Czas przygotowania
1h 30min
Czas całkowity
1h 30min
porcja/porcje/porcji
10
porcja/porcje/porcji
Poziom
Łatwy
Składniki
Gołąbki bez zawijania z kaszą jaglaną
- 0,5 kg mięsa mielonego
- 0,5 kg kapusty białej, pokrojonej na kawałki, można wymieszać z pekińską
- 100 g marchwi obranej, pokrojonej na kawałki
- 1 średnia cebula
- 2 ząbki czosnku
- 30 g masła
- 1 jajko
- 100 g kaszy jaglanej, ugotowanej
- 4 łyżki bułki tartej
- sól do smaku
- pieprz czarny mielony do smaku
- 700 g wody
- sos pomidorowy
- 1 średnia cebula
- 2 ząbki czosnku, opcjonalnie
- 30 g masła lub oliwy z oliwek
- 700 g gęstego przecieru pomidorowego, używam włoskiego z butelki
- 100 g wody lub bulionu
- sól do smaku
- 0,5 łyżeczki cukru
- 0,5 łyżeczki ziół np. prowansalskich
- 1 łyżeczki mąki ziemniaczanej
- pieprz czarny mielony do smaku
Akcesoria, których potrzebujesz
-
Varoma
-
Kopystka
-
Naczynie miksujące kompletne premium
Podziel się przepisem
Dzisiaj to przygotujęPrzygotowanie
- Do "Blokada naczynia miksującego" włożyć cebulę, czosnek i marchewkę, poszatkować 5s/obr.5. Dodać masło (ewentualnie oliwę z oliwek) i dusić 4min./Varoma/obr.1.
- Dodać pokrojoną kapustę i poszatkować 10-12s/obr.4.
- Dodać mięso mielone, ugotowaną kaszę jaglaną, jajko, sól, pieprz, bułkę tartą. Wymieszać przy pomocy kopystki 30-40s/"Obroty wsteczne" /obr.3-4.
- Masę przełożyć do miski i jeśli jest potrzeba przemieszać ręką. Formować kotleciki i układać je na posmarowanej oliwą przystawce Varoma (smarowanie przystawki nie jest konieczne).
- Do umytego naczynia wlać 700 g wody, przystawkę ustawić na naczyniu i gotować na parze 45 min./Varoma/obr.1 Po ugotowaniu zdjąć przystawkę z naczynia.
- "Blokada naczynia miksującego" przepłukać i wytrzeć. Dodać cebulę, czosnek - rozdrobnić 4-5s/obr. 5. Po tym czasie, za pomocą kopystki zsunąć zawartość naczynia na dno i dodać masło lub oliwę z oliwek. Dusić 4min./Varoma/obr. 1.
- Dodać przecier pomidorowy, wodę lub bulion (ja daję wodę wymieszaną z 1/2 łyżeczki koncentratu bulionu warzywnego zrobionego w TM), sól, pieprz, mąkę ziemniaczaną, zioła. Jak ktoś lubi ostre sosy - dodać szczyptę chili. Gotować 10-12 min./100C/obr.1.
Gołąbki polać ugotowanym sosem.
Jednak ja proponuję ułożyć gołabki w naczyniu żaroodpornym i zalać je solem. Zakryć pokrywą naczynia i dusić w piekarniku 20 minut w temp. 200C.
Gołąbki bez zawijania z kaszą jaglaną
Porady
Z podanych składników wyszło mi 24 średnich kotlecików/gołąbków. Porcja 10 jest tylko orientacyjna - zależy, ile kto zjada
Moja 4-osobowa rodzina miała 2 solidne obiady.
Model urządzenia Thermomix®
-
Przepis jest tworzony dla
TM 5
Jeżeli używasz miarki TM6 w swoim urządzeniu TM5:
W przypadku gotowania (duszenia) w temperaturze 95°C i wyższej zamiast miarki TM6, należy zawsze używać koszyczka, ponieważ miarka TM6 szczelnie zamyka pokrywę. Koszyczek spoczywa luźno na górze naczynia, przepuszcza parę, a także zapobiega rozpryskiwaniu potrawy z naczynia miksującego.Uwaga! Naczynie miksujące TM5 ma większą pojemność niż TM31 (pojemność 2,2 litra zamiast 2 litrów naczynia TM31). Ze względów bezpieczeństwa nie można korzystać z przepisów na Thermomix TM5 do gotowania w modelu TM31 bez dostosowania ilości składników. Ryzyko oparzenia pryskającymi gorącymi płynami: Nie przekraczać maksymalnej ilości i przestrzegać oznaczeń poziomu w naczyniu miksującym!
Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.
Kategorie przepisów:
INNI UŻYTKOWNICY POLUBILI PODOBNE PRZEPISY
Znajdź podobne:
Komentarze
Bardzo smaczne i delikatne gołąbki, których dużo wychodzi. Jednak po wyrobieniu masy, wrzuciłam je na patelnię i później do piekarnika, a mimo to niektóre rozwalały się. Niemniej smakowo pyszne.
bardzo dobre gołąbki od siebie dodałam do mięska jeszcze trochę kaszy manny bo było trochę za rzadko
próbował ktoś robić bez jajka lub czymś je zastąpić?
Przepyszne, robie drugi raz. Do sosu nie daję cebuli ani czosnku, robię go na wodzie która zostanie z parowania gołąbków.
Przepyszne!😍
czas się zabrać za te pyszne gołąbki
Are you sure to delete this comment ?