Składniki
Kokosanka
- 2 jajka cale
- 1 szklanka cukru
- 1 opakowania cukier wanilinowy
- 2 szklanki maki pszennej tortowej
- 1 szklanka mleka 3-3,5%
- 1 opakowania proszku do pieczenia, na 0,5 kg mąki
- 200 g wiórki kokosowe
- 1 niepełna szkl. cukru, do wymieszania z kokosem
- 0,5 litra śmietanka 12% słodka, w kartoniku
Akcesoria, których potrzebujesz
-
Kopystka
-
Naczynie miksujące kompletne premium
Podziel się przepisem
Dzisiaj to przygotujęPrzygotowanie
Jajka, cukier i cukier wanilinowy umieścić w "Blokada naczynia miksującego" , wymieszać 3 min/obr.5. Dodać mąkę, proszek do pieczenia i mleko - wymieszać 40s./obr.5. Ciasto wylać na blachę (u mnie 24x32 cm) wyłożoną papierem do pieczenia i posypać cukrem wymieszanym z wiórkami kokosowymi. Piec w piekarniku nagrzanym do 175 stopni C 30 minut. Na gorące ciasto wylać śmietankę.
Porady
To nie jest błąd w przepisie - śmietankę należy śmiało wylać na gorące ciasto (będzie troszkę "syczało" ), ale tak ma być. Przepis jest sprawdzony wielokrotnie, przez wiele osób. Polecam - jak zrobicie raz, to będziecie je robić. KOKOSANKA JEST PRZEPYSZNA
Model urządzenia Thermomix®
-
Przepis jest tworzony dla
TM 5
Jeżeli używasz miarki TM6 w swoim urządzeniu TM5:
W przypadku gotowania (duszenia) w temperaturze 95°C i wyższej zamiast miarki TM6, należy zawsze używać koszyczka, ponieważ miarka TM6 szczelnie zamyka pokrywę. Koszyczek spoczywa luźno na górze naczynia, przepuszcza parę, a także zapobiega rozpryskiwaniu potrawy z naczynia miksującego.Uwaga! Naczynie miksujące TM5 ma większą pojemność niż TM31 (pojemność 2,2 litra zamiast 2 litrów naczynia TM31). Ze względów bezpieczeństwa nie można korzystać z przepisów na Thermomix TM5 do gotowania w modelu TM31 bez dostosowania ilości składników. Ryzyko oparzenia pryskającymi gorącymi płynami: Nie przekraczać maksymalnej ilości i przestrzegać oznaczeń poziomu w naczyniu miksującym!
Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.
Komentarze
A Śmietana z lodówki zimna czy pokojową temperatura?
Przepis wydał mi sie fajny więc zrobiłam....Wszystko zgodnie z przepisem, nic nie zmieniałam.Po upieczeniu wyglądało dobrze, było wyrosniete, ładnie pachniało kokosem. Po wylaniu śmietanki /słodkiej 12% z firmy z dziewczyna w pasiastej spódnicy-żeby nie było że zła śmietana/ ciasto "usiadło". Po ostygnięciu i przekrojeniu ukazał sie wzorcowy zakalec- chyba że taką konsystencję ma mieć to ciasto. Ale nie wydaje mi się, bo nikomu nie samkowało -zbity gniot i tyle. Nie wiem co mogło być nie tak. Niestety wylądowało w koszu. Ja nie polecam.
ko.mat@wp.pl: Ja używam zawsze słodkiej śmietanki firmy z dziewczyną w pasiastej spódnicy . Śmietana nie może byc gęsta. Być może wybór śmietanki był decydujący. Często robię to ciasto i moja córka również - nam zawsze się udaje. Życzę powodzenia następnym razem.
Ciasto po upieczeniu pięknie wyglądało i jeszcze piękniej pachniało. Zgodnie z przepisem na gorące ciasto wylałam 0,5 l śmietanki (tak jak podaje przepis) - i zrobiła się miazga. Ciasto całkowicie rozmiękło. Co zrobiłam źle? A może trzeba wziąć mniejszą ilość śmietanki?
Tak, śmietankę wylać na gorące ciasto i już nie piec.
Czekać aż wystygnie i zajadać Smaczengo
Smietankę wylać po upieczeniu i już gotowe, nie piec ani chwili??
Bardzo się cieszę, że ciacho smakowało pozdrawiam
Przepyszne ciacho mniam, właśnie skosztowalam . Szybko się robi i bardzo łatwe.