thumbnail image 1
thumbnail image 1
Czas przygotowania
1h 30min
Czas całkowity
1h 30min
porcja/porcje/porcji
10 porcja/porcje/porcji
Poziom
Łatwy

Składniki

Gołąbki bez zawijania z kaszą jaglaną

  • 0,5 kg mięsa mielonego
  • 0,5 kg kapusty białej, pokrojonej na kawałki, można wymieszać z pekińską
  • 100 g marchwi obranej, pokrojonej na kawałki
  • 1 średnia cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 30 g masła
  • 1 jajko
  • 100 g kaszy jaglanej, ugotowanej
  • 4 łyżki bułki tartej
  • sól do smaku
  • pieprz czarny mielony do smaku
  • 700 g wody
  • sos pomidorowy
  • 1 średnia cebula
  • 2 ząbki czosnku, opcjonalnie
  • 30 g masła lub oliwy z oliwek
  • 700 g gęstego przecieru pomidorowego, używam włoskiego z butelki
  • 100 g wody lub bulionu
  • sól do smaku
  • 0,5 łyżeczki cukru
  • 0,5 łyżeczki ziół np. prowansalskich
  • 1 łyżeczki mąki ziemniaczanej
  • pieprz czarny mielony do smaku

Akcesoria, których potrzebujesz

  • Varoma
    Varoma kup teraz
  • Kopystka
    Kopystka kup teraz
  • Naczynie miksujące kompletne premium
    Naczynie miksujące kompletne premium kup teraz

Podziel się przepisem

Dzisiaj to przygotuję

Przygotowanie

    Gołąbki bez zawijania z kaszą jaglaną
  1. Do Blokada naczynia miksującego"Blokada naczynia miksującego" włożyć cebulę, czosnek i marchewkę, poszatkować 5s/obr.5. Dodać masło (ewentualnie oliwę z oliwek) i dusić 4min./Varoma/obr.1.
  2. Dodać pokrojoną kapustę i poszatkować 10-12s/obr.4.
  3. Dodać mięso mielone, ugotowaną kaszę jaglaną, jajko, sól, pieprz, bułkę tartą. Wymieszać przy pomocy kopystki 30-40s/Obroty wsteczne"Obroty wsteczne" /obr.3-4.
  4. Masę przełożyć do miski i jeśli jest potrzeba przemieszać ręką. Formować kotleciki i układać je na posmarowanej oliwą przystawce Varoma (smarowanie przystawki nie jest konieczne).
  5. Do umytego naczynia wlać 700 g wody, przystawkę ustawić na naczyniu i gotować na parze 45 min./Varoma/obr.1 Po ugotowaniu zdjąć przystawkę z naczynia.
  6. Blokada naczynia miksującego"Blokada naczynia miksującego" przepłukać i wytrzeć. Dodać cebulę, czosnek - rozdrobnić 4-5s/obr. 5. Po tym czasie, za pomocą kopystki zsunąć zawartość naczynia na dno i dodać masło lub oliwę z oliwek. Dusić 4min./Varoma/obr. 1.
  7. Dodać przecier pomidorowy, wodę lub bulion (ja daję wodę wymieszaną z 1/2 łyżeczki koncentratu bulionu warzywnego zrobionego w TM), sól, pieprz, mąkę ziemniaczaną, zioła. Jak ktoś lubi ostre sosy - dodać szczyptę chili. Gotować 10-12 min./100C/obr.1.
    Gołąbki polać ugotowanym sosem.
    Jednak ja proponuję ułożyć gołabki w naczyniu żaroodpornym i zalać je solem. Zakryć pokrywą naczynia i dusić w piekarniku 20 minut w temp. 200C.

Porady

Z podanych składników wyszło mi 24 średnich kotlecików/gołąbków. Porcja 10 jest tylko orientacyjna - zależy, ile kto zjada tmrc_emoticons.;)
Moja 4-osobowa rodzina miała 2 solidne obiady.

Model urządzenia Thermomix®

  • Appliance TM 5 image
    Przepis jest tworzony dla
    TM 5
    Jeżeli używasz miarki TM6 w swoim urządzeniu TM5:
    W przypadku gotowania (duszenia) w temperaturze 95°C i wyższej zamiast miarki TM6, należy zawsze używać koszyczka, ponieważ miarka TM6 szczelnie zamyka pokrywę. Koszyczek spoczywa luźno na górze naczynia, przepuszcza parę, a także zapobiega rozpryskiwaniu potrawy z naczynia miksującego.
    Uwaga! Naczynie miksujące TM5 ma większą pojemność niż TM31 (pojemność 2,2 litra zamiast 2 litrów naczynia TM31). Ze względów bezpieczeństwa nie można korzystać z przepisów na Thermomix TM5 do gotowania w modelu TM31 bez dostosowania ilości składników. Ryzyko oparzenia pryskającymi gorącymi płynami: Nie przekraczać maksymalnej ilości i przestrzegać oznaczeń poziomu w naczyniu miksującym!

Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

Kategorie przepisów:

Wyślij do wydruku

Gołąbki bez zawijania z kaszą jaglaną

Wydrukuj:

Komentarze