thumbnail image 1
thumbnail image 1
Czas przygotowania
1h 0min
Czas całkowity
1h 0min
porcja/porcje/porcji
4 porcja/porcje/porcji
Poziom
Łatwy
  • TM 5
opublikowany: 14/11/18
zmieniono dnia: 14/11/18

Składniki

Gulasz wołowy z grzybami na bogato

  • 600 g łopatki wołowej
  • 150 g białej cebuli
  • 150 g czerwonej cebuli
  • 3 ząbki czosnku
  • 30 g grzybów suszonych
  • 30 g Grzybów duszonych
  • 60 g masła
  • 70 g mąki
  • 2 łyżek przyprawy uniwersalnej TM
  • 2 łyżeczki cukru
  • Sól, pieprz, papryka słodka, czubrzyca ziellona

Akcesoria, których potrzebujesz

  • Koszyczek
    Koszyczek kup teraz
  • Kopystka
    Kopystka kup teraz
  • Naczynie miksujące kompletne premium
    Naczynie miksujące kompletne premium kup teraz

Podziel się przepisem

Dzisiaj to przygotuję

Przygotowanie

    Mięso
  1. Pokroić łopatkę w kostkę 3cm/3cm.
    Wrzucic do miski i polać odrobinę olejem.
    Doprawić ulubionymi przyprawami i wymieszać dokładnie aby mięso równo się pokryło.
    Obsmażyć mięso na oleju, na średnim ogniu, pod przykryciem, około 15 min mieszając aby równo się zrumieniło.
  2. Cebula
  3. Cebulę i czosnek pokroić na mniejsze kawałki.
    Wrzucić do Blokada naczynia miksującego"Blokada naczynia miksującego" rozdrobnić 5 sek obr 5, zgarnąć kopyst na dno naczynia.
    Dodać masło, przyprawę uniwersalną TM i pieprz do smaku.
    Dolać 300 g wody i sos sojowy lub magi 3 łyżki.
    Udusić Blokada naczynia miksującego"Blokada naczynia miksującego" 10 min 100’C obroty Obroty wsteczne"Obroty wsteczne" 1
  4. Duszenie mięsa z grzybami
  5. Do Blokada naczynia miksującego"Blokada naczynia miksującego" dodać mięso z patelni razem z całym sosem ze smażenia.
    Dodać wszystkie grzyby.
    Dodalać resztę wody i mąkę.
    Gotować 20 min 100’C obr Obroty wsteczne"Obroty wsteczne" 1
    Po upływie 20 min zdjąć miarkę z pokrywy i zamiast niej postawić koszyczek.
    Gotować 20 min 90’C obr Obroty wsteczne"Obroty wsteczne" 1

    SMACZNEGO 🤗

Porady

Częścią wody przy ostatnim dolaniu opłukałam patelnie po smażeniu i wlałam cały ten smak do Blokada naczynia miksującego"Blokada naczynia miksującego" do duszenia mięsa.
Gdyby mięso było jeszcze twarde można przedłużyć czas duszenia ale sprawdzić konsystencję sosu, jeśli jest gesty, dusić dalej już normalnie z miarką, nie z koszyczkiem, żeby więcej gulasz nie odparowywał.

Model urządzenia Thermomix®

  • Appliance TM 5 image
    Przepis jest tworzony dla
    TM 5
    Jeżeli używasz miarki TM6 w swoim urządzeniu TM5:
    W przypadku gotowania (duszenia) w temperaturze 95°C i wyższej zamiast miarki TM6, należy zawsze używać koszyczka, ponieważ miarka TM6 szczelnie zamyka pokrywę. Koszyczek spoczywa luźno na górze naczynia, przepuszcza parę, a także zapobiega rozpryskiwaniu potrawy z naczynia miksującego.
    Uwaga! Naczynie miksujące TM5 ma większą pojemność niż TM31 (pojemność 2,2 litra zamiast 2 litrów naczynia TM31). Ze względów bezpieczeństwa nie można korzystać z przepisów na Thermomix TM5 do gotowania w modelu TM31 bez dostosowania ilości składników. Ryzyko oparzenia pryskającymi gorącymi płynami: Nie przekraczać maksymalnej ilości i przestrzegać oznaczeń poziomu w naczyniu miksującym!

Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

Kategorie przepisów:

Wyślij do wydruku

Gulasz wołowy z grzybami na bogato

Wydrukuj:

Komentarze

  • sierpnia 2, 2020 at 12:14

    A ile wody przy drugim dolaniu?

  • lutego 2, 2020 at 19:35

    niezmiennie przepyszny wychodzi

  • stycznia 20, 2019 at 17:10
    5.0

    wielkie dzięki za przepis od dawna chodził za mną taki gulasz. myślę, że kolejnym razem nie dodam masła a olej, do mojego dnia dłam tylko 35 gr a i tak dość mocno było wyczuwalne i delikatne. Ilość sosu zrobiłam na oko tzn dąłam 300 ml ale poźniej jakieś 150-200 tak by sosu było dużo. Wołowinę dusiłam 15 na patelni, później 40 min w TM, na końcu podgrzałam go a na waromie robiły się kluski na parze. Mięsko wyszło miękkie i smaczne