obr.4

    Dodać resztę parmezanu , sól pieprz i gałkę muszkatołową do smaku,
    wymieszać 20s/obr.3

    Na dno naczynia żaroodpornego wlać warstwę beszamelu, ułożyć kilka płatów makaronu, tak aby na siebie zachodziły.
    Nałożyć warstwę masy szpinakowej , następnie warstwę sosu beszamelowego .
    Czynność powtórzyć na drugą warstwę .
    Na ostatnią warstwę makaronu wylać pozostały beszamel i posypać zółtym serem.
    Zapiekać pod przkryciem 20min w tenperaturze 180ºC . Zdjąć pokrywę i piec kolejne 20 min.

Model urządzenia Thermomix®

  • Appliance TM 5 image
    Przepis jest tworzony dla
    TM 5
    Jeżeli używasz miarki TM6 w swoim urządzeniu TM5:
    W przypadku gotowania (duszenia) w temperaturze 95°C i wyższej zamiast miarki TM6, należy zawsze używać koszyczka, ponieważ miarka TM6 szczelnie zamyka pokrywę. Koszyczek spoczywa luźno na górze naczynia, przepuszcza parę, a także zapobiega rozpryskiwaniu potrawy z naczynia miksującego.
    Uwaga! Naczynie miksujące TM5 ma większą pojemność niż TM31 (pojemność 2,2 litra zamiast 2 litrów naczynia TM31). Ze względów bezpieczeństwa nie można korzystać z przepisów na Thermomix TM5 do gotowania w modelu TM31 bez dostosowania ilości składników. Ryzyko oparzenia pryskającymi gorącymi płynami: Nie przekraczać maksymalnej ilości i przestrzegać oznaczeń poziomu w naczyniu miksującym!

Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

Kategorie przepisów:

Wyślij do wydruku

LAZANIA ZE SZPINAKIEM I SEREM FETA

Wydrukuj:

Komentarze