thumbnail image 1
thumbnail image 2
thumbnail image 1 thumbnail image 2
Czas przygotowania
1h 30min
Czas całkowity
1h 30min
porcja/porcje/porcji
3 porcja/porcje/porcji
Poziom
Łatwy

Składniki

Karkówka w ciemnym sosie

  • 600 g karkówki
  • 120 g cebuli
  • 4 ząbki czosnku
  • 20 g suszonych grzybów
  • 20 g Suszonych śliwek
  • 150 g ciemnego piwa
  • 0,7 litra wody
  • 1 kostek rosołowa wieprzowa
  • 1 opakowania bulionetka do sosu ciemnego
  • 30 g mąki
  • sól, pieprz, wędzona papryka, przyprawa uniwersalna TM, przyprawy do mięsa wedle uznania do smaku

Akcesoria, których potrzebujesz

  • Koszyczek
    Koszyczek
    kup teraz
  • Kopystka
    Kopystka
    kup teraz
  • Naczynie miksujące kompletne premium
    Naczynie miksujące kompletne premium
    kup teraz

Podziel się przepisem

Dzisiaj to przygotuję

Przygotowanie

    KARKÓWKA W CIEMNYM SOSIE GRZYBOWO ŚLIWKOWYM Z PIWEM
  1. 1. Karkówkę pokroić na cienkie plastry około 0,5 cm, włożyć do salaterki i dobrze przyprawić, skropić olejem.
    Najlepiej odstawić na 1h do lodówki żeby przeszła przyprawami.

    2. Mięso ułożyć w koszyczku, każdą warstwę przekładając pokrojoną cebulą.

    3. Do naczynia Blokada naczynia miksującego"Blokada naczynia miksującego" wlać wodę, dodać grzyby, śliwki, kostkę wieprzową i bulionetkę, łyżeczkę wędzonej papryki, inne przyprawy wedle uznania (ostrożnie z solą, bo i kostka i bulionetka są słone).

    4. Założyć koszyczek z mięsem i cebulą, dusić 60 min
    temp Varoma obr 1.

    5. Wyjąć koszyczek i przełożyć plastry karkówki tak żeby teraz była ułożona bokiem w koszyczku, jedna obok drugiej.
    Cebulę zostawić w koszyczku razem z mięsem.

    6. Do Blokada naczynia miksującego"Blokada naczynia miksującego" dodać piwo i można odrobinę uzupełnić ilość wody jeżli dużo wyparowało. Wodą lub wiekszą ilością piwa tmrc_emoticons.;-) Spróbować smak sosu, doprawić jeżeli jest taka potrzeba.

    7. Włożyć spowrotem do Blokada naczynia miksującego"Blokada naczynia miksującego" koszyczek z mięsem.

    8. Dusić jeszcze 30 min temp Varoma obr 1.

    9. Wyjąć koszyczek z mięsem.

    10. Dodać makę i sos zmiksować 15 sek obr 7.

    11. Plastry karkówki z cebulką polać ciemnym sosem.

    Smacznego tmrc_emoticons.-)

Model urządzenia Thermomix®

  • Appliance TM 5 image
    Przepis jest tworzony dla
    TM 5
    Jeżeli używasz miarki TM6 w swoim urządzeniu TM5:
    W przypadku gotowania (duszenia) w temperaturze 95°C i wyższej zamiast miarki TM6, należy zawsze używać koszyczka, ponieważ miarka TM6 szczelnie zamyka pokrywę. Koszyczek spoczywa luźno na górze naczynia, przepuszcza parę, a także zapobiega rozpryskiwaniu potrawy z naczynia miksującego.
    Uwaga! Naczynie miksujące TM5 ma większą pojemność niż TM31 (pojemność 2,2 litra zamiast 2 litrów naczynia TM31). Ze względów bezpieczeństwa nie można korzystać z przepisów na Thermomix TM5 do gotowania w modelu TM31 bez dostosowania ilości składników. Ryzyko oparzenia pryskającymi gorącymi płynami: Nie przekraczać maksymalnej ilości i przestrzegać oznaczeń poziomu w naczyniu miksującym!

Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

Kategorie przepisów:

Wyślij do wydruku

KARKÓWKA W CIEMNYM SOSIE GRZYBOWO ŚLIWKOWYM Z PIWEM

Wydrukuj:

Komentarze

Are you sure to delete this comment ?