Czas przygotowania
1h 30min
Czas całkowity
1h 30min
porcja/porcje/porcji
3
porcja/porcje/porcji
Poziom
Łatwy
- TM 5
opublikowany: 10/05/17
zmieniono dnia: 01/09/17
Składniki
Karkówka w ciemnym sosie
- 600 g karkówki
- 120 g cebuli
- 4 ząbki czosnku
- 20 g suszonych grzybów
- 20 g Suszonych śliwek
- 150 g ciemnego piwa
- 0,7 litra wody
- 1 kostek rosołowa wieprzowa
- 1 opakowania bulionetka do sosu ciemnego
- 30 g mąki
- sól, pieprz, wędzona papryka, przyprawa uniwersalna TM, przyprawy do mięsa wedle uznania do smaku
Akcesoria, których potrzebujesz
-
Koszyczek
-
Kopystka
-
Naczynie miksujące kompletne premium
Podziel się przepisem
Dzisiaj to przygotujęPrzygotowanie
- 1. Karkówkę pokroić na cienkie plastry około 0,5 cm, włożyć do salaterki i dobrze przyprawić, skropić olejem.
Najlepiej odstawić na 1h do lodówki żeby przeszła przyprawami.
2. Mięso ułożyć w koszyczku, każdą warstwę przekładając pokrojoną cebulą.
3. Do naczynia "Blokada naczynia miksującego" wlać wodę, dodać grzyby, śliwki, kostkę wieprzową i bulionetkę, łyżeczkę wędzonej papryki, inne przyprawy wedle uznania (ostrożnie z solą, bo i kostka i bulionetka są słone).
4. Założyć koszyczek z mięsem i cebulą, dusić 60 min
temp Varoma obr 1.
5. Wyjąć koszyczek i przełożyć plastry karkówki tak żeby teraz była ułożona bokiem w koszyczku, jedna obok drugiej.
Cebulę zostawić w koszyczku razem z mięsem.
6. Do "Blokada naczynia miksującego" dodać piwo i można odrobinę uzupełnić ilość wody jeżli dużo wyparowało. Wodą lub wiekszą ilością piwa Spróbować smak sosu, doprawić jeżeli jest taka potrzeba.
7. Włożyć spowrotem do "Blokada naczynia miksującego" koszyczek z mięsem.
8. Dusić jeszcze 30 min temp Varoma obr 1.
9. Wyjąć koszyczek z mięsem.
10. Dodać makę i sos zmiksować 15 sek obr 7.
11. Plastry karkówki z cebulką polać ciemnym sosem.
Smacznego
KARKÓWKA W CIEMNYM SOSIE GRZYBOWO ŚLIWKOWYM Z PIWEM
Model urządzenia Thermomix®
-
Przepis jest tworzony dla
TM 5
Jeżeli używasz miarki TM6 w swoim urządzeniu TM5:
W przypadku gotowania (duszenia) w temperaturze 95°C i wyższej zamiast miarki TM6, należy zawsze używać koszyczka, ponieważ miarka TM6 szczelnie zamyka pokrywę. Koszyczek spoczywa luźno na górze naczynia, przepuszcza parę, a także zapobiega rozpryskiwaniu potrawy z naczynia miksującego.Uwaga! Naczynie miksujące TM5 ma większą pojemność niż TM31 (pojemność 2,2 litra zamiast 2 litrów naczynia TM31). Ze względów bezpieczeństwa nie można korzystać z przepisów na Thermomix TM5 do gotowania w modelu TM31 bez dostosowania ilości składników. Ryzyko oparzenia pryskającymi gorącymi płynami: Nie przekraczać maksymalnej ilości i przestrzegać oznaczeń poziomu w naczyniu miksującym!
Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.
Kategorie przepisów:
INNI UŻYTKOWNICY POLUBILI PODOBNE PRZEPISY
Znajdź podobne:
Komentarze
Bez cebuli i piwa wyszła też całkiem okay
Polecam, przepis jest petarda ! Robię już któryś raz ) pychotki !!
Hej!
czy można mięso przyrządzić na Varomie, a w koszyczku w międzyczasie jakoś ugotować ziemniaczki? Np wtedy kiedy dolewamy piwo?
Czy ziemniaki nie nabiorą dziwnego smaku od tego piwa?
Po prostu miodzio! Tylko bez kostki wieprzowej, bo dość słone.
Wspanialy przepis u nas zagoscil n stale pycha
Kasia Sol:To prawda.Kopystkę też wylizałam Pozdrawiam i serdecznie dziękuję za przepis .
To pierwsze danie z TM5 które moja rodzina pochłonęła w ciszy przerywanej stukaniem sztućcami .
Co do wykonania to jak dla mnie kostka bulionowa jest zbędna bo sos wychodzi bardzo słony i trzeba się ratować dodatkową ilością wody i mąki .
Karkóweczka wyszła cudowna .Przed podaniem włożyłam ją do sosu.Faktycznie pokroiłam ją cienko i wyszła mięciutka .
Sos jest pyszny , bardzo wyrazisty w smaku przez grzyby , ale śliweczki cudownie to równoważą .
Polecam bo danie jest absolutnie smaczne .
Bardzo dobra karkówka.podczas gotowania rozlozylam ja na waromie a nie w koszyczku.Wyszła idealna, miękka i smaczna.
Przepis interesujący, tylko po co ta chemia : kostka rosołowa...bulionetka brrrrrrrr
Mięsko pyszne polecam. Tylko warunek cienko pokroić bo inaczej będzie twardawe.
Are you sure to delete this comment ?