thumbnail image 1
thumbnail image 1
Czas przygotowania
1h 0min
Czas całkowity
2h 0min
porcja/porcje/porcji
-- --
Poziom
Łatwy
  • TM 5
opublikowany: 09/01/19
zmieniono dnia: 09/01/19

Składniki

Sernik pieczony z brzoskwiniami i galaretką

  • 1000 g twarogu
  • 300 g herbatniki
  • 270 g śmietany
  • 130 g mąki
  • 120 g masło, + do natłuszczenia formy
  • 15 g oleju
  • 250 g cukru
  • 30 g cukru pudru
  • 130 g sparzonych rodzynek, zalać wrzątkiem, osuszyć, oprószyć mąką
  • 2 torebki budyniu waniliowego, lub śmietankowego
  • 1 torebki cukru waniliowego
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 5 porcji jajek, 5 sporych jajek całych
  • 1 szczypty soli
  • 2 torebki galaretki brzoskwiniowej, u mnie słodzonej
  • 1 puszki brzoskwiń w syropie, syropu nie wylewać użyć do galaretki

Akcesoria, których potrzebujesz

  • Motylek
    Motylek kup teraz
  • Kopystka
    Kopystka kup teraz
  • Naczynie miksujące kompletne premium
    Naczynie miksujące kompletne premium kup teraz

Podziel się przepisem

Dzisiaj to przygotuję

Przygotowanie

    SPÓD
  1. Piekarnik nagrzewamy na 180'C
    Natłuszczamy blachę do pieczenia.
    Rodzynki zalewamy w miseczce wrzątkiem i zostawiamy aby napęczniały, odlewamy na sitko, obsuszamy i oprószamy lekko mąką.

    Herbatniki połamane wrzucamy do Blokada naczynia miksującego"Blokada naczynia miksującego" 10 sek obr 5
    Dodajemy masło pokrojone na kawałki i cukier puder 10 sek obr 5

    Powstałą kruszonkę wysypujemy na natłuszczoną blachę
    i lekko ugniatamy formując spód.
  2. MASA SEROWA

    Do Blokada naczynia miksującego"Blokada naczynia miksującego" dodajemy : pokrojony twaróg, śmietanę, mąkę, masło, olej, cukier, oba budynie, cukier waniliowy, proszek do pieczenia, jajka i szczyptę soli 45 sek obr 6

    Zakładamy motylek, montując go w masie na własciwe miejsce, wystarczy go nałożyć równo sam się zablokuje jak ruszą obroty
    30 sek obr 4

    Wylewamy masę na spód z herbatników i posypujemy sparzonymi i oprószonymi lekko mąką rodzynkami.

    Pieczemy 1h na 180'C
    Studzimy całkowicie sernik.
  3. GALARETKA Z BRZOSKWINIAMI

    Przygotowujemy galaretki wedle przepisu na torebce, dodając odrobinę mniej wody aby lepiej nam stężały.
    Ja dodatkowo część wody zastępuję syropem z puszki brzoskwiń, galaretka smakuje jeszcze lepiej tmrc_emoticons.;-)
    (zamiast 2x 500 ml dałam 2x400ml w tym syrop z brzoskwiń).

    Studzimy galaretkę żeby była chłodna ale dała sie ładnie wylać na ciasto.

    W tym czasie kroimy brzoskwinie wedle uznania i układamy na cieście.
    Całość zalewamy chłodną galeretką.

    Ciasto chłodzimy do stężenia galaretki.

    Smacznego tmrc_emoticons.-)

Model urządzenia Thermomix®

  • Appliance TM 5 image
    Przepis jest tworzony dla
    TM 5
    Jeżeli używasz miarki TM6 w swoim urządzeniu TM5:
    W przypadku gotowania (duszenia) w temperaturze 95°C i wyższej zamiast miarki TM6, należy zawsze używać koszyczka, ponieważ miarka TM6 szczelnie zamyka pokrywę. Koszyczek spoczywa luźno na górze naczynia, przepuszcza parę, a także zapobiega rozpryskiwaniu potrawy z naczynia miksującego.
    Uwaga! Naczynie miksujące TM5 ma większą pojemność niż TM31 (pojemność 2,2 litra zamiast 2 litrów naczynia TM31). Ze względów bezpieczeństwa nie można korzystać z przepisów na Thermomix TM5 do gotowania w modelu TM31 bez dostosowania ilości składników. Ryzyko oparzenia pryskającymi gorącymi płynami: Nie przekraczać maksymalnej ilości i przestrzegać oznaczeń poziomu w naczyniu miksującym!

Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

Kategorie przepisów:

Wyślij do wydruku

Sernik pieczony z brzoskwiniami i galaretką

Wydrukuj:

Komentarze

  • października 3, 2019 at 15:22

    Makise: witam! Ja zrobiłam z twarogu poltustego , śmietanę dałam 18 % i jajek dałam 5 całych takich średniej wielkości. Mnie również zastanawiało jaka to blacha ponieważ z TM ciasta są na małą blasze zazwyczaj wszystkie ale proporcje wyszły duże więc dałam na blaszke normalna nie mała tmrc_emoticons.;) wyszło super. Pozdrawiam

  • stycznia 24, 2019 at 13:33

    Dzien dobry,

    ciasto wyglada znakomicie ale mam mnostwo pytan:

    1. Jaki twarog chudy, tlusty a moze poltlusty?
    2. Jaka smietana, ile procentowa?
    3. Co oznacza okreslenie 5 porcji jajek, 5 sporych jajek? Czy chodzi o 5 zoltek i 5 duzych jaj? Czy jaj ma byc 10?
    4. Ze zdjec wnioskuje, ze jest to przepis na blache. Jaka duza ma byc ta blacha?

    z gory dziekuje za rozwianie moich watpliwosci
    Pozdrawiam

    Makiese

  • stycznia 17, 2019 at 18:40

    Wygląda cudnie Smile

  • stycznia 17, 2019 at 09:31

    Czy ta śmietaną moze byc 12%,
    Czy ser prosto z lodówki czy raczej temperatura pokojowa