Czas przygotowania
1h 0min
Czas całkowity
2h 0min
porcja/porcje/porcji
--
--
Poziom
Łatwy
Składniki
Sernik pieczony z brzoskwiniami i galaretką
- 1000 g twarogu
- 300 g herbatniki
- 270 g śmietany
- 130 g mąki
- 120 g masło, + do natłuszczenia formy
- 15 g oleju
- 250 g cukru
- 30 g cukru pudru
- 130 g sparzonych rodzynek, zalać wrzątkiem, osuszyć, oprószyć mąką
- 2 torebki budyniu waniliowego, lub śmietankowego
- 1 torebki cukru waniliowego
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 5 porcji jajek, 5 sporych jajek całych
- 1 szczypty soli
- 2 torebki galaretki brzoskwiniowej, u mnie słodzonej
- 1 puszki brzoskwiń w syropie, syropu nie wylewać użyć do galaretki
Akcesoria, których potrzebujesz
-
Motylek
-
Kopystka
-
Naczynie miksujące kompletne premium
Podziel się przepisem
Dzisiaj to przygotujęPrzygotowanie
- Piekarnik nagrzewamy na 180'C
Natłuszczamy blachę do pieczenia.
Rodzynki zalewamy w miseczce wrzątkiem i zostawiamy aby napęczniały, odlewamy na sitko, obsuszamy i oprószamy lekko mąką.
Herbatniki połamane wrzucamy do "Blokada naczynia miksującego" 10 sek obr 5
Dodajemy masło pokrojone na kawałki i cukier puder 10 sek obr 5
Powstałą kruszonkę wysypujemy na natłuszczoną blachę
i lekko ugniatamy formując spód. - MASA SEROWA
Do "Blokada naczynia miksującego" dodajemy : pokrojony twaróg, śmietanę, mąkę, masło, olej, cukier, oba budynie, cukier waniliowy, proszek do pieczenia, jajka i szczyptę soli 45 sek obr 6
Zakładamy motylek, montując go w masie na własciwe miejsce, wystarczy go nałożyć równo sam się zablokuje jak ruszą obroty
30 sek obr 4
Wylewamy masę na spód z herbatników i posypujemy sparzonymi i oprószonymi lekko mąką rodzynkami.
Pieczemy 1h na 180'C
Studzimy całkowicie sernik. - GALARETKA Z BRZOSKWINIAMI
Przygotowujemy galaretki wedle przepisu na torebce, dodając odrobinę mniej wody aby lepiej nam stężały.
Ja dodatkowo część wody zastępuję syropem z puszki brzoskwiń, galaretka smakuje jeszcze lepiej
(zamiast 2x 500 ml dałam 2x400ml w tym syrop z brzoskwiń).
Studzimy galaretkę żeby była chłodna ale dała sie ładnie wylać na ciasto.
W tym czasie kroimy brzoskwinie wedle uznania i układamy na cieście.
Całość zalewamy chłodną galeretką.
Ciasto chłodzimy do stężenia galaretki.
Smacznego
SPÓD
Model urządzenia Thermomix®
-
Przepis jest tworzony dla
TM 5
Jeżeli używasz miarki TM6 w swoim urządzeniu TM5:
W przypadku gotowania (duszenia) w temperaturze 95°C i wyższej zamiast miarki TM6, należy zawsze używać koszyczka, ponieważ miarka TM6 szczelnie zamyka pokrywę. Koszyczek spoczywa luźno na górze naczynia, przepuszcza parę, a także zapobiega rozpryskiwaniu potrawy z naczynia miksującego.Uwaga! Naczynie miksujące TM5 ma większą pojemność niż TM31 (pojemność 2,2 litra zamiast 2 litrów naczynia TM31). Ze względów bezpieczeństwa nie można korzystać z przepisów na Thermomix TM5 do gotowania w modelu TM31 bez dostosowania ilości składników. Ryzyko oparzenia pryskającymi gorącymi płynami: Nie przekraczać maksymalnej ilości i przestrzegać oznaczeń poziomu w naczyniu miksującym!
Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.
INNI UŻYTKOWNICY POLUBILI PODOBNE PRZEPISY
Znajdź podobne:
Komentarze
Makise: witam! Ja zrobiłam z twarogu poltustego , śmietanę dałam 18 % i jajek dałam 5 całych takich średniej wielkości. Mnie również zastanawiało jaka to blacha ponieważ z TM ciasta są na małą blasze zazwyczaj wszystkie ale proporcje wyszły duże więc dałam na blaszke normalna nie mała wyszło super. Pozdrawiam
Dzien dobry,
ciasto wyglada znakomicie ale mam mnostwo pytan:
1. Jaki twarog chudy, tlusty a moze poltlusty?
2. Jaka smietana, ile procentowa?
3. Co oznacza okreslenie 5 porcji jajek, 5 sporych jajek? Czy chodzi o 5 zoltek i 5 duzych jaj? Czy jaj ma byc 10?
4. Ze zdjec wnioskuje, ze jest to przepis na blache. Jaka duza ma byc ta blacha?
z gory dziekuje za rozwianie moich watpliwosci
Pozdrawiam
Makiese
Wygląda cudnie
Czy ta śmietaną moze byc 12%,
Czy ser prosto z lodówki czy raczej temperatura pokojowa